Jump to content
Българският форум за музиканти

Проблем с вокалите в fl studio 20


Recommended Posts

Здравейте , имам проблем със звученето на вокалите спрямо инструментала , от скоро се уча на програмата и ще съм благодарен някой , ако ми каже как да подобря нещата. Изчистил съм с денойза и съм компресирал високите и есканията , синхронизирал съм темпото или поне така мисля хаха 🤣 но на всеки един вокал ми дава усещането че вокала и бийта не са една песен. Мога да изпратя файла на ел.поща за да се чуе. Мисля , че с писане няма как да го обясня. 

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Не съм спец, иначе бих помогнал. Тук има вещи, дано се обадят. Аз пожелавам успех!

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

  • 2 weeks later...

Това е класика...трябва да си го сложа като рингтон за събуждане, със сигурност ще ме буди всяка сутрин. :)

 

На 31.12.2022 г. at 0:33, Marcho.96 написа:

Здравейте , имам проблем със звученето на вокалите спрямо инструментала ... синхронизирал съм темпото или поне така мисля хаха 🤣 но на всеки един вокал ми дава усещането че вокала и бийта не са една песен.

Ако сметнем разложения тонически акорд на пианото за инструментал, наистина си ги синхронизирал, но не съвсем. Вокалът малко избързва, но не това е главният проблем. Вторият ти куплет започва ненавреме и от там следва разминаването - просто го започни на първо време както в първия куплет (на първото "ре"  на пианото). Разбира се още доста неща могат да се направят за подобряване на ситуацията, като например това, че прекъсването на  редуването на тоновете на пианото (спирането на "ла") става в неподходящ за вокала момент (а трябва да е на "там-там"), но това е на първо време. ;)

Редактирано от yamaha
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Не ми дава да редактирам, затова пускам нов пост - онова с което завърших горе, имах предвид, че това са само някои съвети на първо време, а не нещо свързано с първото време на такта, за което също споменал по-горе в поста...да не стане объркване де. :)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Благодаря за бързия отговор , имам въпрос освен забавянето на 2-рия куплет , който всъщност наистина закъснява има ли как да направя да са с еднакъв диапазон на сила на звука защото нещо вокала сякаш е по тих , също има ли как да се добави някво подобрение на певческите умения например някъв плъгин аутотюн . 

Колкото до песента с жена ми решихме да записваме песнички на нашите 2 момичета хаха , а песничката е първи опит на чиста доза забавление 😁

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Преди 2 часа, Marcho.96 написа:

..........имам въпрос освен забавянето на 2-рия куплет , който всъщност наистина закъснява има ли как да направя да са с еднакъв диапазон на сила на звука защото нещо вокала сякаш е по тих , също има ли как да се добави някво подобрение на певческите умения например някъв плъгин аутотюн .

Разбира се, че може още много да се направи и това не включва само нещата, които изброих преди. Динамиката ти самият може да си я поправиш - било с фейдърите във FL или още по-добре като сложиш някой компресор на вокалния трак. Фалшивините в гласа също могат да се оправят лесно, но когато някои от тоновете излизат извън тоналността, ще трябва да се поправят ръчно, тъй като автоматиката няма как да знае какво се иска от нея, отделно, че жена ти пее с глисанди, които е добре да останат. А истинската песничка ще се получи, когато най-накрая се добавят и още инструменти - бас, хармония и т.н. Може за начало да опиташ дори само с баса като добавиш още един трак, който да свири "ре-ла-ре-ла" и т.н.

Всъщност сега ще се опитам много набързо да поправя малко гласа, а също и да синхронизирам едното с другото така, както го обясних в предишния пост. Няма да добавям никакви други инструменти (само ще поразместя някои неща тук-там), за да оставя удоволствието на теб, докато виждаш как постепенно сам изграждаш песента. :) Разбира моята версия вероятно ще има малко артефакти, защото разполагам само със смесения вече вариант, но за демонстрация на това, което обяснявах мисля, че ще е достатъчно...ако успея с времето, ще го вмъкна като редакция в този пост ; ако форумът пак ме отреже - ще пусна нов. ;)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Готово, направих само първия куплет и припева, понеже нататък е същото. Всичко си е твое, не съм добавял нищо мое, само съм го пипнал тук-там, а онези артефакти в припева пак са си твои - имаше ги и в оригиналния файл. :))

 

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Уоу...каква разлика,  кажи ми моля те с FL ли го направи ако да с какви плъгини изпозлва ,  много съм бос а в тубата не намирам кой знае какво по различно от нещата които аз правя. 

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Трикът не е в плъгините, а в осъзнаването на проблема. Проблемите, които аз чувам са два - такъв с интонацията (неточности при изпяването на тоновете) и с тайминга (изпято не на време). В резултат от което, върху записа колегата yamaha е приложил следните модификации:

  • оправил е височината на тоновете с pitch correction software (като AutoTune например)
  • местил е и е рязал гласа по timeline-а, за да може да съвпадне с темпото на пианото

@Marcho.96 Моят съвет е да се опиташ сам да постигнеш същото в Fl Studio. Тъжната истина в audio-то е, че няма плъгин или трик, който магически да разрешава конкретни проблеми, тези решения се вземат от миксинг инженера, а докато започнеш да ги вземаш сам ... отнема доста време и практика.

Деразй, ние ще помагаме! :thumbup:

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното ви съдържание бе възстановено.   Свободно редактиране

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.