Jump to content
Българският форум за музиканти

Кой какви струни предпочита?


HOSHUNKOV

Recommended Posts

Днеска сложих Yamaha 9-42. Попринцип ползвам Ърни Бол, ама нямах път към Фактора, та се отбих в Дайнакорда. То естествено само Д'дарио и Ямаха при тях. На Д'дарио не съм свирил откакто ползвах Орфея. Реших да пробвам ново. Според продавача (по-скоро според мнения на китаристи) Да'дариото губели звънливостта си доста по-бързо от Ямахата. Убеди ме. :thumbup: Звънкат си хубаво и са ми "по-меки" от предните (Ърни Бол 8-ци). Може би защото вдигнах екшъна...

 

ПП: До вчера не бях късал струна от около година и половина... Тъкмо се прибрах и така ми се свиреше...

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

:lol: А защо в такъв случай са къде къде по-меки и удобни при бендове и вибрато от осмиците на Ърнибол? Защо и повечето свирили на Гибсън го хвалят, че било много приятно да се правят бендове на него, именно заради по-високия му екшън... Както и да е, идея нямам. ;)

 

И аз съм фен на Ърнибол попринцип, но без да пробва човек различни марки, няма как да реши дали наистина му харесват. За това и взех Ямахата. :)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Защо и повечето свирили на Гибсън го хвалят, че било много приятно да се правят бендове на него, именно заради по-високия му екшън... Както и да е, идея нямам.
Мисля,че бъркаш понятията,екшъна е височината на струните от 12 -та позиция до струната (долната част),поне при мен е с настройка 1,5 мм,Гибсън са с по-къса мензура и това ги прави по-меки на усещане от Стратовете - примерно на Страт 10-ки са ми добре,за ЛП 11-ки са по-добър вариант.

Отделно съм обърнал струните на ЛП-то с тъй наречения top wrap ,използван от идиоти като Джо Бонамаса и Зак Уайлд.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Ами твърде вероятно да бъркам някъде понятията. Гибсъна го знам, че е с по-къса мензура. 24-3/4 беше, ако помня, а Фендъра е 25,5.

 

Както и да е. Важното е, че съм доволен от момента и наистина са много меки и леко се свири с тия струни. Да видим до кога само. Да има :punk_guitar: пък другото ще го оправим.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Hillbilly може ли да споделиш какви са разликите при свирене с този Top wrap. Мислех следващия път като сменям струни да го пробвам а и дали няма да ми развали сетъпа и да трябва да се пренастройва :punk_guitar:

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

И аз четох преди време за тази техника, плюсовете са (не мога да потвърдя) 1) допълнително sustain (ако дозавинтиш saddle-а най-додолу) и по-голяма отпуснатост (като лекота за bend-ване, не като висене на струната), минус е, че ти се надира леко самото седло след време (за което също има решение - продават се wraparound stoptails) :punk_guitar:

 

Setup-а няма как да ти се развали, понеже не пипаш bridge-а и съответно няма промяна по дължината на частта на струната между моста и nut-а горе

Редактирано от sasoh
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

^^ Е колегата го обясни в горния пост.И аз смених оригиналния с wraparound stoptail - повече състейн и по-мека за бендване (дори и с тежки струни) китара.

Човеко,влез в Лес Пол форума,много голяма дискусия има по въпроса,тук трябва да пусна отделна тема,но малко хора ще пишат в нея.

Редактирано от Hillbilly
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

  • 3 weeks later...
Различно, някои ползват:

.009 - .012 - .016 - .022 - .038w - .052w - .068w

или:

.010 - .013 - .017 - .026w - .036w - .046w - .056w

 

10-60 са много крив сет, слагахме такива, ама...

 

Хм, четейки това мнение, искам да питам:

 

Какъв е проблема точно да се използва хибритен сет? Наистина бих предпочел по - дебели за дебелите и тънки - 009 - .012 - .016 примерно за тънките. Може ли разликата в дебелината да доведе до по - лош звук като цяло, или до повреда на грифа, примерно? Досега съм ползвал само стандартни сетове.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Какъв е проблема точно да се използва хибритен сет?

 

Проблемът е повече в ръцете на китариста, от колкото в звука на китарата и струните.

 

Работата е там, че различно дебелите струни се усещат различно под пръстите - самото натискане на струните, бендовете и т.н. са доста различни, защото ако трябва да направиш последователно бенд на трета струна, която е от "по-тънкия" комплект и след това трябва да направиш бенд на четвърта струна от "по-дебелия" комплект - трябва да приложиш доста различна сила. И като цяло самия преход от тънките към дебелите струни по време на свирене е някак прекалено рязък - аз свирих доста дълго с хибридни струни и накрая вече усещах все едно имаше ограда по средата на грифа, която го делеше на две - в един момент тънките ми станаха прекалено тънки, а дебелите ми станаха прекалено дебели на усещане, заради непрестанното прескачане от тънки на дебели струни, в смисъла на струни от различни комплекти, че то иначе си е неизбежно :)

 

В крайна сметка минах на стандартен комплект струни и всичко си дойде на мястото.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Аз ползвам 9-42 и 10-46 на Фендър или Адарио, зависи кво ще ми скимне като. Преди свирех с 11 на Ямаха. Доволен съм засега от всички струни, с коитоо съм свирил.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

И аз ползвам 9-42 и 10-46 .

9-ките за нормален строй, 10-ките за Ми-бемол.

Последно съм си купувал Дадарио и Дийн Маркли Нуно Бетънкурт (9 и 10-ки)

Последните още не съм ги сложил, така че нямам мнение, дали ще са ми ок,

защото по спомен са леко хибридни (ама може и да греша).

Не съм предирчив към марка, стига да е някоя известна ( и съответно качествена).

Навремето съм пробвал какво ли не и затова съм стигнал до този извод.

Т.Е. - всички там - дадарио, дийн маркли, еърни бол, дарко, сит, фрамус, лабела, ротосаунд, пикато и тн и тн си стават. някой път като се излъжа да си взема куча марка( например рокс) и съжалявам.

 

Уточнение - баш Кучата марка - Снарлинг догс много я кльопам, стига да ги има.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Отскоро съм с Dean Markley Blue steel 9-46.

Много са яки, още не съм късал струна, закалявани са чрез замразяване до много

ниски температури.

Е вярно, малко по-скъпи са - 16 лв., но си заслужават.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното ви съдържание бе възстановено.   Свободно редактиране

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.