Jump to content
Българският форум за музиканти

Изработка на електрическа китара от скрап


Recommended Posts

Мерси, ще проверя за бриколажа, защото досега в железариите не съм видял повече от 300, а сигурно ще ми трябва :D

 

Ааа, за инлейте може да пробвате да откриете някакви тънки парчета пластмаса, на мен преди време ми попадна някакво малко парче, и то със шарки :lol:, в смисъл нюанси, както на бг китарите (едновремешните), на които им слагаха такива пластмаси за красота (забравих ги как се наричаха). :lol:

Редактирано от rocka_rolla
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

  • Отговори 158
  • Created
  • Последен отговор

Top Posters In This Topic

kremona9du.jpg

 

Това е Кремоната, която ще къстъмизирам. Много работа има по този толуп.

Купувана е преди 11-12 години.

Фингърбордът на снимката изглежда жълтеникав, но оригинално я купих с черен, на който (естествено) му изпада боята (да, от Кремона бяха ползвали нещо като бляжна боя за почернянето). Оригиналната глава, пък, беше светла, но един ден реших да я боядисам в черно (и аз ползвах блажна боя :bravo: ) После главата на грифа беше подложена на "обработка" с ножовка, за да и направя двете рогчета.

Забележете ключовете на струните - оригиналните бели пластмаси на Кремона изпонападаха (разбира се), та се наложи на тяхно място да запоя жетони за телефон (с оригиналният надпис БТК) и няколко стари монети - явно от малък ме влече да ползвам подръчни материали :bravo:

Точно под надписа "Love" се вижда едно четвъртито нещо - това е бутон за включване на телевизор "Електрон", който ползвам вместо въртока на потенциометъра, който един прекрасен ден падна нейде по завоите и се изгуби :bravo: (абе въобще Кремоните имат навика да се разпадат, като преиода им на полуразпад зависи до голяма степен и от собственика им)

Значи така изглежда Кремоната в момента. Това са трагичните последствия от нейната първа "къстъмизация" - беше преди 8-9 години, бях млад и зелен и, естествно, осрах нещата до безобразие...

 

Оттук нататък официално се заемам наистина да направя от този боклук нещо, ако не качествено, то поне добре изглеждащо.

 

Досега съм направил само следните операции: изшкурих и без това поизбелелият фингърборд докато излезе розовеещият цвят на клена и махнах блажната боя от главата като и там също задълбах с шкурката в дървото.

 

Предстои да направя следното:

1. Потъмняване на грифа и (евентуално!) слагане на готини inlays.

2. Изрязване на тялото, рендосване и шкурене до получаването на ето такава форма:

radius_body.jpg :inlove: :inlove: :inlove: :inlove:

3. Китване, боядисване, лакиране и шлифоване на тялото на китарата и на главата на грифа.

4. Сменяне на въртоците за потенциометрите (някак си не върви да продължавам с бутона от телевизор :bravo: )

5. Евентуално сменяне на въртоците на ключовете - поне ще махна монетите и ще ги направя и от двете странни да са с жетони :green: :green:

 

Е, знам, че външният и вид няма да стане като на този синия Ибанец от горната снимка, но поне като форма искам да я докарам да е такава.

Приемам предложения за кое как да го направя (въоръжен съм само механичен трион, шкурка и много търпение) Особено ми е интересно как да направя заоблянията по ръба на тялото на ръка. :think:

 

Стискайте палци да стане добро изпълнение. :bravo:

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

абе не, че искам да си налагам мнението, за това как си решил да е правиш, но защо са ти точки по грифа. ако може ги скрий и нека фингърборда да си остане 1 цвят. без точки. Ти така или иначе си имаш отгоре.. а и без точки (поне на мен) ми изглежда много красива 1 китара.

Иначе тва дет знам (не, че знам много) но за шкуренето на тялото се прави или с трупче, или с равен и дебел гумен блок (с големина на трупче)

за заоблените части по на ръка.

Ако имаш пистолет с горещ въздух можеш с него да свалиш боята :beer:

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Аз също харесвам фингърбордове без точки - изглеждат много стилно и снобарско, обаче, не съм свикнал да свиря на такива. Имам намерение като стегна Кремоната да я ползвам и за свирене и ако няма inlays, няма да ми е удобно.

Освен това, искам да си поиграя малко с направата на тези inlays и да изтипосам някакви сложни фигурки от седеф, за да стане по-кичозно и по- rock'n'roll.

Трудно ще е да направя гнездата за седефените фигурки във фингърборда без да ползвам машина. Някакви идеи за това? :think:

В упътването на John Fisher той си прави гнездата за седефа с джобна ножка :) Аз пробвах с много остро ножче, но фингърборда е адски твърд и определено при мен няма да се получи.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

За изрязването на местата за инлеите може да пробваш с длето. Има различни размери. Обаче колкото е по-твърдо дървото, толкова повече трябва да внимаваш, защото лесно се отплесва, и се режат други неща :) . И преди да се хващаш да бачкаш с длетото трябва да се поупражняваш някъде другаде, а не на китарата :exclaim:

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Отговорено (Редактирано)

Хехеее, знам какво е длето и как се ползва, дя. :)

Идеята тук е повечето неща да се направят с подръчни материали и от скрап (доколкото е възможно, разбира се - примерно няма как да се ползва домашен заместител на шкурката).

Пък и нямам длето вкъщи. :) Ще пробваме да "къстъмизираме" едно ножче за целта :)

Междудругото вече имам черна течност за боядисване на грифа до абаносов цвят - костваше ми около 20 стотинки да си я направя. Толкова струва едно пакетче с топчета стоманена вълна за чистене на съдове. Оцетът ми е без пари :)

Утре ще мацна нещо да видя кво ще стане, щото малко рядък ми се вижда този самоделен байц и сигурно ще иска да се добави още едно топче стоманена вълна - първото се разтвори само за 2-3 дена. :)

Редактирано от the_gorer
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

  • 1 month later...

тази година си напражих китара от тяло на бас Хеброс :D и гриф на някаква умряла китара. Прагчето попадна точно в/ху 2 рия адаптер :blink: ...незнам дали от това или не ама китарата звучи като акустична с адаптер само дето няма забавяне на звука :bravo: , не че аз разбирам ама няколко човека ми казаха (измежду тях учители по китара) че се чува по добре от някой фирмени китари :godbless:

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Дааа, домашнонаправените инструменти имат доста предимства пред фабричните, дето ги печатат серийно.

Гъзарийка. :)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

  • 4 weeks later...
Отговорено (Редактирано)

Тялото вече е боядисано. Живот и здраве, в понеделник ще напръскаме и грифа на Кремоната (само задната страна и главата, разбира се :P ) с автомобилен акрил (избрах най-черната боя, забравих какъв номер беше, знам само, че се води за възможно най-черно).

Искам да ви споделя, че първоначално мислех да мина тънко и напръсках тялото с еднокомпонентен акрил от спрей, който се оказа такъв ташак, че сигурно и в Горна Оряховица са ме чули как псувам.

Не боядисвайте с еднокомпонентни спрейове. Казвам го от опит - загубих супер много време заради спрея и оправянето на бедствията, които остави след себе си.

Наложи се да махам боята от спрея, да карам един приятел отново да пръска тялото с шприц кит за автомобили, да го чакам да съхне, да го шлайфам, и накрая да се бръкна за онази супер черна двукомпонентна боя, която да нанесем с пистолет. Сега е муцка - такъв гланц не съм виждал дори върху най-лъскавите коли, но аз съм нагло копеле и мисля да го мина и с полир паста.

Главата на грифа на Кремоната е направена в стил BC Rich - от рогатите. Използвах паркет, за да я направя :huh: Стана ДЗВЕР

Сега остава да направя инлеите по грифа - ромбоиди, или както им викат "диамантчета", пак в стил BC Rich.

Oсвен MOP (Mother Of Pearl), за изработката на инлеите се ползва и друг материал - MOT (Mother Of Toilet Seat) :P

Вторият материал е шеговито название на пластмасата, която ползват в щатите за направата на капаци за кенефни бидета. Тази пластмаса имитирала седеф.

Въпросът ми е дали няма нейде из Българията подобни седалки за цукало, та да си купим, ама не за кензане, а за свирене. :P:D:D:P:P

Някой мяркал ли е такива пластмаси, ламинати и пр. ?

Редактирано от the_gorer
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Хубав аватар, приятелю, това не е ли Popa Chuby - блусар, китарист и дебелак първа класа?

 

Утре следобед пускам пратката. :headbang:

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Човек, железен си! :headbang:

Сега да не решиш, че съм пуснал темата за пластмасата, за да ти давам зор :);):)

И без това боядисването на грифа ще е чак след седмица и дотогава няма да мога да се занимавам с инлеите. :P

Хубаво ще е да се снабдим с всякакъв вид пластамси за инлеи, за да има по принцип. Днес-утре ще обиколя по магазините за строителни материали и ще видим дали има подходящи PVC-та. Ако намеря нещо, ще разпратя от материала и на другите ентусиасти.

Сещам се за пластамсата, която ползвахме за димки - слагаха я по дръжките на джобните ножчета. Тях ги произвеждаха в Ножарската фабрика, тук при нас, във ВТ.

Някой спомена и за подобна пластмаса, която слагали по телата на акустичните Орфеи за красота (по-скоро за кич ;) )

Ей такива пластмаски е добре да избараме, та да има в изобилие и да не се чудим откъде да вземем автентичен седеф в големи количества (очевидно при нас е кът)

За аватара - откраднах го от един член на форума на NECROPHAGIST. :green:

Не бях чувал за Popa Chubby. Може и да е той, макар, че този на снимката май е по-тлъстичък :) Кефи ме, защото е идиотизъм. :P :hello:

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

  • 2 weeks later...

Ако ти се мърда до Казанлък мисля че продават в магазина на Кремона от тия пластмаси, но не съм 100% сигурен

 

 

Сега за мен. Значи аз съм се занимавал през живота си повече с електроника отколкото с музика (абе процентното съдържание и на музиката в моя живот никак не е малко) та един познат си е направил китара като ученик употребявайки някаква схема в списание "Наука и Техника" от '60-е години. Аз се запалих мн отдавна да си правя китарлък обаче все не можех да намеря инфо ала-бала. И ся напоследък понеже вероятно ще си взимам накрая китара тръгнах да се ровя из нета и попаднха на форума, а тая тема мн приятно ме изненада (Мъдро сте се сетили за нея! Евалата ;);):) ) Проблема е че нз вътре електроника ква се слага. В сайтчето на Фишър нямаше почти никаква електроника което беше бая странно. Та китарата ся като намерих инфо я почвам тъкмо и скоро във ваканция излизам ще я направя за не повече от половин месец (не преувеличавам щото съм се занимавал 7 години с дърворезба и имам всякви инструменти под ръка(без фреза и струг за съжаление ;) )) та ще пускам редовно картинки да питам за мнението ви и за наставление щото е очевадно че сте виждали повече китари от тия дето съм ги чувал дори ;) та малко критика няма да е никак вредна. остана само формата да доуточня отивам набавям си дърво и почвам ;)

 

Пожелайте успех :)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Абе аз си забравих въпроса да задам :greenball:

 

Има ли значение дали дървото ще бъде още леко влажно или няма да му пречи? Щото аз доколкото съм слушал в часовете по физика знам че трептенето на струната индуцира ток в бубината на адаптера, който после бива преработен първо в електрониката на самата китара а после и в усилвателя. Демек според мене няма да има проблем ако дървото е леко влажничко щото не е резонаторна кутия да върти некви шашми. И второ дайте съвет за дебелината на тялото. Може ли да е малко по-малко от 3 см? щото мога да си намеря дъска дебела 2 и нещо см а за 3 ще трябва или да търся още или да взема 2 което не ми се нрави мн мн.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

vlex, не е без значение дали дървеният материал е сух .

Едани от най важните причини са че не добре изсъхналият материал може да изметне след време,да се разлепи по фугите или да се напука или да напука лака.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Дървото задължително трябва да е сухо и освен това също има голямо значение за звученето на инструмента, а не само електрониката.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното ви съдържание бе възстановено.   Свободно редактиране

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.