kitaratapesho Отговорено Май 31, 2007 Отговорено Май 31, 2007 (Редактирано) За съжаление, обаче, не е само от уважение към светите музикални братя тая работа с енхармонизма. И определено има огромна разлика между E, E# и E,F - тъй като първото предполага конкретно разрешаване и дава съвсем ясна посока на движение на мелодията, за разлика от второто, което по-скоро говори за промяна на тоналният лад или преминаване в друга тонално. И тъй като това е раздела за Теория е редно да се стараем да сме теоретично коректни. А и не само във форума Поздрави, Петър Редактирано Май 31, 2007 от kitaratapesho
yotzzo Отговорено Май 31, 2007 Отговорено Май 31, 2007 Целият този разговор не би помогнал на никого да се научи да транспонира.
yamaha Отговорено Май 31, 2007 Отговорено Май 31, 2007 Целият този разговор не би помогнал на никого да се научи да транспонира. Така си е....ама този 'някой' не трябва да впряга коня зад каруцата, а първо да се запознае с "А" и "Б" на хармонията. По-горе някой му го беше обяснил съвсем разбираемо, а той в следващия си пост показа, че никога не е попрочел даже буквите на кои тонове съответстват. За да му се обясни транспонирането трябва да е наясно с 'естествените' полутонове (ми-фа/си-до) и едва тогава при транспониране да слага диези/бемоли на останалите тонове, за да запази съотношенията на тоновете в интервалите. Всяка материя изисква предварително запознаване с най-основните й принципи, иначе ще има само да си говорим като за ...в което всъщност няма нищо лошо.
kitaratapesho Отговорено Май 31, 2007 Отговорено Май 31, 2007 (Редактирано) Целият този разговор не би помогнал на никого да се научи да транспонира. Разбира се, че типично в твой стил, мнението ти не носи никаква полезна информация, дори и по други въпроси Ако за теб няма значение, че при транспониране се появяват ситуации, в които човек може да се обърка при използването на енхармонични тонове(Е# вместо F и/или обратното), то за хората, които четат и пишат ноти това е много важно. Успех! Редактирано Май 31, 2007 от kitaratapesho
Faith Отговорено Май 31, 2007 Автор Отговорено Май 31, 2007 Всъщност не съм момче,момиче съм...имам изпит по музика в университета,по принцип съм в педагогическа специалност,и скоро разбрах че на изпита ще има освен теоретична задача и такава за транспониране....Повечето хора от курса хал-хабер си нямат за какво става въпрос....аз не бях на това упражнение в което учителката е обяснила транспонирането и понеже не познавам хора,които да са наясно с метариала реших да попитам вас.Понеже виждам,че така вв форума няма да се разберем...давам си icq номера-който иска нека да се включи205-243-367.Знам че не съм задала въпроса си правилно,ето сега ще опитам пак:искам да ми дадете пример как дадена мелодия вв ремажор може да се транпонира вв фа мажор със съответните му там ноти(научих ги буквените обозначения)и други знаци-бемоли,бекари,диези.Пък ако не разбирате какво ви питам не отговаряйте,ще видя какво ще правя...
Steppenwolf Отговорено Май 31, 2007 Отговорено Май 31, 2007 Прекалено много неща са се изписали тук... Давам два линка, английският, надявам се, не е проблем. http://www.musictheory.halifax.ns.ca/20key_trans.html http://cnx.org/content/m10668/latest/
Vlad Отговорено Май 31, 2007 Отговорено Май 31, 2007 Преподавателката ти няма да ти откаже да ти обясни индивидуално - това е нейно задължение - пише го в договора ти с Университета! По-добре не питай тук за такива неща, защото /както вярвам разбра от отговорите/ малцина знаят какво е транспониране, а от тях никой не успя да ти го обясни така, че да разбереш. Изпит по музика - предполагам, че не си музикална педагогика, нали?
Faith Отговорено Май 31, 2007 Автор Отговорено Май 31, 2007 не съм музикална педагогика,разбира се,ако беше така нямаше нямаше да задавам подобни въпроси ...благодаря все пак
Vlad Отговорено Май 31, 2007 Отговорено Май 31, 2007 Транспониране означава пренасяне на една мелодия по-високо или по-ниско при запазване на тоновите съотношения. Погледни тези примери: http://www.picvalley.net/v.php?p=u/2/415_705.BMP И не забравяй да се консултираш с преподавателката ти! Успех! Влад
Xoce Отговорено Май 31, 2007 Отговорено Май 31, 2007 Вижте сега пичове, прочетох постовете относно транспонирането и общо взето нищо не разбрах от вашите обяснения....ха, не знам кои от вас учат в Консерваторията, по Музикални училища, ходят по самостоятелни уроци и прочее, което в случая не е толкова важно, но според мен всеки, повтарям ВСЕКИ, който прилага транспонирането трябва да е запознат с The Circle of Fifths....ей това е цялата философия...а никъде тук не срещнах някой да го споменава... ..та ето ви и линк: http://images.google.bg/images?q=circle+of...es&ct=title ...те това е от мен по този въпрос.. ПС:..никога не съм ходил по уроци и учителки..всичко става с малко повече четене и доста инат....no offence.. Айде поздрави..
Vlad Отговорено Май 31, 2007 Отговорено Май 31, 2007 Е то ако така започваме - дай да кажем, че всеки, който прилага транспонирането трябва да е запознат и с квартовия кръг. Че и с ладовете, с нотите... Ако трябва да сме точни - не всеки, ПОВТАРЯМ - НЕ ВСЕКИ, който ПРИЛАГА транспонирането трябва да е запознат с тия ми ти кръгове - ако искаш да изпееш любимата си песен, но оригинала ти е високо - трябва ли да знаеш нещо повече за транспонирането от това нагоре или надолу ще ти е по-удобна? Както и да е - насрах се!
Xoce Отговорено Май 31, 2007 Отговорено Май 31, 2007 ...трябва ли да знаеш нещо повече за транспонирането от това нагоре или надолу ще ти е по-удобна? хм...еми няма как..тук вече всичко опира до чувството и начина по който дадетия артист ще/подхожда към песента... ..всъщност...тъй като не сам се занимавал с пеене..не съм се замислял дали circle of fifths..важи за вокалното транспониране на мелодията...но до колкото това се отнася до инструменталната страна на нещата мисля, че този "кръг" е доста полезен за едно придобиване на първоначални познания в тази област..и тук вече идва нуждата от учител... Vlad...останах с впечатление, че нещо си се поздразнил от предния ми пост... ...нищо против музикалните педагози...камо ли към музикалните училища...просто лично мнение....
kitaratapesho Отговорено Май 31, 2007 Отговорено Май 31, 2007 Каква е пряката връзка на транспонирането с квартов/квинтов кръг на тоналностите, освен за определяне на арматурата? За да съм по-конкретен - как да използвам знанието за квинтовия кръг на тоналностите, когато искам да транспонирам една мелодия от Ddur в D#dur ?
Vlad Отговорено Юни 1, 2007 Отговорено Юни 1, 2007 Е това казвам и аз - няма пряка връзка, освен посочената от теб! Ама какво да говорим, щом нямало никакво значение ми диез ли пише, фа ли, какво... С гении не се спори!
Recommended Posts