Radoykata Публикувано Декември 6, 2022 Публикувано Декември 6, 2022 Купих усилвател Marshall jcm2000dsl100 през eBay.Когато пристигна от Германия и отворих капака видях,че крайните лампи са 6V6 при положение,че модела е със стандартни EL34 или поне техни аналози.Въпроса ми е при евентуална смяна на лампите какво да правя? П.п за момента работи ок! Цитирай
Baby Thomas Отговорено Декември 7, 2022 Отговорено Декември 7, 2022 Най-вероятно някой е искал да го направи малко по-тих и затова е сложил 6V6 (12-14W на лампа срещу 25W за оригиналните EL34). Това обаче не е твърде ОК, защото по дизайн двата модела лампи работят с други напрежения (може би са сложили JJ, които се славят, че издържат и на 500 волта), имат други изисквания за схемата (резистори към решетките), а също така имат и друг impedance. С две думи... опитвал се е някой да включи ВиК-то и Енерго-то в една обща система... Не казвам, че ще гръмне (гледам че има доста "модове" на тази тема), но така ампът работи в някакви доста по-странни режими от предвиденото. 1 Цитирай
Evtim Djerekarov Отговорено Декември 7, 2022 Отговорено Декември 7, 2022 Добре е все пак, човек да му хвърли едно око, да не са правени модификации по схемата. 2 Цитирай
Ламби Отговорено Декември 8, 2022 Отговорено Декември 8, 2022 Не мисля,че имаш някакъв проблем.Като дойде време да сменяш лампите ще си сложиш ЕЛ 34 и готово.Не ми се вярва в Германия някой да променя схеми,части и ремонти.Цената ще надхвърли стойността на ампа.То и смяната сама по себе си изисква биасване поне по двойки. Цитирай
Evtim Djerekarov Отговорено Декември 8, 2022 Отговорено Декември 8, 2022 Нищо няма да надхвърли, не е ракетна наука. Когато човек купува неща на старо е добре, да ги прегледа, не се знае кой какво може да е правил. 1 Цитирай
Koobenot Отговорено Декември 8, 2022 Отговорено Декември 8, 2022 Абсолютно. Нека не се подлъгваме по "немската прецизност" - това е техника втора ръка и не знаеш кой какво е правил по нея. По-добре скъп одит, отколкото никакъв одит, последван от жита и молебени. ⚰️ 1 Цитирай
Recommended Posts