Jump to content
Българският форум за музиканти

Вместо пиано?


ili

Recommended Posts

Здравейте!

Доста четох по темата, която ме интересува, но все пак реших да си питам конкретно за моя случай. Виждам, че има доста хора, които разбират от пиано и се надявам да получа добри съвети от вас :)

Записала съм синовете си (на 4,5 г. и 6,5 г.) на школа по пиано. Имаха вече 2 урока и установих, че май ще трябва допълнителна помощ вкъщи, въпреки че преподавателката ми каза, че първата година може и да минем без да купуваме инструмент. Но на мен ми се иска да могат да си повтарят упражненията вкъщи, защото там доста се разсейват двамата (засега са заедно на урок) и да не пропускат важни неща от самото начало.

Какъв точно инструмент да купя, като се изключи инстинско пиано на този етап. Като рових из нета видях какви ли не клавиатури - не само синтезатори, а и други наименования срещнах, но не знам кое за какво служи и кое би ми свършило най-добра работа.

Иска ми се максимално да се доближава до усещането за истинско пиано, ако е възможно, не само на звук, но и като твърдост на клавишите и други неща, които са характерни за истинското пиано. Аз не съм свирила на пиано и нямам понятие какво точно трябва да се усеща, но смятам, че техниката на свирене се овладява и чрез техническите характеристики на пианото - разстояние между клавишите, големината им, твърдостта - т.е. силата, с която трябва да се удрят и т.н. А струва ми се, че при синтезаторите тези неща са доста различни от пианото.

Целта ми е децата да получат добра музикална култура, а дали ще я ползват някъде – те ще решат един ден. Смятам, че е важно, ако има нещо музикално, което могат да развият в себе си, то да се започне достатъчно рано, когато нямат други интереси и когато мозъчетата им са като гъби – попиват всичко. Би ми се искало да имаме истинско пиано, но не съм сигурна дали няма да загубят интерес скоро и така да си го заобикаляме вкъщи. Ако им взема някой синтезатор, на който могат да правят повече неща (видях, че има даже със светещи клавиатури), може и още повече да се запалят. Аз имам на компютъра 2-3 виртуални пиана, преди малко си свалих и Pianoteq, за която четох суперлативи и явно това са пианата на бъдещето. Та дори и това е вариант – някаква клавиатура с твърдостта на клавишите на пиано, включена към компютъра, ако съществува такова нещо.

А пък ако стигнат до истински професионализъм един ден веднага им взимам най-хубавото истинско пиано, което мога да си позволя. Но на първо време ми трябва нещо за горепосочените цели, ама и да не е много скъпо, защото така или иначе непременно ще купя пиано или друг по-добър инструмент след няколко години, ако те продължат да свирят по тяхно желание, а не само по мое.

 

И вторият ми въпрос е: как да подхождам към децата занапред, така че моето желание да свирят на пиано да си остане и тяхно желание. Много пъти съм чувала хора, които говорят, че като малки свирили на един или друг инструмент, но с нежелание, защото родителите им искали така. Не искам това да се случи с моите деца. Много хора ме съветват да ги оставя сами да се ориентират, но това нещо би могло да се случи едва към 9-10 и повече годишна възраст, когато вече ще бъдат твърде големи за да овладеят какъвто и да е инструмент, преди да ги подгони пубертета и да захвърлят всичко.

 

Благодаря ви предварително за проявеното внимание към моя проблем! :)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Здравей! Аз ще пиша като педагог, не като музикант. Ако искаш децата ти да се учат правилно е направо задължително да имат музкалния инструмент вкъщи. Това ще доведе до по-голяма концентрация и дори до импровизации, след време, които според мен са си един показател на развитие. Другото, което бих посъветвал е да не ходят заедно на урок след като това ги разсейва. В началото винаги има голяма доза нежелание, защото уроците са повече като задължение и определено се различават от детските игри, на които вероятно са свикнали. Определено се готви за бунта на малчовците :)

Наскоро купихме с жена ми едно дигитално пиано на Касио, което откровено казано много ме зарадва как звучи. 88 клавиша е, с тежка клавиатура, което не дава шанс да си загубиш усета към пианото в никакъв случай. Цената му като ново е солена, но ако се решеш, винаги можеш да го купиш на изплащане. Пазарната му цена е 1100 лв.

Като цяло, казаното от мен не трябва да е критерий за качествен отговор по темата, защото съм бас китарист, а не пианист. Нека колегите от тази секция на форума ни изкажат мнението си, което ще е вероятно по-обективно от моето.

 

Успех!

Виктор

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Е, щом така говорим - и аз ще се изкажа като музикален педагог, отговаряйки първо на втория въпрос:

 

Много важно в началото е да не се отблъснат децата именно с това, че свиренето им е задължение! Което е до голяма степен работа на педагога, но и на родителите! Не забравяйте, че на тази възраст децата не могат да се съсредоточават още за дълго време и да им се каже "не, ти сега ще свириш половин час преди да те пуснем да играеш" си е убийство на мерака. Именно свиренето трябва да възприемат като забавление, като игра, а това не става насила. У децата трябва да се изгражда навик да се съсредоточават в задачите си /включително и свирене/, но това е процес, който продължава години и не е нужно 5 годишно хлапе да работи над клавишите като възрастен.

 

Също така, въпреки че родителите не владеят инструмента, приятно е за децата да седнат заедно с тях, да опитват нещо, даже може да ги молите да ви показват какво са научили и да го опитвате - ще ги накарате да се чувстват като учители:) А и ще им дадете добър пример как трябва да се упражняват новите неща.

 

Да не забравяме и че музикалната култура не е само свирене - тя включва знания за стилове, композитори, явления. За тези неща също е добре да се говори с децата - от време на време да им пускате определена музика и да им кажете няколко думи за нея - в никакъв случая 20 минутна лекция! Препоръчвам да си вземете книжка от рода на "весели случки с музиканти" /примерно заглавие/ и да ги включвате в разговорите си - децата много се забавляват от тях. Проверете в нотната книжарница до Народния театър - те ще ви дадат съвет.

 

На споменатата възраст се започва с кратки, познати детски песнички - направете си колекция от такива /ако нямате/ и ги слушайте заедно с децата. После може да ги опитате на пианото. Нищо чудно децата да се окажат по-добри:)

 

Колкото до свиренето насила - в момента е твърде рано за това. На всяка цена трябва да го избегнете. Но ако децата продължат да се занимават още няколко години - представете си, че имат продукция /концерт/ след 2 седмици, а мрънкат "не ми се сви-и-ири-и-и..."?! Тогава вече трябва да играе желязната ръка, но да не забравяме и кадифяната ръкавица!!

 

 

По въпроса за пианото - за начало синтезатор С АКТИВНА КЛАВИАТУРА /т.е. силата на удар влияе върху силата и атаката на звука/ е добро решение. Задължително е да може да се включва в компютъра /т.е. необходим е MIDI изход/! Това ще отвори много нови възможности за игри и експерименти пред децата, а и пред родителите им. Опитвайте новите неща заедно - така децата ще разберат, че макар и за вас да е трудно и ново, заниманието е интересно и забавно!

 

Успех!

 

Влад

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Много Ви благодаря за съветите! Наистина добри идеи ми дадохте относно допълнителното стимулиране на интереса, макар че в момента им е толкова интересно, че едва издържат до следващия урок и сами си свирят упражненията вкъщи на едно детско пиано с 14 клавишчета.

 

Влад, активна клавиатура значи ли динамична клавиатура, защото само такова пояснения за клавиатури намирам в интернет?

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Щом децата така и така имат интерес, тогава не прави компромиси. Купи пиано с 88 хамър клавиша, за да се начуат на правилна постановка и натиск. Примерно Casio CDP-100, струва 1100 лева в Технополис, може да се вземе на изплащане. Ако нямаха интерес, тогава става да им купуваш някакви свирки със светещи клавиши и разни други глупости, за да ги стимулираш, но това, че на тях самата музика им е интересна, е повече от прекрасно! Дано някой ден моите деца бъдат същите! :greenball:

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

:greenball:

 

Точно това пиано днес показах на съпруга ми като пример на изящество (поне външно), след категоричния му отговор - никакво пиано!

 

А току що за съжаление видях, че си продал същото на изгодна за мен цена и то съвсем скоро. Жалко!

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Май таткото не може да разбере колко е важно творчеството за личността на детето. Музиката развива не само музикалните способности, тя развива и въображението, което е абсолютно необходимо за взимане на адекватни решения в съвременния свят. Развива и трудови навици. Развива дори и толерантността. Както казва CyberGene щом децата имат интерес - значи заслужават приличен инструмент. Калпавият сам по себе си е отблъскващ...

 

Може би е добре да следите секцията купувам/продавам. Ако не бързате неистово вярвам, че ще намерите приличен инструмент на удобна цена.

 

Влад

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Важно е и на какъв учител сте случили. Вижте школата на учителя и вижте възрастовите групи и напредналостта на учениците му. Много е важно да възпита у децата любов към музиката, а не предизвикателство за победа със свиренето. Засега предполагам им е бая интересно защото се състезават помежду си, но имайте впредвид че единия ще дръпне пред другия(заради разликата във възрастите) и някой ще се откаже - дали заради обезкуражаване от успеха или другия заради липса на предизвикателство. Нека това премине от това забавното, към друго, но ценно за тях.

 

Аз лично обаче препоръчвам да купите акустично пиано(истинско пиано). Значително по-евтино е от дигитално такова, звука е дефакто "като истински", както и след време ако продължават да се занимават, ще стане нещо много силно емоционално и красиво за тях. Аз лично не мога да си представя "вкъщи" без акустичното ми пиано.

 

 

Възпитайте таткото :). Явно няма как да знае той, но всеки музикант ще ви каже че когато всичко пропадне, музиката остава и тя никога няма да разочарова музиканта :).

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Май не съм се изразила правилно за таткото - той самия е много музикален и споделя намеренията ми да ги ограмотявам музикално отрано. Но не иска пиано, а синтезатор за да може и той да се учи да свири и да си прави разни неща с компютъра. Затова първоначално смятам да удовлетворя и неговото желание, а след време като станат всички пианисти - ще оценят и нуждата от истинско пиано.

Музиката е в нашата къща винаги, само че ми се иска да можем да я изразим по друг начин освен чрез слушане - затова са и уроците по пиано. А освен това децата участват в детска вокална група и цяла година ходеха на репетиции с голямо желание, така че вече имат някакъв музикален опит.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Здравей! :)

Аз ти предлагам да си вземеш пиано защото многого бързо се напредва :wink:

Аз свиря от 7-8 месеца и сега съм вече на Лемоан взел съм Сонатини и много други неща

Затова ти предлагам да си вземеш пиано :)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

  • 2 weeks later...

Здравейте,

 

Мога да ви предложа 2 разрешения на проблема. Първото е ако имате достатъчно място в дома си, Ви съветвам да купите акустично пиано. Имайте впредвид че ако живеете в панелен блок звука му се чува 4-5 етажа под и над вас (а също така и настрани, нещо което ще касае преките Ви съседи). Но ако това не е проблем, мисля че може да се намери сносно акустично пиано за около 300 - 400 лева. Руско, втора употреба.

Относно Касиото, за което споменавате...не познавам добре модела, но мисля че 1100 лева са твърде много за това пиано.

От любопиство написах модела в Гугъл и ми излезе че в Германия струва около 380 ЕУР. Много хора ходят за коли в Германия или в Италия, а те се връщат най - често с празни багажници, така че ако имате някой познат, който да ходи за кола в чужбина, може да му поръчате да донесе и пианото.

Успех

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Ами.. ето и едно мнение от клавирист, а не пианист. :hysterical: Така... когато бях на 10-11 годишна възраст, много исках наште да ми купят синтезатор.. без да съм ходил на уроци и незнаещ нищо освен 3-4 елементарни мелодийки свирени на единственото пиано в основното ми училище (основно Пърпъл мотиви :hysterical: ) Решението беше следното - купуват ми свирката, но задължително трябваше да бъда записан на уроци по пиано. Аз естесвено се съгласих, а резултата беше, че уроците по пиано отначало бяха интересни и постепенно интереса замря тотално, като дори неизпитвах желание да си свиря рокаджийските неща, бивайки тотално отегчен от скучните етюди. Незнам до каква степен съм музикално образован (според мен не повече отколкото ми е нужно), но се запалих отново чак на 15 и почнах сам да си свиря нещата, които исках и постигнах някакъв прогрес, а децата, който спират да ходят на уроци, забравят да свирят за отрицателно време. В момента съм на 18 и свиря в група и интереса ми не е отслабнал. Та във връзка с децата Ви - според мен са много малки, което е нож с 2 остриета- ако проявят дори минимален интерес - то тогава в бъдеще може да се занимават и музика на някакво ниво, но е вероятно и съвсем да намразят музиката, приемайки уроците като задължене (както много хора, насилствено водени на уроци). Останал съм с внушението, че родителите се опитват да сбъднат несбъдната си мечта да свирят на някакъв инструмент чрез децата си. А когато няма желание - няма и полза. Поне това е моето лично мнение. Нека сами изберат.

Колкото до пианото - по-горе са се изказали и по-компетентни от мене- истинското пиано си е истинско пиано и като звук и като усещане на инструмента. Решение са и пианата с 88-клавиша и хамър клавиатура (клавишите са със същата тежест като тези на пианото), но в крайна сметка едно пиано на старо в добро състояние е доста по-евтино. Това е от мен. Успех в избора :) !

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Въобще не се бях замисляла, че звука на пианото се разпространява безпроблемно по етажите. Спомням си как чувах като малка пианото от втория етаж чак у нас на шестия. Добре, че пианистката беше добра :(

 

А децата, въпреки че са малки (дори по-скоро точно поради това) проявяват много голям интерес и желание да ходят. Карат се кой пръв да седне да свири на пианото. И имат невероятна способност за запомняне.

В никакъв случай не ходят на сила и не бих си позволила да ги насилвам. Проблемът по-скоро би бил дали аз ще имам упоритостта и времето да ги водя редовно докато започнат сами да ходят, което ще е чак след няколко години.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Въобще не се бях замисляла, че звука на пианото се разпространява безпроблемно по етажите.....

А трябва! :(

С акустично пиано в блок може да си имаш доста неприятности с нервни съседи, а дори и да не са нервни - часовете преди 9, между 14 и 16, както и след 20-21 ч. ги губиш (за упражнения), докато с едно електронно пиано (с хамър механика) може да се свири по всяко време, а ако се включат слушалки дори няма да пречи и на живеещите в самото жилище. :wallbash:

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното ви съдържание бе възстановено.   Свободно редактиране

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.