Jump to content
Българският форум за музиканти

Recommended Posts

Публикувано

Имам един правен дисторшън нещо от сорта на Милин Камък интегралната схема е NE5534P на цокъл е и лесно може да се смени. Интересува ме да ми кажете може ли да се смени с някоя друга за да се промени малко звученето или няма смисъл.

Ако въпроса ми е глупав изтрийте го.

Отговорено

Това за дисторшъните ли го казваш или за дисторшъните Милин камък ?

Защото специално за други драйв педали (разбирай TS808, TS9 например), както и за микрофонните предусилватели например, от опампа много зависи звука.

Отговорено (Редактирано)

При дисторшъните, опампа прави грубо изкривяване, което звучи подобно при всички интегрални схеми. Смяната на опамп в дисторшън, може само леко да промени характера на изкривяванията, както и, ако се подбере по-качествен усилвател, ще намалее шума.

При предусилвателите е друго - там е важно да има минимални изкривявания, и играят редица параметри на чипа.

При дисторшъна, тези параметри не са от голямо значение.

Принципно, мисля, че би могло, да се замени със uA741, а в много педалчета, използвания чип е JRC4558(двоен).

Разбира се, може 741 да има различни функции на пиновете, а 4558, TL072, и др. са със съвсем различен корпус, и трябва да връзваш чипа с проводници за платката. Виж Datasheet-овете на различни опампове, и виж означенията на изводите.

Също така, 5534 е операционен усилвател с външна компенсация, както и 741(но се компенсират по различен начин), докато 4558 и TL072(също двоен) са вътрешно компенсирани чипове.

Прегледай datasshеet- ове на споменатите чипове, в тях пише всичко, необходимо за целта ти.

Ако не се занимаваш с електроника, дай на някой да ти направи манипулацията.

А Tube Screamer не е същински дисторшън, това е просто казано за маркетинг, понеже го използват за да буустват хай-гейн усилватели. Всъщност TS е буустър/лек овърдрайв.

В метълзон, или РАТ, ако сменяш чиповете, разликата е от "почти никаква", до "никаква".

Редактирано от Evtim Djerekarov
Отговорено

От опампа Евтиме зависи много звука!! повярвай ми!

всичките тези неща за компенсацията ги има във всички единични операционни усилватели тл071, тл081, 5534 и тн..

Има друга работа: 5534 е с биполярни транзистори на входа, докато тл серията с полеви. Полевите имат по-малко изместване (дс офсет) докато с биполярни на входа се постига по-нисък шум и по-голяма скорост на нарастване.

Аз лично много харесвам звученето на така наречените rail-to-rail операционни. tlc2201 - единичен (но скъп)

Въпроса е, че не се сещам за много единични операционни...

vlado1113, този чип 5534 е добър- нискошумящт най-малкото. Без да си дал схема не мога да ти кажа с какво може да се смени. Дали става с полеви на входа или не. И дали има смисъл да се инвестират повече пари в 1 чип при условие, че останалата схема е калпава. Все едно да наливаме скъп бензин в запорожец от преди 30 години :ph34r:

Въпроса е и за какво искаш да ги сменяш ? очакваш по-добър звук или по-различен? защото ако е така най-вероятно ще трябва да се преправи схемата за по-добър звук :greenball:

При звука на дистърите ако се ползва диодно ограничение според мен оказват голямо значение и диодите (помисли над това)

Отговорено
А Tube Screamer не е същински дисторшън, това е просто казано за маркетинг, понеже го използват за да буустват хай-гейн усилватели. Всъщност TS е буустър/лек овърдрайв.

туб скриимъра е овърдрайв

и на него си го пише :greenball:

клик

Отговорено

Евтиме, е аз за това съм написал драйв педали - не дисторшъни.

А разлика има като го смениш определено, но пък съм и съгласен, че и останалата част от схемата вероятно ще трябва да се пипне.

А в Метълзона к'вото и да набуташ все тая :greenball:

Отговорено (Редактирано)

Абе да ви кажа, оувърдрайв вкъщи нямам в момента, но ще се радвам, ако запишете семпли с 2-3 различни операционни усилвателя. Въпреки всичко казано дотук, аз продължавам да твърдя, че разликата е малка, макар и осезаема, да не говоря, че често по-добрия звук е въпрос на вкус.

Ако имате възможност, запишете семпли, и неко човека чуе за какво иде реч.

Редактирано от Evtim Djerekarov
Отговорено

споменатия дист на милин камък съм го имал (и още се подхвърля на чаркове у нас - някой ден ще го съживя)

понеже съм слагал поне три вида опампове -звука е различен !

за да звукне тоя дист обаче трябва да се направи трю байпас - да се прескочи часта от схемата която е с полеви транзистори .

второ трябва да се сменят всички кондензатори по пътя на сигнала иначе схемата е адски близка до ДС-1 на БОСС

• 6 months later...