Koobenot Отговорено Февруари 11, 2022 Отговорено Февруари 11, 2022 Е тогава решението е едно според мен - ако искаш да ти е мазно, готино и спокойно, събираш паричките и си купуваш Мак. Ако искаш да минеш по-тънко, запретваш ръкави и майсториш Бозата. В моята глава тези две тези се оформят. Цитирай
wiseppman Отговорено Май 21, 2022 Отговорено Май 21, 2022 На 8.02.2022 г. at 19:50, Evtim Djerekarov написа: Мда, на мен единствено идеята Neural -> DI -> poweramp (ss or tube) -> китарен кабинет ми се струва смислена за репетиции и за а живо (евентуално, за записи, ако се получава искания саунд). Но за вкъщи.... защо?!? FRFR (Full Range Flat Response) има голямсмисъл ако ползваш по-модерен саунд, синтезатори за китара или някой от големите- Helix, Axe, Kemper. Но по принцип китариста си свиква с един звук и си го търси, дори и в къщи. Мисля , че е оправдано FRFR или добри студийни монитори и у дома, аз го правя. 1 Цитирай
Koobenot Отговорено Май 21, 2022 Отговорено Май 21, 2022 (Редактирано) Да де, ама аз все още не схващам каква е разликата между FRFR озвучително тяло и многолентово озвучително тяло (3-лентова "колона" за PA примерно) или пък мониторна система за вкъщи. Какво ми дава това FRFR спрямо студийни монитори/добър монитор за live? Редактирано Май 21, 2022 от Koobenot Цитирай
Voidhanger Отговорено Май 22, 2022 Автор Отговорено Май 22, 2022 Лично за мен - излюзията, че не съм на компа, а свиря през глава и кабинет, това е 1 Цитирай
wiseppman Отговорено Юни 1, 2022 Отговорено Юни 1, 2022 На 22.05.2022 г. at 0:50, Koobenot написа: Да де, ама аз все още не схващам каква е разликата между FRFR озвучително тяло и многолентово озвучително тяло (3-лентова "колона" за PA примерно) или пък мониторна система за вкъщи. Какво ми дава това FRFR спрямо студийни монитори/добър монитор за live? Какво е FRFR? Почти същото като PA високоговорител или монитор, но с пълна честота и плоска реакция (FRFR) и осигуряват точно това. Те са предназначени да дават неоцветен, чист звук. Точно както всеки китарен усилвател осигурява уникален тон, FRFR мониторите са обратното. Осигуряват точно и еднакво ниски, средни и високи, в никакъв случай V-shapped. Цитирай
Koobenot Отговорено Юни 1, 2022 Отговорено Юни 1, 2022 (Редактирано) ^ Е то всяко добре изпълнено озвучително тяло, независимо дали е PA/монитор се старае да ти осигури FRFR (широка изравнена честотна лента, в идеалния свят 20Hz-20 kHz ±0 dB), ако една PA/мониторна система "оцветява", значи нещо не е наред с нея. Друг е въпроса вече в какви конфигурации се подбира спрямо мястото, където ще свири. За мен тия FRFR китарни кабинети са нищо повече от един честотно изравнен монитор с широка лента (незвисимо двулентов/трилентов) + някакви екстри, пригодени за китарен сетъп - я speaker simulation, я някакво EQ, я процесор с някакви контроли. Това е според мен разликата - FRFR кабинет = монитор с екстри. Ето пример. Редактирано Юни 1, 2022 от Koobenot Цитирай
wiseppman Отговорено Юни 3, 2022 Отговорено Юни 3, 2022 Е, все пак има разлика. FRFR високоговорителите са предназначени да звучат добре с всеки звук и във всяко пространство, докато студийните монитори са предназначени за критично слушане – трябва да можете да чуете звуковите несъвършенства, за да можете да ги коригирате. Има зависимост с отдалечеността за слушане. Студийните монитори за за близко слушане, докато при FOH има FullRange но в зависимост от разстоянието някои честоти отслабват, затова в добре проектирана PA система се налагат корекции, затова не са FlatResponce пък и често са си многокомпонентни- отделни ууфъри, среди, високи, управлявани с кросовъри и т.н. Аз използвам китарни синтезатори и преди ползвах акустични усилватели, за да имам пълен честотен обем. Сега използваm и IRs с FRFR активни монитори до мен. Така се чуствам удобно с познатия звук зад гърба и се надявам на озвучителя за останалото. Не знам дали го обясних добре, но в резюме- FRFR ще ви трябва за синтезатори, процесори с IRs или специализирани усилватели (най-общо казано). 2 Цитирай
Koobenot Отговорено Юни 6, 2022 Отговорено Юни 6, 2022 Съгласен съм, благодаря за разяснението. Цитирай
Recommended Posts