Jump to content
Българският форум за музиканти

Колко силно стискате перцето?


puncho

Recommended Posts

Аз пера мощно и перото направо си го стискам..преди палецът ме болеше здраво, не сега го нямам този проблем. За перцата.. нямам много опит, но поне за мене има голямо значение.Не се потя много, но все пак и малко да е става по неудобно а с Planet Waves нямам никакъв проблем. Незнам от каква пластмаса са, но 1-во че и да се изпотиш няма да ти се върти из пръстите и 2-ро че по трудно се потиш като свириш с него.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Аз много рядко имам проблем с потенето на пръстите.

Иначе свира с Jim Dunlop - H първо пробвах с L, но меките перца нито са ми удобни нито ми харесва какъв издават като удрям струните. :)

(между другото за потенето...случва ми се по- често лятото...нормално.., но като си измия ръцете със сапун и студена вода и по- скоро ми стават сухи...и след това като засвира пак хващам едно положение и горе долу се спасявам от проблема. Иначе постоянно бърсане от панталона ми лази по нервите.)

Редактирано от wiggery
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

И аз имах перце Planet Weaves от тоя размер(лилавото). Но наблягам на Boston 1.20mm. Много е удобно и пластмасата де се държи има разни неша та да не мърда.(грайфери ли да ги нарека не знам)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Аз ще започна от off-topic-a: Dunlop Tortex 1.0 са перцата за мен! Пръстите ми се потят чувствително и за мен този модел осигурява иделаната комбинация между сцепление на материала (Planet Waves наистна са добри в това отношение) и гъвкавост и фокус на пикинга (тук според мен PW са малко по-"дървени").

 

Стискането поне за мен е въпрос на усет и е част от тоноизвличането във всеки един момент.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

По въпроса за изплъзването на перото - има някви перца, които са от такъв материал, че бързо се потят пръстите с тях и се изплъзват. Има обаче някои, които са сякаш...... как да кажа по-грапави и от такъв материал че не се изплъзват. А що се отнася до темата, аз винаги стискам умерено перото дори при бързо пилене, понеже ако го стискам силно, ми се стяга и цялата ръка и не свиря с китка и започвам с лакътя, а така ми спада бързината.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

  • 4 weeks later...
Стискането поне за мен е въпрос на усет и е част от тоноизвличането във всеки един момент.

Здравейте! Ами първо по темата: както другарят sevenstring по-горе потвърди: въпрос на усет,рутина и според музиката и темпото на бичене :hysterical:

следва техниката (или май е повече навика), но трябва да се спомене ,че дори и при доста здраво и бързо тремоло не бива да се прекалява със стискането и напрежението в цялата ръка! ..... поне така изглежда мойта системка!

С времето човек свиква как да дърпа струните, и стискането на перото става излишно. Но всяко нещо идва с времето.

Моите пръсти доста бързо се потят затова съм "бинтовал" горната (несвирещата) част от перото с лейкопласт, което ми осигурява добра стабилност (сцеплението така е направо желязно) и не ми се налага да го стискам излишно силно.

иначе този проблем го наблюдавам и при себе си, при това с доста неприятна интензивност на цялото упражнение "потене на пръстите" :D .... моето решение , беше поне, да "рендосам" горната част на перцето, ако то вече не е с "вградено ренде" , но сега ще пробвам номера с лекопласта, звучи доста по-хитро от моя!

Поздрави!

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Аз моето го стискам толкова, колкото е нужно!!! Нито много силно, нито много леко!!! Много рядко ми се изплъзва!!!

 

УСПЕХ!!!

 

:D

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Не знам колко човека ще повторя и колко изтъркано ще звучи ако кажа, че усетът си идва със свиренето... :recourse:

 

Но все пак, аз го стискам толкова, че когато свиря, да мърда малко между пръстите ми. Не го стискам все едно искам да го сплескам още повече :happy: Това позволява по-плавно плъзгане по струната за tremolo-picking и по-лесно преминаване от една струна на друга.

 

Sevenstring си е абсолютно прав - от стискането на перцето зависи и какво и как искаш да излезе от китарата. Например изкуствените флажолети няма как да станат с "отпуснато" перце...

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Аз пък правя следния номер,който не става за всички платмаси (само за тези които стават за "димки")-допираш го където го държиш с огънчето на запалена цигара,и започва да гори/пуши,като стане достатъчна дупката го духваш да изгасне-и ето перце с дупка за да не се изплъзва.Става дума за хеви перца.

Требваше да го патентовам тва :)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното ви съдържание бе възстановено.   Свободно редактиране

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.