ku4eglupak Публикувано Април 6, 2019 Публикувано Април 6, 2019 Здравейте, хора! Преди години имах регистрация тука, но явно профила ми си е заминал, а и не го помня въобще. Та, по темата. Имам един B.C.Rich от ниските класове, който е купуван през 2014-та за 300 лева. През годините претърпя някои подобрения от типа на ново тремоло и нови потенциометри, но нищо специално. Винаги съм имал леки, за мен лично незабележими, разминавания в интонацията. Примерно, ЛА-то отворена струна показва 110 Hz, а на 12-ти праг - 221 Hz или нещо такова. Наясно съм, че никога не е била точна, въпреки че е носена за сетъп няколко пъти през тия години. Обаче в последно време се загледах в прагчетата и ми се струва, че някои от тях са доста изтъркани. Китарата си е на 5 години, а и е ползвана сравнително редовно, не събира прах с месеци със сигурност. Разчетох се из чужди предимно форуми, тъй като няма много Български, в които темата е разисквана подробно, и установих, че е възможно да има нужда от смяна или пилене на прагчетата. До тука добре. Само дето попитах насам-натам за смяна на прагчетата и вече от 3-4 места ми се казва, че операцията струва около 200 лева! Честно казано такава сума ми е непосилна за момента. Явно, за мое и може би не само мое огромно съжаление, това е стандартна що-годе цена за тази услуга. Пиленето било по-"евтино", но като цяло и то май не е всъщност евтино за нашите стандарти. Тъй като нямам представа дали всъщност китарата има нужда от каквото и да е, моля ви да споделите и вашето мнение! Поздрави! Цитирай
Hillbilly Отговорено Април 6, 2019 Отговорено Април 6, 2019 Нищо ти няма на прагчетата,ти ако ми видиш Гибсъна ше се уплашиш-ама свири.Тия са като нови направо. 2 Цитирай
ku4eglupak Отговорено Април 6, 2019 Автор Отговорено Април 6, 2019 Благодаря ти! На такъв отговор се надявах. :) Иначе, като казваш, че на твоята китара са зле прагчетата, имаш ли проблеми с интонацията? Цитирай
Ламби Отговорено Април 6, 2019 Отговорено Април 6, 2019 Интонацията няма нищо общо със състоянието на праговете.Ако ти бяга,дължината на струната трябва да се промени.В някои случаи това няма как да стане,просто седлото опира в крайно положение. Цитирай
ku4eglupak Отговорено Април 6, 2019 Автор Отговорено Април 6, 2019 (Редактирано) Дам, при мене седлото на ниското МИ ще счупи тремолото и пак на 12 праг е по-високо. Ама евтинията е така. Тука никой не е виновен. Редактирано Април 6, 2019 от ku4eglupak Цитирай
Ламби Отговорено Април 7, 2019 Отговорено Април 7, 2019 Този проблем го има и на скъпи инструменти.Цената не е определяща за качество.Снимай седлата,че така е общи приказки. Цитирай
wiseppman Отговорено Април 7, 2019 Отговорено Април 7, 2019 Октавите на 12 прагче зависят и от струните. По-лошо е на 3-то, 5-то... Затова има специални начини за настройване. Цитирай
ku4eglupak Отговорено Април 7, 2019 Автор Отговорено Април 7, 2019 Сега ще кача снимка на седлата по искане на Ламби. Да, всъщност ще е хубаво ако може да се каже нещо и за проблема с интонацията в тая тема, вместо да се прави нова. Според мене лично е нерешим, но това е само предположение. Цитирай
Baby Thomas Отговорено Април 8, 2019 Отговорено Април 8, 2019 Махни пружинката и ще спечелиш още 1 мм. Цитирай
Dilian Nedev Отговорено Април 8, 2019 Отговорено Април 8, 2019 Нещо ми подсказва, че проблема не е в бриджа или китарата като цяло С какви струни (марка, размери) и в какъв строй свириш точно? Цитирай
ku4eglupak Отговорено Април 8, 2019 Автор Отговорено Април 8, 2019 Винаги съм ползвал размер 9-42 за МИ стандарт. Ниски настройки не ползвам и не експериментирам с разни измислени строеве. Само един път сложих 10-46 май, че исках да пробвам РЕ и като чух за какво става дума, ми се доповръща. Марките, ако изобщо имат значение, са тия между 10 и 15 лева. По-специални някакви струни досега не съм слагал, нямам мнение за Еликсир-а например. Свирил съм с Ърни Бол, Дадарио, ГХС и Дънлоп. В момента тия са ГХС. Абсолютен боклук между другото. Използвах ги за записи на 2 демо неща, уж "песни", и след общо 10 до 15 часа свирене, СОЛ-а вече е потъмнял на места. Но това с интонацията на 6-та го е имало винаги. Също е важно да се отбележи, че същия шибан проблем го имаше при старото ми тремоло. Това в момента не е оригиналното, с което дойде китарата, а е купувано и монтирано после. Иронията е, че точно с тая цел смених тремолото - за да си дам някакъв шанс за нормална интонация, а то гадостта си остана. Може би играе роля и факта, че струва към 35 лева и надали е по-малко боклук от предното, но бях длъжен да пробвам и с ограничения бюджет, с който разполагах, това беше единствената алтернатива. И резултата, естествено, е велик. Ще прикача снимки и на това какво показва метронома на чиста струна и на същата струна на 12-ти праг. Темата малко се поизмести, но нямам против, тъй като това нещо ме дразни точно толкова, колкото и вида на прагчетата. Да си бях взел клавир едно време... Цитирай
Recommended Posts