Jump to content
Българският форум за музиканти

Recommended Posts

Отговорено
On 1/23/2025 at 9:13 AM, yamaha said:

Ако сте в България, може да го поръчате от сайта на Динакорд (620 лв с безплатна доставка) и ще пристигне до няколко дена ; ако сте в чужбина -  тогава Томан, Мюзикер, Мюзик Стор и т.н.

Единствено да направя едно уточнение, че за посоченият модел от Динакорд дават 2 години гаранция, от Томан всички стоки са с 3 ... Понякога обаче в Динакорд има стоки и с по 5, като онзи Роланд дето дискутирахме преди време, така че е хубаво да се сравняват конкретни модели.

@Radiation Със здраве да си го позлвате! 

• Отговори 37
  • Created
  • Последен отговор

Top Posters In This Topic

Отговорено
15 minutes ago, Koobenot said:

Понякога обаче в Динакорд има стоки и с по 5, като онзи Роланд дето дискутирахме преди време...

Онзи (и не само той) беше с 10. ;)

П.П. Чак сега ми направи впечатление, че Динакорд са сложили това Касио в 2 различни секции - "Музикални инструменти за деца" и "Дигитални пиана". :)

cdp1.png

cdp2.png

• 1 month later...
Отговорено
On 1/24/2025 at 11:26 AM, Radiation said:

Благодаря @Koobenot и @yamaha за отделеното време!   Поръчах си препоръчаното от вас Casio и го чакам в понеделник!

Привет. Успех на вас и детето с уроците.

Аз сега видях, че съм писал по тази тема през 2019. Рядко влизам в този форум. Вече сте поръчала синтовете и най-вероятно отдавна сте ги получила, така че да си ги ползвате със здраве.

Аз лично подхождам от практична гледна точка. Първо взимам нещо посредствено, само да видя дали има интерес. В моя случай, ето Касио-то, което купих на синът ми.

Извинявам се, че видеото е на английски, но тогава не живеех в България и на този ми канал видеата не са насочени към конкретна аудитория.

Отговорено

^ Всъщност, в интерес на истината като дете имах подобно на това, дори по-допотопно, с мигащи лампи. Най-забавното беше да му пускам вградените мелодии, не ме е грабвало нито веднъж да се мъча да свиря на него, докато вкъщи не дойде истински инструмент ... но децата са различни и надали има формула. Мойте приличаше на това:

S344f6170eb8244b8b4daaee305c336b3e.jpg_6

Отговорено

Вие сте хора разглезени от живота. :P По стечение на обстоятелствата и възрастта ми, такова като това на Koobenot, само че аналогово, имах когато вече бях тийнейджър и на него пишеше "Сделано в СССР", просто защото по онова време друго нямаше. Още по-късно пък, от един оказион (да, имаше тогава едни такива магазини) си купих едно Касио с малки клавиши като това от поста на RaverWild и бях много впечатлен, защото когато включиш тембър на "пиано", наистина се чуваше подобно на пиано. :D А когато през 1990-та вече можеше да се купуват и западни стоки (в началото малко трудно, но все пак ставаше), взех 2 бр. PSR-500, които в сравнение с Касиото ми се сториха супер професионални кийборди...поне в рамките на следващата година, когато установих, че не са чак толкова професионални и в 1991-ва взех една PSR-SQ16 и един синтезатор SY-85, които пък от своя страна ми се сториха извънземни, в сравнение с предишните 2 PSR-a...та така...и като знам какъв път съм минал от тогава и досега...и като си спомня как съм започнал в онова далечно време и какво съм си мислил тогава...само мога да кажа "О, свещена простота...". :greenangel:

Отговорено

^ Под "истински инструмент" визирам Edmund Luner с дървени вирбели от 1915 г., да не си помислиш, че съм почнал да свиря на Steinway & Sons ... :greenball:

Отговорено
5 hours ago, Koobenot said:

^ Всъщност, в интерес на истината като дете имах подобно на това, дори по-допотопно, с мигащи лампи. Най-забавното беше да му пускам вградените мелодии, не ме е грабвало нито веднъж да се мъча да свиря на него, докато вкъщи не дойде истински инструмент ... но децата са различни и надали има формула. Мойте приличаше на това:

S344f6170eb8244b8b4daaee305c336b3e.jpg_6

Аз преди да купя Касиото на детето ей такива подобни играчки гледах в магазините за играчки. В нас имаше едно бебешко пианце с 3-4 клавиша (още ги продават в Кауфланд детския щанд) и то свиреше бая фалшиво на отделните клавиши, дип вградените мелодии да бяха приятни. След обиколка на 2-3 магазина за играчки, установявайки че трябва да дам $30 канадски долара за синт-играчка, който звучи гадничко и има съмнително качество на изработката (допуснах че би бил строшен макс на 2рия месец), мернах тва Касио в Уолмарт коледно намалено на $40 и купих два - един и за мен. Детето беше на 2 години и никога не съм имал идеята да свири, а просто да чува поне правилни звуци и да има нещо дето няма да се строши бързо. Той също много обичаше да си пуска вградените мелодии и бийтове.

По онова време само два модела бяха детски: Касио СА-46 и СА-76, който е с повече клавиши и самоучител.

Няколко години по-късно Ямаха наваксаха като извадиха и те нови детски модели, но тия на Касио все още повече ми харесват.

А колкото до кой с какво е тръгнал... за мен години наред истинска машина не беше дори мечта. Само програмчета. Тия дни си мислех как лятото на 2002г (аз в мойте ранни 20г) вися пред един невзрачен магазин за инструменти в малко френско градче и усещам как някой ме гледа. Гледам една мацка се спряла, никой друг на улицата. Заговорих я, тя вика че така съм се бил захласнал че и станало интересно да гадае какво си мисля (бях загледал някакъв голям синт на витрината). И пак - първия ми синт го купих в края на 2010г. Не че се научих да свиря, избрах си една Ямаха ММ6 просто защото имаше една транс-бленда и филтър с който докарваше звука на любимата ми тогава транс-група. Малко преди това си купих първите барабани - Ямаха DTXPLORER, но това в апартамент с жена не вирее, щото аз удрям като метъл и то кънтеше в апартамента (говоря за падовете само).

Но се случи така,че се подведох по синдрома "като ни паднат пари и може дай да си купим нова джаджа" , а от работа и после и дете и семейство и какво ли не не остана време да ида на уроци да уча.

В крайна сметка в края на 2020 преди да се приберем в България продадох почти всичко, с изключение на няколко машини, дето смятах да ползвам и пак не остава възможност, практис-пада за барабани и стиковете, както и хармониката - с нея поне миналата година се бях стегнал и постигнах някакъв успех сам, че с учител установих ми беше стрес. Но тя е прекалено специална за мен и не смятам да се отказвам, докъдето и да стигна, че барабанист дето най-много исках не станах, клавирист не станах, dj не станах, поне за блусар да се пробвам. За това поне годините няма да ми пречат мамка им 😁

Отговорено (Редактирано)

И един съвет към  новонавлизащите в тази област, за да не изпадат в нашето положение когато и ние сме започвали... Ако не разбирате много от марки, модели и спецификации, избягвайте покупките втора употреба и не се лъжете от описанието на продавачите...или поне попитайте тук във форума дали нещо си заслужава или не.

В случая онова на линка, нито е пиано/синтезатор, нито е висок клас както го е описал продавача. Оставям настрана годината на производство (някъде около 2005-та), което пък води до някои допълнителни размишления. За 20 години много неща могат да се случат на един кийборд, най-малкото пластмасата остарява и става податлива на пукнатини, а в този кийборд почти всичко е от пластмаса (за гумичките под клавишите не искам да споменавам). Отделно моделът е толкова стар, че звукът му не може дори да се доближи до този в днешните най-евтини модели кийборди на Касио, отделно с полифония от 48 гласа надали може да направиш много с аранжора, който пък е толкова елементарен, че....всъщност размишленията са излишни, защото в 2005-та такова беше положението, а и Касио много дръпнаха от тогава. ;) 

P.S. И понеже съм си доста пунктуален, сега забелязах в горния си пост малка грешка в годините...всъщност първите два PSR-а ги взех в 1991-ва, а SQ16 и SY85 ги взех в следващата 1992-ра. По това време нямаше специализирани магазини и в Пловдив ги доставяше "на частно" Евгени - братът на Ванко 'Филибето', който пък живееше в Германия и му ги изпращаше от там по заявка, а разплащанията естествено бяха в дойче марки. :P

Редактирано от yamaha