Jump to content
Българският форум за музиканти

Recommended Posts

Отговорено
On 11/15/2021 at 2:26 PM, Koobenot said:

@Baby Thomas Би ми било интересно, дори да не е за тая песен, просто искам да чуя как звучат добре записани raw mics. Засега искам да завърша конкретна песен и после ще предложа на момчетата варианта с drum replacement. Имаме два варианта общо взето: ако искат да рилийзват по-рано, остава така както е с тия "пуканки". Ако искат да вдигнем нивото, трябва да чакат, щото тригери не се правят лесно, особено от тоя материал, където има двойна каса на места и тригера хваща фълшиви удари или пропуска такива + факта, че трябва и да се смесват семплите. Албум ще има по един или друг начин, просто ще ни е обица на ухото за напред. А какво записвате ако не е тайна - кавъри, албум ... ?

Малко късно се включвам, но да си кажа. :) 

В Рийпър, както и в почти всеки DAW всъщност, е много лесно и сравнително бързо да заместиш барабаните със семпли, без да се занимаваш с миди. Това става чрез функцията Dynamic split. След като си нагласиш възможно най-точно трешхолда, след това просто трябва да минеш ръчно да провериш и оправиш излишните/добавените удари. Следва да маркираш всички нарязани удари и да ги заместиш със избрания семпъл. Ако барабаниста не е бил супер зле с динамиката, за няма и час се правят каса, барабанче и томове. Ако пък барабаниста е свирил добре отнема 20-30 мин макс.

• 2 months later...
Отговорено (Редактирано)

Пускам ново парче, този път оригиналните + тригирани барабани:

Disaster_v4

@Baby Thomas Разликата наистина си струваше в положителна посока, ще гледаме да изрендим MIDI за всяко парче от албума, другото се преживява. :) 

Редактирано от Koobenot
Отговорено

Малко градивна критика от мен. :) Мисле, че първо трябва да се едитнат барабаните, защото има сериозни неточности на няколко места. Аз лично бих заместил изцяло ( или поне на 80% ) касата, защото има прекалено големи разлики в динамиката, с които компресор няма да се справи, а и не е нужно за тази музика. Също така ми се струва прекалено скупната, има супер ниски, цъка супер високо и нищо между двете. Може и да е такава концепцията, разбира се, не знам. Останалото ми звучи доста добре. Като го чуя на нещо друго (не на телефона) може да допиша нещо. 

Отговорено

Аз бих опитал да разместя баланса между инструментите (като нива).

• Струва ми се че има твърде много барабани. Опитай да ги намалиш поне 2-3 дБ от груповия фейдър.
  • Опитай същото и с вокала (примерно 1-2 дБ), за да влезе малко повече в микса, че така почти естрадно звучи (осезаемо по-силен от инструментите). Ясно е, че той е водещ/най-важен плюс това се е получил доста добре според мен, но в такъв тип музика не ми се струва много удачно да изпъква много...

В резултат на горните две корекции предполагам че бас и китари ще изскочат малко, че в момента са леко назад. Поне аз така ги чувам.

Отговорено

@axel Касата нарочно така сме я изцъклили, предпочитание на барабаниста. За динамиката ще видя какво може да се направи засега смесвам три групи фейдъри за барабаните:

• основни барабани от микрофоните
  • паралелен фейдър с "надупен" компресор - към него пращам повече кофи и по-малко железа, защото иначе компресираните чинели звучат гадно и омазано
  • тригери към семпли за касата и соло барабана

и естествено цялото нещо е баланс между трите.

@Baby Thomas Съгласен съм с написаното, ще има и 5-ца скоро.

Благодаря за критиката! :) 🍻

Отговорено

Сега го чух на мониторите. Всичко звучи много от дистанция, не мога да преценя ефекти ли са или нещо друго, но не е добре. Китарите все едно са зад някакъв параван в другия край на стаята, баса не може да се разбере какво свири. За барабаните, както казах вече, според мен е много важно да се едитнат, защото се случват много фрапиращи неща и просто не звучи никак добре. Тази каса, особено в първоначалния бийт, задължително трябва да се замести на 100% със семпъл, защото половината удари само се подозират. Компресията на овърхедите е прекалена според мен, може и да е на микс бъса, не знам, но чинелите са много замазани. Най-хубавото нещо в микса е барабанчето и после вокала (с доста уговорки), всичко останало си иска доста работа, ако целта е да не звучи като демо. Пак казвам, че това е градивна критика с цел да помогна, дано я и разбираш така. :) 

Отговорено (Редактирано)

Да, разбирам, това са важни детайли, ще видим до колко мога да ги изпипам. За мен е по-важно човек да си каже честно критика и да има подобрение, отколкото да се ласкаем и да няма прогрес. Дистанцията може да е от преекспониран реверб. 

Редактирано от Koobenot
Отговорено (Редактирано)

Пускам нов рилийз, в който са ремонтирани:

• баланса на барабаните
  • има повече томове
  • вокала е леко назад

Disaster_v6 🍻

Редактирано от Koobenot
Отговорено

Лично за мен този микс звучи по-балансирано от версия 4. :music:

Това, което бих се опитал да променя/подобря е китарите. Може и да няма как, де... Но ми звучат все едно имаш единствено руум майк. Не точно, защото в тази ситуация ще имаш само една баня, но все пак нещо такова. Не мога да определя точно защо - меки/неагресивни ли са, ривърб ли има, от широките панорами ли... Но ми звучат натикани някъде назад/настрани.

Поне моята представа за подходящ звук за тази песен е такъв - директно In Your Face. Обаче тя звучи някак рехаво и назад в пространството. И това идва от китари и барабани. Напълно възможно е материалът да не позволява подобен резултат...

Отговорено (Редактирано)

Има нещо такова. Китарите са комбинация между импулси от Helix и Ignite Amps VST + IR кабинет. Ще видя дали може да вкараме още реализъм в тях. Лошото е, че ако се излъска едно от парчетата трябва да ходи и да се ремонтират всички останали за консистентност ... Ама това е положението, човек се учи докато е жив. :D

Другия тест, който също съм си наумил да направя е да чуя кое устройство ще ми изкара по-добър summing, разполагам с Mackie ProFX10v3 и Focusrite Scarlett 2i2 3rd Gen, би трябвало да е Скарлета, ама ще видим ... не че това ще направи някаква голяма разлика, но се подобрява малко отчетливостта на инструментите спрямо вградената сапунерка.

Редактирано от Koobenot
Отговорено

Въобще не бих се занимавал със суминг на твое място, особено пък през тези устройства. Както Бейби Томас каза, баланса е по-добре и според мен, но и с другите му забележки съм съгласен. При барабаните почти нищо не се е променило и предишните ми забележки остават. Касата ми звучи една идея по-добре, но пък се губи като стане по-натоварено. Целият микс ми звучи пресилен, сякаш клипва всичко, хем всичко се чува от дистанция, хем е прекалено агресивен за ухото. Освен това е прекалено лимитиран, индикаторите почти не помръдват, има доста мастери, които са по-динамични от този микс. Надявам се, че не смесваш в този лимитер. Бих махнал всичко от мастера на твое място, освен някакъв компресор с не повече от 2-3дб редъкшън през който да смесвам. Може да ставам досаден, но според мен в един метъл микс (а и не само), най-важни са барабаните и гласа, затова мисля, че там трябва да обърнеш най-голямо внимание. Бих съдействал с барабаните, ако имаш нужда съм насреща. :) 

• 1 month later...
Отговорено (Редактирано)

Разбрахме се целия албум да има и MIDI барабани, за консистентност, това ще е първия сингъл, който ще пуснем, според мен тия китари си стигнаха тавана, все някъде трябва да му излезе края, пък бъдещите парчета ще са по-добре ... да се надяваме. :D

WeComeIntoTheNight_v12

Редактирано от Koobenot
  • 1 month later...