Jump to content
Българският форум за музиканти

Стягане на Кремонка


Recommended Posts

имам въпрос4ета относно една потрошена Кремонка,ще бъда много благодарен ако някой успее да помогне:

1. Тялото,по то4но кухините на адаптерите са сцепени,знам 4е фурнирът я даржи от пълно разпадане...и все пак....

Идеята ми е да залея дъното с епоксидна смола...И сега големият въпрос е имали вероятност смолата да се отрази на ина4е кофти резонаторните характеристики на родното дръв4е?!?!?...

Съжалявам,4е не мога да приложа снимкож материал...поне за сега

благодаря преджарително

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

  • Отговори 49
  • Created
  • Последен отговор

Top Posters In This Topic

Нямамм вьзможност ина4е до сега да сам г направил,ще трябва да работя с отпада4ните матерали,които имам....Што се отнася за направата на ново тяло,липсата на условия за работа си казват думата B)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Ох, стига си се оправдавал! С малко желание всичко става! Какво си мислиш че всички които пишат в тоя раздел ан форума имат дърводелско ателие или са дърводелци/лютиери по образование? Пусни снимки и ще ти дадем съвети кое как точно да поправиш! Епоксидната смола я зарежи има си достатъчно хубави лепила за дърво. Щом фурнира ти държи тялото какъв е проблема? Винаги можцеш да махнеш фурнирите и да залепиш дървото, след което да си залепиш нови и да заспи. Може и да я оставиш без фурнири. Не се чуди че към темата ти няма интерес, след като не можем да видим за какво аджеба иде реч...

 

И пак вместо да се оправдаваш че нямаш инструменти или място мисли как да си намериш. Същата мозъчна енергия ползваш, а е доста по-креативно! B)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Можеш да постнеш някоя друга снимка примерно, или

най-малкото да кажеш от къде си, ако можем - да скалъпим работата.

 

Но все пак и аз съм против епоксидните смоли, щом има добри лепила за дърво.

 

Едит: Ех ама съм и аз загубен.... както и да е подкрепям vlex с две думи :)

Редактирано от Tomov
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Кремончо, на моята талпа също беше сцепен чамът в сърцевината между двата пласта фурнир (мисля, че всяка Кремона е със сцепен или разлепен чам).

Наистина китарата няма да се разпадне, защото двата пласта фурнир я държат, но това пречи на стабилността на китарата, оттам тя почва да се разстройва лесно, не резонира добре, губи sustain и куп други неприятности.

Кажи как точно са разположени пукнатините на твоята Кремона и къде искаш да слагаш епоксидна смола.

Ще ти дадем акъл, няма страшно.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Благодаря за отзив4ивостта :metalist: Мисля,4е наистина имах нужда от психологи4еския ритник в задника(Viva Vlex !!!:) )за да се захвана малко по сериозно с дръв4ето.Ще се опитам да постна некви картинки,само да докопам апарат4е....

Ина4е засега съм от Варна(да живей ТУ-Варна :) )

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Ако са ти големи пукнатините, сложи в тях плътно напречен фурнир и го залепи. После шкурене ;)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

  • 2 weeks later...

Хаха - да не си пълнил пукнатините с каноконлит?!?

Каноконлита не лепи дърво за дърво, освен това не е високоякостно лепило.

 

Пукнатините по тялото не са големи, едва ли ще са конструктивен проблем. Но пукнатините около грифа оправи по начина, който niki123bg е показал в темата за реставрация на стар пълдин.

 

И накрая, след като всичко е залепено, и китарата е изшкурена - по всички пукнатини по повърхността с макетен нож направи малко, плитко каналче, което да запълниш с кит(например кит със нижки BODY Fiber), и после изшкури кита, така, че всичко да е гладко. Това се прави за да не се напука пак боята, която ще пръскаш.

 

Грифа защо не го снима?

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Ххаха :) не е каноколит,а специално лепило за дърво,от вида С-не6то си(С-450 мисля бе6е).С него се наложи да лепя и грифа,защото някакъб идиот беше хванал грифа за тялото с много старнно дълги видии,така 4е първата завита(другите са скъсени) Беше надигнала The Fingerboard.Махнах стърготините от видията,сложих от лепилцето и в стегата да отлежи.На пръж поглед изглежда стабилно,но времето ще покаже.Грифа не съм го снимал,защото не мисля ,4е ще имам проблеми с него,и все пак :) Малко му пилнах главата и изтърках позициите-смятам да байцвам(тука 4увам едни слухове 4е байц свободно по магазините НЯМА,нещо което не ми се вярва.Струва ли си да правя дома6на химия??-орехови 4ерупки,йод...кво ли още не ми казаха)Праговете не са много добре ма на първо време толкова(за съжаление парите са ГАДЕН ЛИПСВАЩ фактор в моя проект :thx:

Имам друг проблем-запо4нах да разглобявам адаптерите.Гадния имам пластмасов корпус залепен.Успях да отворя само един,другите ще се с4упят.Та искам да ги разглобя и да ги парафинирам,разбрах 4е The Single Coils особено тези на Кремоните устой4иви на каквито и да било опити за подобрение ама все пак ще опитам да направя вси4ко възможно тази летва да оживее...

ще правя екранировка и малко ще клъцна тялото,но за това по късно...Отивам пак на лов за апарати ;)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

А относно боята да попитам..Трябва ли да я сваля до дървото, защото съм се занимавал любителски с подготовка на метални повърхности и там принципа е-колкото пове4е е останало от оригиналната боя толкова по-добре.Шкурка->кит->водна шкурка->шппиц кит->боя....Като шприца е дирекно върху подготвената стара боя,просто тя е една добра основа.Може би тази върху дървото се цепи като осатрее и не става за основа?

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Пак почна да се обяснява че няма пари... На мен една китарка ми лежи разглобена на тавана дори системи не съм й сменял т 2 месеца, ама не рева, че нямам пари за лакове и бои, ами се чудя отде да намеря :thx: Наистина губиш енергия по мрънкане! Разглабяй пък кат няма ся пари, утре ще намериш и ще продължиш! Какво толкова му мислиш? :)

 

Байцове има по магазините но само с жълта рецепта :) Много ясно че никой не пита ми си взимаш. Не бих казал че сингълите имат лош звук. Естествено има сингъли и сингъли, но някои го предпочитат. Зависи какво искаш да стържеш с дъската... Ако ще бичиш яко кривоч по-добре си намери някакви хъмбъкери, пък били те и долнопробни кремонски... Ако пък ще свириш повече джаз поп блус и прочее може и да си останеш на ингълите. И не бих казал, че са устойчиви... Евтимчо например доста умело ги преборва ;)

 

Иначе не съм убеден дали "специализираното" лепило от серията Ц нещо си е било най-мъдрия избор, защото нз дали няма да повлияе негативно на резонаторните свойства на талпата, особено и като е толкова близо до адаптерите ;) Във всеки случай се съмнявам да е чак толкова осезаемо, тъй че не се шашкай. А за боята не съм сигурен дали трябва. На последната талпа, която правих, свалих само неравностите и (защото беше боядисвана с блажна боя и имаше яко стичания ;) но като цяло свалих повечето или поне не остана място където да не съм пипвал старата, така че да не се хване новата...) Предполагам че няма да е свръх човешкия проблем ако не махнеш цялата боя, но определено и няма да ти се разкинят ръцете от малко повече шкурене :)

 

Ае успех!

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното ви съдържание бе възстановено.   Свободно редактиране

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.