Jump to content
Българският форум за музиканти

Основен ремонт на акустична китара - завръщане към корените


Recommended Posts

  • Отговори 164
  • Created
  • Последен отговор

Top Posters In This Topic

Окончателно изшкурих китарата с шкурка 400.Съседа нямаше 500 под ръка , пък на мен не ми се ходеше до магазина.Черпих го една ракия и готово :)

Така сега ще байцвам , но първо имам няколко въпроса.

1.Преди да байцна трябва ли по някакъв начиан да почистя повърхността на китарата? Примерно с влажен парцал , който не оставя влъкна...

2.Байца да го разредам ли във вода? (така пише на опаковката , но продавачката каза че може направо да го нанасям ако искам тъмен цвят , и май излезна права)

3.Колко слоя байц да нанеса?

4. ...а колко лак?

 

Мерси предварително на хората , които ми помагат и ще ми помогнат.

 

Поздрави !

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Доста е задължително това с мокрият парцал, защото колкото и да не ти се вярва прах има навсякъде :D

Това, да не остава влъкна си е чисто за по-малко работа после.

Ма, само не разбрах, ти как си шкурил с 400? На сухо ли?

Според мен, трябва да се мине мокро/влажно парцалче, после 400, пак парцалче пак шкурене. После пак парцалче и почваш с байца. Сложи си ръкавици, че бая цапа. Направо от шишенцето попиваш с някакво памуче и яко мацаш. /ся, хубаво е по посока на влакната и минаваш веднъж ялата китара БЕЗ да повтаряш./ Кефиш се на готиният финиш, изчакваш да изсъхне и почваш да псуваш :D:) Малко тук съветите ми се отклоняват от това на дръгите, но аз така ще го направя: след като изсъхне добре 1-вият слой байц, ще сложа още един. Чак тогава ше шкуря за предлакиране. Ако не ми хареса цвета пак нанасям за по-тъмно. /това, ако не те кефи козметично, иначе колкото по-малко по-добре/ До лакиране още не съм стигал, та само догатвам. Но предполагам 1 тънък слой, чакаш да изсъхне добре! Много важно да изчакаш да изсъхва! /24 часа минимум/ Нищо, че на опаковката може и да пише 30-40 мин. След това минаваш с някаква водна шкурка предполагам /700-1000/ и пак внимаваш да не стигнеш до дървото. После пак 1 слой лак и лъскаш до огледално ^^ хепи енд.

Поздравявам те за бързият прогрес!

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Ами да на сухо изшкурих,обаче не разбирам едно нещо.Защо м/у междинните слоеве байц/лак трябва да се шкури отново?

Също да пътам , тъй като съм супер начинаещ в тия неща , колко време съхне байца?Не за друго , ами защото няма къде да закача китарта и първо ще байцвам задната част , после ще обърна китаратада легне на задната и ще байцна предната и т.н

 

Поздрави!

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Целта на мокренето е да изправи жилите на дървесината. На практика със шкурката я решеш и повърхността става като зализана. Чрез водата тея малки влъканца се набъбват и се надървят :bravo: После ги махаш със пкурка и така. А за байца същото става, нали е течност. Това за огледален финиш. Отидеш ли да свириш на слънце и край с зрението на публиката :Р

На теория байца съхне за 30-тина минути. Но примерно 1 час ми се струва разумно чакане. А и ти ще видиш, ако е на петна /по-тъмни, по-светли зони/, значи не е изсъхнал още. Но няма проблеми дори след 15 минути да я обърнеш, за да намажеш и другата страна. Така де, то не е като лака, дето да го дебнеш да не го деформираш дори с най-лекото докосване. Като водни боички в/у лист хартия :dance: Най-много да омажеш леко кърпата/чаршава/вестника, в/у който боядисваш.

Ако те кефи цвета след 1-вата ръка, не слагай повече байц. Колкото повече слагаш, толкова по-тъмно става и се губи шарката на дървото. А когато нанесеш и лакът, ще се потъмни леко, нали ще изглежда като леко мокро... смисъл... но не очаквай големи надежни на лака. примерно си избрал яко светъл байц и после да стане черен :dance:

 

мацай смело ^^

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Намацах ,остана ми само предницата :bravo: Получи се на петна , малко като далматинец , ама ще изчакам да видим какво ще стане...Като беше мокър цветът беше много готин.Китарта май ще стане доста винтидж , заради драскотините , които има по рождение :D:hysterical::dance: След 1 час ще байцна и предницата и ще видим как ще се получи....Иначе като изсъхне цветът наистина не е много хубав :dance:

Редактирано от CursedSoul
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

ААаааа имам голям проблем.Байца остна на петна и след изсъхването!!! :greenangel: Вижте как се получи:

5f7e63ac.jpg

 

 

Така е само по тялото.Грифа си е наред в един и същ цвят.Сега какво да правя...Да шкуря ли да повтарям ли...?

Редактирано от CursedSoul
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

И да повтаряш полза няма да има :greenangel:

Трябва да шкуриш и то така че да сваляш равномерно. Това ти се е получило от нехомогенна повърхност която си допуснал като шкуриш и сега в различните части байца попива по различен начин, къде по дълбоко, къде не чак толкова.

Трябва на пипане и на цвят всичко да стане еднакво , в противен случай петна ще има. Казвам ти от собствен опит :hysterical: Сега , ако решиш да шкуриш, по тъмните части ше са ти ориентир, къде да наблягаш повече. Ако остане байц във по дълбоко порите не е фатално , дори е ефектно. Все пак внимавай да не стигнеш под фурнира.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Е щом трябва...Ще изшкуря тялото с 80 , после направо повтарям с 400 и отново байцвам.Сега ще съм по-внимателен...Грифа няма смисъл да го барам , щото той стана перфектно...

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

С 80 не бих го направил... твърде едра е и ще заореш бая.

Според мен 120 и пак ти казвам, не е нужно да свалиш всичкия баиц след като ще байцваш така или иначе. Само Уеднакви цялата повърхност на пипане(и аз не знам как да ти обясня, но да е с еднакава грапавост) Имам съмнения че ти дори си оставил някой от най долните слоеве на лака и затова там не прониква байца , ама може и да греша. Снимката ти е много лоша...

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

И аз подкрепям, че си оставил лак/грунд там където е по-светло. Споко, за сега не е фатално.

Никога със шкурка 80 на такъв етап. Казаха ти, че остава гадни резки. Все едно си го драл с ключ по ламарина на кола.

Споко, почвай да шкуриш докато що-горе махнеш байца. Тъмните места може да ги оставиш, ако искаш после да я минаваш 2 пъти с байц, иначе голо дърво.

Абе, забелязвам, че е бая шарено... Така де, шарката в която е оцветено, подсказва че си шкурил на посоки. И аз се дразня, когато дадена част от лака не се сваля, но никга не трябва напречно на влакната/жилите. Няма как да не ги виждаш и само по тях... напред, назад... до безкрай! Да се надяваме, че ще се постигне някакъв ефект.

А това със влажното парцалче, не напразно се нарича ВЛАЖНО, не, като го стиснеш и да потече :) Че пръчките не обичат влагата.

 

ПП: оу, ся се загледах повече... даже си личи розетката къде е. Ако не е била лепенка - ок, но ако е била стикерче определено ти трябва още шкурене :)

Търпение е всичко и нищо!

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

освен всичко казано до тук цвета на този байц нещо не ми харесва а на теб??? какъв се води?

Мисля , че се води палисандър или нещо такова.Цветът попринцип ми харесва и е хубав , на снимката не е излезнал много добре.Грифа стана убиец... :thumbs_up:

 

П.П Дори и да не се получи нищо ,тази китара е само за тренировка и опит :D

Редактирано от CursedSoul
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното ви съдържание бе възстановено.   Свободно редактиране

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.