Slide Отговорено Март 25, 2009 Отговорено Март 25, 2009 Днеска сложих Yamaha 9-42. Попринцип ползвам Ърни Бол, ама нямах път към Фактора, та се отбих в Дайнакорда. То естествено само Д'дарио и Ямаха при тях. На Д'дарио не съм свирил откакто ползвах Орфея. Реших да пробвам ново. Според продавача (по-скоро според мнения на китаристи) Да'дариото губели звънливостта си доста по-бързо от Ямахата. Убеди ме. Звънкат си хубаво и са ми "по-меки" от предните (Ърни Бол 8-ци). Може би защото вдигнах екшъна... ПП: До вчера не бях късал струна от около година и половина... Тъкмо се прибрах и така ми се свиреше... Цитирай
Hillbilly Отговорено Март 25, 2009 Отговорено Март 25, 2009 ^ По принцип като вдигнеш екшън-а китарката става по-"твърда "за свирене. А за струните - аз съм си фен на Ърнибол. Цитирай
Slide Отговорено Март 25, 2009 Отговорено Март 25, 2009 А защо в такъв случай са къде къде по-меки и удобни при бендове и вибрато от осмиците на Ърнибол? Защо и повечето свирили на Гибсън го хвалят, че било много приятно да се правят бендове на него, именно заради по-високия му екшън... Както и да е, идея нямам. И аз съм фен на Ърнибол попринцип, но без да пробва човек различни марки, няма как да реши дали наистина му харесват. За това и взех Ямахата. Цитирай
Hillbilly Отговорено Март 25, 2009 Отговорено Март 25, 2009 Защо и повечето свирили на Гибсън го хвалят, че било много приятно да се правят бендове на него, именно заради по-високия му екшън... Както и да е, идея нямам.Мисля,че бъркаш понятията,екшъна е височината на струните от 12 -та позиция до струната (долната част),поне при мен е с настройка 1,5 мм,Гибсън са с по-къса мензура и това ги прави по-меки на усещане от Стратовете - примерно на Страт 10-ки са ми добре,за ЛП 11-ки са по-добър вариант.Отделно съм обърнал струните на ЛП-то с тъй наречения top wrap ,използван от идиоти като Джо Бонамаса и Зак Уайлд. Цитирай
Slide Отговорено Март 25, 2009 Отговорено Март 25, 2009 Ами твърде вероятно да бъркам някъде понятията. Гибсъна го знам, че е с по-къса мензура. 24-3/4 беше, ако помня, а Фендъра е 25,5. Както и да е. Важното е, че съм доволен от момента и наистина са много меки и леко се свири с тия струни. Да видим до кога само. Да има пък другото ще го оправим. Цитирай
krismana Отговорено Март 25, 2009 Отговорено Март 25, 2009 Hillbilly може ли да споделиш какви са разликите при свирене с този Top wrap. Мислех следващия път като сменям струни да го пробвам а и дали няма да ми развали сетъпа и да трябва да се пренастройва Цитирай
sasoh Отговорено Март 25, 2009 Отговорено Март 25, 2009 (Редактирано) И аз четох преди време за тази техника, плюсовете са (не мога да потвърдя) 1) допълнително sustain (ако дозавинтиш saddle-а най-додолу) и по-голяма отпуснатост (като лекота за bend-ване, не като висене на струната), минус е, че ти се надира леко самото седло след време (за което също има решение - продават се wraparound stoptails) Setup-а няма как да ти се развали, понеже не пипаш bridge-а и съответно няма промяна по дължината на частта на струната между моста и nut-а горе Редактирано Март 25, 2009 от sasoh Цитирай
Hillbilly Отговорено Март 25, 2009 Отговорено Март 25, 2009 (Редактирано) ^^ Е колегата го обясни в горния пост.И аз смених оригиналния с wraparound stoptail - повече състейн и по-мека за бендване (дори и с тежки струни) китара. Човеко,влез в Лес Пол форума,много голяма дискусия има по въпроса,тук трябва да пусна отделна тема,но малко хора ще пишат в нея. Редактирано Март 25, 2009 от Hillbilly Цитирай
Jorko_Beliata Отговорено Април 14, 2009 Отговорено Април 14, 2009 Различно, някои ползват:.009 - .012 - .016 - .022 - .038w - .052w - .068w или: .010 - .013 - .017 - .026w - .036w - .046w - .056w 10-60 са много крив сет, слагахме такива, ама... Хм, четейки това мнение, искам да питам: Какъв е проблема точно да се използва хибритен сет? Наистина бих предпочел по - дебели за дебелите и тънки - 009 - .012 - .016 примерно за тънките. Може ли разликата в дебелината да доведе до по - лош звук като цяло, или до повреда на грифа, примерно? Досега съм ползвал само стандартни сетове. Цитирай
SomeoneElse Отговорено Април 14, 2009 Отговорено Април 14, 2009 Какъв е проблема точно да се използва хибритен сет? Проблемът е повече в ръцете на китариста, от колкото в звука на китарата и струните. Работата е там, че различно дебелите струни се усещат различно под пръстите - самото натискане на струните, бендовете и т.н. са доста различни, защото ако трябва да направиш последователно бенд на трета струна, която е от "по-тънкия" комплект и след това трябва да направиш бенд на четвърта струна от "по-дебелия" комплект - трябва да приложиш доста различна сила. И като цяло самия преход от тънките към дебелите струни по време на свирене е някак прекалено рязък - аз свирих доста дълго с хибридни струни и накрая вече усещах все едно имаше ограда по средата на грифа, която го делеше на две - в един момент тънките ми станаха прекалено тънки, а дебелите ми станаха прекалено дебели на усещане, заради непрестанното прескачане от тънки на дебели струни, в смисъла на струни от различни комплекти, че то иначе си е неизбежно В крайна сметка минах на стандартен комплект струни и всичко си дойде на мястото. Цитирай
Harvester Of Sorrow Отговорено Април 14, 2009 Отговорено Април 14, 2009 Аз ползвам 9-42 и 10-46 на Фендър или Адарио, зависи кво ще ми скимне като. Преди свирех с 11 на Ямаха. Доволен съм засега от всички струни, с коитоо съм свирил. Цитирай
Jorko_Beliata Отговорено Април 14, 2009 Отговорено Април 14, 2009 Благодаря Значи, стандартни 10-ки за мен Цитирай
TONY Отговорено Април 14, 2009 Отговорено Април 14, 2009 И аз ползвам 9-42 и 10-46 . 9-ките за нормален строй, 10-ките за Ми-бемол. Последно съм си купувал Дадарио и Дийн Маркли Нуно Бетънкурт (9 и 10-ки) Последните още не съм ги сложил, така че нямам мнение, дали ще са ми ок, защото по спомен са леко хибридни (ама може и да греша). Не съм предирчив към марка, стига да е някоя известна ( и съответно качествена). Навремето съм пробвал какво ли не и затова съм стигнал до този извод. Т.Е. - всички там - дадарио, дийн маркли, еърни бол, дарко, сит, фрамус, лабела, ротосаунд, пикато и тн и тн си стават. някой път като се излъжа да си взема куча марка( например рокс) и съжалявам. Уточнение - баш Кучата марка - Снарлинг догс много я кльопам, стига да ги има. Цитирай
DILETANT Отговорено Април 14, 2009 Отговорено Април 14, 2009 Отскоро съм с Dean Markley Blue steel 9-46. Много са яки, още не съм късал струна, закалявани са чрез замразяване до много ниски температури. Е вярно, малко по-скъпи са - 16 лв., но си заслужават. Цитирай
Recommended Posts