savov Публикувано Октомври 28, 2020 Публикувано Октомври 28, 2020 Здравейте, щот много време работя с дръм машина Boss Dr 3 и реших да си взема и един старт/стоп педал за улеснение. Поръчах в местния музикален магазин и по поръчка за такъв пристигна и ми продадоха педал Boss FS - 5L. Има проблем при работата: има празен ход т.е. натискам го веднъж - машината тръгва, натискам втори път - нищо (празен ход), натискам трети път - спира, натискам четвърти път - нищо. И така... И двете са Boss и са нови. Какъв може да е проблема!? (Свързвам с кабел - голям моно жак - голям моно жак.) Цитирай
Лими Отговорено Октомври 28, 2020 Отговорено Октомври 28, 2020 (Редактирано) Твоят педал не става за тази цел, защото е тип latch със задържане на контактите дори и когато спреш натиска. Замени го за Boss FS 5U - той е с моментно, кратко включване и изключване. Дори не е нужно да е BOSS при тази висока цена. Ето тези ги продават в някои магазини за електроника за по 8 - 10лв. Редактирано Октомври 28, 2020 от Лими 1 Цитирай
Baby Thomas Отговорено Октомври 28, 2020 Отговорено Октомври 28, 2020 Rookie mistake... В описанието на сайта им си пише Foot Switch: FS-5U, вероятно в упътването също. Трябвало е да прочетеш какво пише, още повече когато има два съседни модела фуутсуич. А инак тоя педал е просто едно ключе плюс корпус. Нищо няма вътре, дето да струва повече от 5-6 лева (не знам колко струва "оригиналния"). Вероятно и Беринджър имат евтин клонинг на тези модели. Опитай да върнеш този и да ти го сменят с правилния модел. П.П. Подозирам, че доста лесно може да се преправи ако се смени щракалката със съседния модел + някой и друга жичка ако се наложи да се пусне (задържащият модел има захранване за диода, съответно "платката" е малко по-различна). Цитирай
savov Отговорено Октомври 28, 2020 Автор Отговорено Октомври 28, 2020 Значи няма проблем при мен в свързването... почнах да пробвам да мисля стерео кабели ли... какво ли!? Да им го върна и да поискам FS - 5U ? Цитирай
Baby Thomas Отговорено Октомври 30, 2020 Отговорено Октомври 30, 2020 Нито единия модел не работи със стерео кабел: "Both footswitches can be connected using ordinary guitar cables. Please consult your owner's manual for compatibility." Четете ги тия сайтове и упътвания, де! Ами да, питай дали ще ти го сменят. Прочети упътването, покажи им го и на тях, за да няма грешка втори път. Може и да не се навият, но знае ли човек... Цитирай
yamaha Отговорено Октомври 30, 2020 Отговорено Октомври 30, 2020 Що ли ми се струва, че всеки марков или немарков педал с елементарен прекъсвач ще му свърши същата работа... 1 1 Цитирай
savov Отговорено Октомври 30, 2020 Автор Отговорено Октомври 30, 2020 Ами сложна работа. Поръчах и другият. Този може ли да ми влезе в употреба!? За какво бих могъл да го ползвам... за пианото или за дръма... за друго!? Или да го пускам да се продава!? Цитирай
Baby Thomas Отговорено Октомври 30, 2020 Отговорено Октомври 30, 2020 За състейн педал за пиано/синт съм 99% сигурен, че също трябва моментен бутон. Задържащият може да се ползва за смяна на двата канала в китарен амп. И нещо друго подобно с реле, бачкащо на тоя принцип. Някои Бос педалчета имат вход за дистанционно превключване. Може би и някакъв Zone Mixer, който има превключваща се опция, например микрофнен вход... Не мога да измисля друго в момента. Цитирай
Лими Отговорено Октомври 30, 2020 Отговорено Октомври 30, 2020 (Редактирано) Педали със задържане, като въпросният Boss FS - 5L могат да се ползват за изключване на някакъв аудио сигнал, когато ръцете ти са заети, свирейки на нещо, например - аз изключвам сигнала на hedset микрофон с крак, докато свиря на китара. Или когато микрофона е включен в многоканален/дву-три входов луупер, в който е включен и още най-малко поне един инструмент, за да не се записват в лупера. едновременно и нежелателно и двата инструмента. Но за тази цел пак може да се ползват някои от педалите посочени от мен по-горе, а в моят случай ползвам битово ключе за два лева, предназначено за включване на нощна лампа. Вече шест години го ползвам много интензивно, като понякога го пръскам със спрей за контакти. Най-добре за Савов е да го замени, защото един такъв педал на Boss струва 55-60лв. Редактирано Октомври 30, 2020 от Лими Цитирай
savov Отговорено Ноември 6, 2020 Автор Отговорено Ноември 6, 2020 А няма ли начин да се ползва този педал за т.н. брейкове на дръм машината? Ако да - вероятно трябва да ги свържа с един кабел - от едната страна 1 Жак да влиза в дръма - в другия край да става на два жака!? Или и за това няма да става!? Цитирай
Baby Thomas Отговорено Ноември 6, 2020 Отговорено Ноември 6, 2020 Абе в това упътване не пише ли какво може да се прави със съответните (и какви) включени кабели/суичове? Цитирай
wiseppman Отговорено Ноември 6, 2020 Отговорено Ноември 6, 2020 Ето за какво се използват: Кога да използвате FS-5L Включване на каналите на аудио превключвател като Радиално SW8. Превключване каналите на усилвател. Активиране на дългосрочни ефекти. Кога да използвате FS-5U Смяна на песети на клавиатура или клавиатура платформа. Задействане на звуков ефект върху семплера. Използване на крачен ключ за tap tempo. Сустейн педал за клавиатура. Активиране на моментни ефекти. Цитирай
Recommended Posts