liquid_death Отговорено Март 12, 2008 Отговорено Март 12, 2008 Ако ще лакираш отгоре, 500 ти стига(това е моето мнение). Цитирай
MiroLambov Отговорено Март 14, 2008 Отговорено Март 14, 2008 Окончателно изшкурих китарата с шкурка 400.Съседа нямаше 500 под ръка , пък на мен не ми се ходеше до магазина.Черпих го една ракия и готово Така сега ще байцвам , но първо имам няколко въпроса. 1.Преди да байцна трябва ли по някакъв начиан да почистя повърхността на китарата? Примерно с влажен парцал , който не оставя влъкна... 2.Байца да го разредам ли във вода? (така пише на опаковката , но продавачката каза че може направо да го нанасям ако искам тъмен цвят , и май излезна права) 3.Колко слоя байц да нанеса? 4. ...а колко лак? Мерси предварително на хората , които ми помагат и ще ми помогнат. Поздрави ! Цитирай
bai-goku Отговорено Март 15, 2008 Отговорено Март 15, 2008 Доста е задължително това с мокрият парцал, защото колкото и да не ти се вярва прах има навсякъде Това, да не остава влъкна си е чисто за по-малко работа после. Ма, само не разбрах, ти как си шкурил с 400? На сухо ли? Според мен, трябва да се мине мокро/влажно парцалче, после 400, пак парцалче пак шкурене. После пак парцалче и почваш с байца. Сложи си ръкавици, че бая цапа. Направо от шишенцето попиваш с някакво памуче и яко мацаш. /ся, хубаво е по посока на влакната и минаваш веднъж ялата китара БЕЗ да повтаряш./ Кефиш се на готиният финиш, изчакваш да изсъхне и почваш да псуваш Малко тук съветите ми се отклоняват от това на дръгите, но аз така ще го направя: след като изсъхне добре 1-вият слой байц, ще сложа още един. Чак тогава ше шкуря за предлакиране. Ако не ми хареса цвета пак нанасям за по-тъмно. /това, ако не те кефи козметично, иначе колкото по-малко по-добре/ До лакиране още не съм стигал, та само догатвам. Но предполагам 1 тънък слой, чакаш да изсъхне добре! Много важно да изчакаш да изсъхва! /24 часа минимум/ Нищо, че на опаковката може и да пише 30-40 мин. След това минаваш с някаква водна шкурка предполагам /700-1000/ и пак внимаваш да не стигнеш до дървото. После пак 1 слой лак и лъскаш до огледално ^^ хепи енд. Поздравявам те за бързият прогрес! Цитирай
MiroLambov Отговорено Март 15, 2008 Отговорено Март 15, 2008 Ами да на сухо изшкурих,обаче не разбирам едно нещо.Защо м/у междинните слоеве байц/лак трябва да се шкури отново? Също да пътам , тъй като съм супер начинаещ в тия неща , колко време съхне байца?Не за друго , ами защото няма къде да закача китарта и първо ще байцвам задната част , после ще обърна китаратада легне на задната и ще байцна предната и т.н Поздрави! Цитирай
bai-goku Отговорено Март 15, 2008 Отговорено Март 15, 2008 Целта на мокренето е да изправи жилите на дървесината. На практика със шкурката я решеш и повърхността става като зализана. Чрез водата тея малки влъканца се набъбват и се надървят После ги махаш със пкурка и така. А за байца същото става, нали е течност. Това за огледален финиш. Отидеш ли да свириш на слънце и край с зрението на публиката :Р На теория байца съхне за 30-тина минути. Но примерно 1 час ми се струва разумно чакане. А и ти ще видиш, ако е на петна /по-тъмни, по-светли зони/, значи не е изсъхнал още. Но няма проблеми дори след 15 минути да я обърнеш, за да намажеш и другата страна. Така де, то не е като лака, дето да го дебнеш да не го деформираш дори с най-лекото докосване. Като водни боички в/у лист хартия Най-много да омажеш леко кърпата/чаршава/вестника, в/у който боядисваш. Ако те кефи цвета след 1-вата ръка, не слагай повече байц. Колкото повече слагаш, толкова по-тъмно става и се губи шарката на дървото. А когато нанесеш и лакът, ще се потъмни леко, нали ще изглежда като леко мокро... смисъл... но не очаквай големи надежни на лака. примерно си избрал яко светъл байц и после да стане черен мацай смело ^^ Цитирай
MiroLambov Отговорено Март 15, 2008 Отговорено Март 15, 2008 (Редактирано) Намацах ,остана ми само предницата Получи се на петна , малко като далматинец , ама ще изчакам да видим какво ще стане...Като беше мокър цветът беше много готин.Китарта май ще стане доста винтидж , заради драскотините , които има по рождение След 1 час ще байцна и предницата и ще видим как ще се получи....Иначе като изсъхне цветът наистина не е много хубав Редактирано Март 15, 2008 от CursedSoul Цитирай
MiroLambov Отговорено Март 15, 2008 Отговорено Март 15, 2008 (Редактирано) ААаааа имам голям проблем.Байца остна на петна и след изсъхването!!! Вижте как се получи: Така е само по тялото.Грифа си е наред в един и същ цвят.Сега какво да правя...Да шкуря ли да повтарям ли...? Редактирано Март 15, 2008 от CursedSoul Цитирай
ultramega Отговорено Март 15, 2008 Отговорено Март 15, 2008 И да повтаряш полза няма да има Трябва да шкуриш и то така че да сваляш равномерно. Това ти се е получило от нехомогенна повърхност която си допуснал като шкуриш и сега в различните части байца попива по различен начин, къде по дълбоко, къде не чак толкова. Трябва на пипане и на цвят всичко да стане еднакво , в противен случай петна ще има. Казвам ти от собствен опит Сега , ако решиш да шкуриш, по тъмните части ше са ти ориентир, къде да наблягаш повече. Ако остане байц във по дълбоко порите не е фатално , дори е ефектно. Все пак внимавай да не стигнеш под фурнира. Цитирай
MiroLambov Отговорено Март 15, 2008 Отговорено Март 15, 2008 Е щом трябва...Ще изшкуря тялото с 80 , после направо повтарям с 400 и отново байцвам.Сега ще съм по-внимателен...Грифа няма смисъл да го барам , щото той стана перфектно... Цитирай
ultramega Отговорено Март 15, 2008 Отговорено Март 15, 2008 С 80 не бих го направил... твърде едра е и ще заореш бая. Според мен 120 и пак ти казвам, не е нужно да свалиш всичкия баиц след като ще байцваш така или иначе. Само Уеднакви цялата повърхност на пипане(и аз не знам как да ти обясня, но да е с еднакава грапавост) Имам съмнения че ти дори си оставил някой от най долните слоеве на лака и затова там не прониква байца , ама може и да греша. Снимката ти е много лоша... Цитирай
bai-goku Отговорено Март 15, 2008 Отговорено Март 15, 2008 И аз подкрепям, че си оставил лак/грунд там където е по-светло. Споко, за сега не е фатално. Никога със шкурка 80 на такъв етап. Казаха ти, че остава гадни резки. Все едно си го драл с ключ по ламарина на кола. Споко, почвай да шкуриш докато що-горе махнеш байца. Тъмните места може да ги оставиш, ако искаш после да я минаваш 2 пъти с байц, иначе голо дърво. Абе, забелязвам, че е бая шарено... Така де, шарката в която е оцветено, подсказва че си шкурил на посоки. И аз се дразня, когато дадена част от лака не се сваля, но никга не трябва напречно на влакната/жилите. Няма как да не ги виждаш и само по тях... напред, назад... до безкрай! Да се надяваме, че ще се постигне някакъв ефект. А това със влажното парцалче, не напразно се нарича ВЛАЖНО, не, като го стиснеш и да потече Че пръчките не обичат влагата. ПП: оу, ся се загледах повече... даже си личи розетката къде е. Ако не е била лепенка - ок, но ако е била стикерче определено ти трябва още шкурене Търпение е всичко и нищо! Цитирай
Overdrive Отговорено Март 15, 2008 Отговорено Март 15, 2008 освен всичко казано до тук цвета на този байц нещо не ми харесва а на теб??? какъв се води? Цитирай
metalmorphosis Отговорено Март 15, 2008 Отговорено Март 15, 2008 Остави го така и ще се получи супер ефектно Цитирай
MiroLambov Отговорено Март 16, 2008 Отговорено Март 16, 2008 (Редактирано) освен всичко казано до тук цвета на този байц нещо не ми харесва а на теб??? какъв се води? Мисля , че се води палисандър или нещо такова.Цветът попринцип ми харесва и е хубав , на снимката не е излезнал много добре.Грифа стана убиец... П.П Дори и да не се получи нищо ,тази китара е само за тренировка и опит Редактирано Март 16, 2008 от CursedSoul Цитирай
Recommended Posts