Jump to content
Българският форум за музиканти

Recommended Posts

Публикувано

Здравейте,

значи решил съм да взема лампова глава или poweramp. Имам лампове преам и сега ми трябва или poweramp или се чудя дали да си взема направо една глава. Та какво бихте препоръчали? Бюджета не е голям ама и малък не. Спрял съм се на следните марки и модели.

Poweamps:

- Marshall 9100 или 9200 (Маrhall EL34 50или 100 са ми скъпи)

- Engl - някой пауърамп от старите им модели

- Hughes & Kettner както и Peveay Classic май не ги заглеждам вече

Лампови глави:

- Engl E-625 Fireball Head

- друго не съм гледал за сега

Свирим жица и си трябва як саунд ... та давайте мнения за лампови стъпала както и за глави.

Също така ме интересува и какви лампи бихте препоръчали. Е84, Е34, 6L6 ... значи Е84 били повече за меки стилове докато Е34 са типичните Маршалски лампи и стават за твърди неща, а 6L6 храчат Mesa Recti sound-a за който няма какво да дикутираме

Та давайте мнение съвети и тн...

Мерси предварително и поздрави

Алекс

• Отговори 32
  • Created
  • Последен отговор

Top Posters In This Topic

Отговорено

нека да допълня все пак. Значи търся все пак нещо на старо по скоро и там положенито е такова че трудно ще мога да го пробвам като саунд дали ме кефи пък и съм басист на всичкото отгове (т.е. неуспял китарист ... хехехе ... моа да дръмкам, не съм толкова зле на китара).

Пиша за да спестя коментари от сорта - вземи си това дето те кефи.

Трябват ми само препоръки и насока в която да продължа да ровя защото темата наистина е необятна а мен ме интересува смо як метълски саунд

Мерси предварително

Отговорено
нека да допълня все пак. Значи търся все пак нещо на старо по скоро и там положенито е такова че трудно ще мога да го пробвам като саунд дали ме кефи пък и съм басист на всичкото отгове (т.е. неуспял китарист ... хехехе ... моа да дръмкам, не съм толкова зле на китара).

Пиша за да спестя коментари от сорта - вземи си това дето те кефи.

Трябват ми само препоръки и насока в която да продължа да ровя защото темата наистина е необятна а мен ме интересува смо як метълски саунд

Мерси предварително

Не мога точно да се ориентирам в идеята ти, защото според мен зависи и какъв ти е preamp-а и дали те кефи- ако е така минаваш само с power-amp. Ако не- взимаш неква глава, но това е първото нещо, върху което според мен трябва да се помисли.

Отговорено
Не мога точно да се ориентирам в идеята ти, защото според мен зависи и какъв ти е preamp-а и дали те кефи- ако е така минаваш само с power-amp. Ако не- взимаш неква глава, но това е първото нещо, върху което според мен трябва да се помисли.

Значи преампа е ОК и кефи. То ясно че може да се мине само с poweramp ама като цените на старо се доближават а на една глава винаги можеш да и ползваш само крайното стъпало с друг preamp. Значи преимуществото на главата е че получавам още един преамп който обаче не е задължитлно да ползвам ... но в възможно.

Ето един пример: Marshall 9200 цена 690 ЕUR и Engl E625 Fireball Head цена 700 EUR. Та и двете са в един ценови диапазон. При късмет мога да взема Marshall 9100 за към 450 EUR a в тоя клас са и стъпалата на Engl (малко по-евтини за по принцип).

Та се чудя. Мисля че от 2х30 вата ще ни свърши работа. Въпроса е какво да бъде ... няокй от вас имал ли е допир до нещо от тоя сорт.

Има също така Pevaey Classic 2x120 също с 6L6 лампи и би трябвало теоритично да е много близък също до Mesa Recti sound-a ... ама и маршалският от EL34 също не е никак лош.

Ще се радвам на всякви мнения и препоръки

Поздрав

Алекс

Отговорено

според мен - як метъл саунд=готин хи-гейн преамп (солдано, меса буги и тн)+чисто крайно стъпало със 6л6+готин кабинет (най добре 4х12)

колкото за ел34 - кривят доста, което не ме кефи (примерно звука става омацан като драйва в класическия рок) за разлика от 6л6 които усилени докрай съвсем леко клипват, така че в мвса буги кривоча идва почти изцяло от преампа

Отговорено (Редактирано)

кво занчение имам какъв е преампа. Дали е маршал, дали е енгл това няма нищо общо с моя въпрос.

Търся просто информация и съвете за крайни стъпала, видове лампи както и евентуално съвет дали пък да не е глава защото тогва имам 2 преампа и едно крайно стъпало ... а парите са горе долу същите.

@Overdrive - мерси за съвета. 6Л6 викаш е истината и як преамп. Ми меса преамп ми е доста скъпо и не мога да си го позволя, но и това което имаме (ада мп1) ще свърши работа. Кабинета е налице - 4х12'' Celestion Vintage, тъй че балтона има крачоли както метълхамър спомена вече ... хехех.

Поздрави и се надявам да прочета още мнения

Алекс

п.с. пауърампа има преимуществото че там каналите са отделени и примерно ще можем да го ползваме и за двамата китаристи на концерти - единия в единия канал, а другия в другия. Човек трябва да мисли все пак и практично в това наше време

Редактирано от AK-74
Отговорено (Редактирано)

Предусилвателят има значение, според мен, a какво ти се иска да чуеш като отговори е отделен въпрос :surprise: Ако си се навил на 6L6 взимай и бегай дет се вика :)

Теоретичното значение на разликата между EL34 & 6L6 е известно, само че на практика е най-добре да го чуеш с твоя предусилвател, така че мненията, които ще получиш да не са резултат на стрелба в празното, 'фърляне' на боб и подобни езотерични действия ...

H&K Tubeman например на мен ми харесва повече с EL34, отколкото с 6L6. A усилвателя, който използвам за крайно стъпало е Динакорд Reference 1000 с EL34 и е много чист. Няма нищо общо с крайното стъпало на Маршал (като звук - схемната реализация мен специално не ме интересува) :).

Koch Pedaltone пък ми харесва повече с 6L6 как звучи....

Ай иди разбери ся, кой е по-добър, а ? :)

Пък Slayer още вадят нелош звук с JCM800 така че и ЕL34 не бих ги отписвал съвсем ...;)

A ADA-тa бих я прослушал с 6L6 и бих си взел глава със сериен FX loop (или power amp in, в зависимост от производителя) ... ENGL става :)

Редактирано от synchu
Отговорено (Редактирано)

Ша стрелям на тъмно, требе ми фенерчета в тъмнината поне в коя посока да се целя

Проблема е както писах че съм се спрял на модели дето повечето ги няма по магазините и няма как да ги чуя. Гледам 2ра ръка и най-вероятно ще бъде пратено по пощата. Яйде маршалите 9200 и 9100 могат да се сравнят с новата ЕЛ серия и мога да чуя за какво става дума ... и до там Engl. старите модели poweramps няма къде да ги чуя камоли да намеря с ЕЛ34 и с ЕЛ84 да чуя за какво става дума. Същото е положението и с 6Л6 - мноо ме кефи как звучат месите ама примерно Peveay с 6Л6 е сигурно нещо съвсем различно.

Абе каквото и да взема знам че ще звучи ... оптвам се да събера информация та да взема най-оптималното за да се вдига достатъчно и качествен шум. Идеята ми е да събера информация от хора които са пробвали това онова и споделят кое биха препоръчали като определени марки, модели и вид лампи.

Споделих че и глава е вероятно защото в общи линии се събира горе долу в същия ценови диапазон.

Редактирано от AK-74
Отговорено

Тея ЕЛ84 ги отпиши....Според мен не отговарят на саунда ,който търсиш.

А какъв е проблема да си вземеш стъпало с Ел34,пък като повече те кефят 6Л6 да му боднеш такива,биасваш и се кефиш.Вярно е,че примерно ако вземеш Маршал пък му сложиш 6Л6 няма да имаш маршалски звук,но пък новополученият може и да те накефи повече.

Според мен обаче глава ми се струва по-практично.Не се знае кога ще ти потрябва още един предусилвател.Задължително обаче тябва да е с пауър ин,защото ако вземеш някой стар Маршал да речем JCM800 2203 трябва да му се "пришива" вход към пауър ампа.

Отговорено
Тея ЕЛ84 ги отпиши....Според мен не отговарят на саунда ,който търсиш.

А какъв е проблема да си вземеш стъпало с Ел34,пък като повече те кефят 6Л6 да му боднеш такива,биасваш и се кефиш.Вярно е,че примерно ако вземеш Маршал пък му сложиш 6Л6 няма да имаш маршалски звук,но пък новополученият може и да те накефи повече.

толкова невярни неща не бях чел от одавна

дерзайте

Вярно е,че примерно ако вземеш Маршал пък му сложиш 6Л6 няма да имаш маршалски звук=

смешка (явно не си чувал за маршали с 6л6)

човека едва ли знае какво го кефи - тьй като изглежда - това ще му е сефтето

Тея ЕЛ84 ги отпиши - ей така с лека рька... теро -реро

това с бодването и биасването - не е като да намажеш филията с маргарин!!!

колкото за ел34 - кривят доста, което не ме кефи -пак мнение на човек който ползва само правени неща - ама правени в БГ - и явно недоправени - оттам невярно представяне нещата ...

така че в мвса буги кривоча идва почти изцяло от преампа -ДОК - вярно ли ???

не, отговор не искам.

ти го беше казал - ТОВА ОТДАВНА НЕ ПРИЛИЧА НА ФОРУМ, А НА СБИРКА ПРЕД ТОТО ПУНКТА

в крайна сметка - какво толкова - играй на тото - човек се учи от собствен експириьнс

искаш да не се минеш - или да вземеш правилното решение

докато лично не си ги проверил всичките, няма как да узнаеш кое е то!

ако имаш 700 евро - взимай- няма да сбьркаш - цената си показва че е качествено

сънчо - да не се чувства засегнат- неговото мнение си е валидно - и на база личен опит(и не критикувам неговото мнение)

овьрдрайв и братмито - сори - обаче вашите мнения - от моя гледна точка...казах си по - горе с какво не сьм сьгласен

Отговорено (Редактирано)

@AK-74

понеже става въпрос за ADA MP-1 преамп.

Виж в най-голямята инфо база и форум за ADA въобще. Това е adadepot.com

Там въпроса за лампови и солид-стейт пауър ампове, които си пасват с този преамп е широко дискутиран.

Препоръки съм чел за Peavey Classic серията, Carvin TS 100, ADA Microtube 100 и ADA Microtube 200, разните Маршъли, Меси и др.

Редактирано от DILETANT
Отговорено (Редактирано)
Вярно е,че примерно ако вземеш Маршал пък му сложиш 6Л6 няма да имаш маршалски звук=

смешка (явно не си чувал за маршали с 6л6)

човека едва ли знае какво го кефи - тьй като изглежда - това ще му е сефтето

Тея ЕЛ84 ги отпиши - ей така с лека рька... теро -реро

това с бодването и биасването - не е като да намажеш филията с маргарин!!!

колкото за ел34 - кривят доста, което не ме кефи -пак мнение на човек който ползва само правени неща - ама правени в БГ - и явно недоправени - оттам невярно представяне нещата ...

така че в мвса буги кривоча идва почти изцяло от преампа -ДОК - вярно ли ???

не, отговор не искам.

ти го беше казал - ТОВА ОТДАВНА НЕ ПРИЛИЧА НА ФОРУМ, А НА СБИРКА ПРЕД ТОТО ПУНКТА

сънчо - да не се чувства засегнат- неговото мнение си е валидно - и на база личен опит(и не критикувам неговото мнение)

овьрдрайв и братмито - сори - обаче вашите мнения - от моя гледна точка...казах си по - горе с какво не сьм сьгласен

:) Тука нагазихме в дълбоката вода:

1.Да дефинираме Маршалски звук :

тва е маршал плекси кранкнат до дупка , тва е jcm800 - това е дефиниция за маршал звук - Еl 34 rules !!!

2.Да боднеш 6л6 на маршал е като детска игра правя го за секунди - повече време ще ми отнеме да развия винтовете на кутията :thumbs_up:))

Всеки уважаващ себе си притежател на ламбова глава трябва да ги знае тея хави , който го е страх да си намери някой разбирач да му подменя ламбите.

3. ел 84 са ламбици за 12 вата за 18 вата за 30 вата - е стига толкоз - кой шредер свири с такива , посочете ми един ,

или пък някой бруталяга е ендорсер на амп с ел 84 ?????

(тука може да си отвори офтопик в офтопика и да си говорим за кт 88 примерно ма те струват двойно на ел 34 )

4.Тука тва за меса бугито и преампа го приемам за лична обида щото имам сигурно поне 5 поста във форума където пише ясно от къде идва американ модерн и какво е бритиш (маршал) и еди кво си еди кво си .

Явно мойте напъни да се опитвам да помагам тука със тва което знам са били напразни.

И понеже виждам че ръчкането години наред по сайтове с tube amps DIY сичко от сорта са били напразни,

били са напразни откриването на топлата вода с поялника в безсънните нощи, и научаването на схемата на дуал ректо преампа наизуст ....

Мда.

Хайде сос здраве .

Редактирано от metalhammer
Отговорено

tony се ядоса и ни наруга всички тука ... и нищо не каза по темата ... хехехе

EL84 верно съм ги отписал с лека ръка - не го приемай и това лично, просто така съм решил. Няка си съм се ориентирал или към Маршал или към Енгл. Маршал 9100 май няма да ми изпадне защото как се появи на хоризонта и се отнася моментално, а това става много рядко и аз не съм от големите късметлиите. 9200 пък е скъпичък и там се чудя между него и енгл е625 или друга глава разбира се с Send/Return за да мога да ползвам и моя преамп ... и останалите са старите модели на енгл. Е това бройкам в моомента.

относно лампите - ЕЛ34 или 6Л6, поне така съм решил

Никой не успя да ме разубеди или дообеди ... все пак очаквам още мнения и предложения, за което ще съм ви много благодарен.

Поздрави

Алекс

Отговорено

аз не виждам да сьм наругал някой

Marshall JTM 30 - с 6л6 -свири като маршал - а не като фендер,меса

меса имат няколко ампа с ел84 и пауьр амп сьщо - Дими да си пробвал някога?

аз сьм пускал лично АДА мп в - транзисторно,мосфет, ел 84, 6л6,ел 34 крайни стьпала

Дими ти повече си чел схеми - и какво от това

Сьнчо каза - не ме интересуват схемни решения - а как ще ми звучи

вече оттук - аз не искам да давам акьл на човека - защото звуковото вьзприятие е строго индивидуален процес

на мен ще звучи еди как си, на Дими по друг начин, а на Ак47- сигурно по сьвсем трети.

Пак Сьнчо - "ще хвьрляме боб"...

ако се вьрнем в началото на темата (и в последното мнение на автора и) човека се е насочил кьм 2 неща - и каквото и да се изпише

едва ли ще има смисьл.

както беше казал друг сьфорумник - каквото те влече - това ще си вземеш...

има и такьв момент - човек чува - това което иска да чуе (тук говоря за мненията),

така че, все тая - Маршал или ЕНГЛ.

практически, за да вземе кое е по - добро за него

трябва да пробва двата ампа -с неговата китара,вьпросният приемп и с неговата колона - която вече има,

а това не виждам как ще стане...