Jump to content
Българският форум за музиканти

Имам ли нужда от смяна на прагчетата? (Снимки!)


Recommended Posts

Здравейте, хора! Преди години имах регистрация тука, но явно профила ми си е заминал, а и не го помня въобще. Та, по темата. Имам един B.C.Rich от ниските класове, който е купуван през 2014-та за 300 лева. През годините претърпя някои подобрения от типа на ново тремоло и нови потенциометри, но нищо специално. Винаги съм имал леки, за мен лично незабележими, разминавания в интонацията. Примерно, ЛА-то отворена струна показва 110 Hz, а на 12-ти праг - 221 Hz или нещо такова. Наясно съм, че никога не е била точна, въпреки че е носена за сетъп няколко пъти през тия години. Обаче в последно време се загледах в прагчетата и ми се струва, че някои от тях са доста изтъркани. Китарата си е на 5 години, а и е ползвана сравнително редовно, не събира прах с месеци със сигурност. Разчетох се из чужди предимно форуми, тъй като няма много Български, в които темата е разисквана подробно, и установих, че е възможно да има нужда от смяна или пилене на прагчетата. До тука добре. Само дето попитах насам-натам за смяна на прагчетата и вече от 3-4 места ми се казва, че операцията струва около 200 лева! Честно казано такава сума ми е непосилна за момента. Явно, за мое и може би не само мое огромно съжаление, това е стандартна що-годе цена за тази услуга. Пиленето било по-"евтино", но като цяло и то май не е всъщност евтино за нашите стандарти. Тъй като нямам представа дали всъщност китарата има нужда от каквото и да е, моля ви да споделите и вашето мнение! Поздрави!

аб.jpg

аб2.jpg

аб3.jpg

Link to comment
Share on other sites

Благодаря ти! На такъв отговор се надявах. :) Иначе, като казваш, че на твоята китара са зле прагчетата, имаш ли проблеми с интонацията? 

Link to comment
Share on other sites

Интонацията няма нищо общо със състоянието на праговете.Ако ти бяга,дължината на струната трябва да се промени.В някои случаи това няма как да стане,просто седлото опира в крайно положение.

 

Link to comment
Share on other sites

Дам, при мене седлото на ниското МИ ще счупи тремолото и пак на 12 праг е по-високо. Ама евтинията е така. Тука никой не е виновен. 

Edited by ku4eglupak
Link to comment
Share on other sites

Октавите на 12 прагче зависят и от струните. По-лошо е на 3-то, 5-то... Затова има специални начини за настройване. 

 

Link to comment
Share on other sites

Сега ще кача снимка на седлата по искане на Ламби. Да, всъщност ще е хубаво ако може да се каже нещо и за проблема с интонацията в тая тема, вместо да се прави нова. Според мене лично е нерешим, но това е само предположение. :D 

56403775_398132324300755_2198455847422525440_n.jpg

Link to comment
Share on other sites

Нещо ми подсказва, че проблема не е в бриджа или китарата като цяло :) С какви струни (марка, размери) и в какъв строй свириш точно?

Link to comment
Share on other sites

Винаги съм ползвал размер 9-42 за МИ стандарт. Ниски настройки не ползвам и не експериментирам с разни измислени строеве. Само един път сложих 10-46 май, че исках да пробвам РЕ и като чух за какво става дума, ми се доповръща. Марките, ако изобщо имат значение, са тия между 10 и 15 лева. По-специални някакви струни досега не съм слагал, нямам мнение за Еликсир-а например. Свирил съм с Ърни Бол, Дадарио, ГХС и Дънлоп. В момента тия са ГХС. Абсолютен боклук между другото. Използвах ги за записи на 2 демо неща, уж "песни", и след общо 10 до 15 часа свирене, СОЛ-а вече е потъмнял на места. Но това с интонацията на 6-та го е имало винаги. Също е важно да се отбележи, че същия шибан проблем го имаше при старото ми тремоло. Това в момента не е оригиналното, с което дойде китарата, а е купувано и монтирано после. Иронията е, че точно с тая цел смених тремолото - за да си дам някакъв шанс за нормална интонация, а то гадостта си остана. Може би играе роля и факта, че струва към 35 лева и надали е по-малко боклук от предното, но бях длъжен да пробвам и с ограничения бюджет, с който разполагах, това беше единствената алтернатива. И резултата, естествено, е велик. :) Ще прикача снимки и на това какво показва метронома на чиста струна и на същата струна на 12-ти праг. Темата малко се поизмести, но нямам против, тъй като това нещо ме дразни точно толкова, колкото и вида на прагчетата. Да си бях взел клавир едно време...

интонация.jpg

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.