Jump to content
Българският форум за музиканти

Нещо, което нарекох Jemacoustic ...


Jordan_J

Recommended Posts

Напоследък работата ми изисква основно ползване на акустични инструменти. И понеже когато се работи в реално време, се налага ползване на китари в различен строй и т.н., и тъй като не е удачно на сцена да се пренатсройват китари, е най-добре да се ползва отделен инструмент за всяка специфична задача - например - едната ми китара е в нормален строй, другата е с един тон надолу, а 12-струнната е пак с един тон надолу (в РЕ), а 6-та струна е дроп-ната в ДО.

Та, работата ми наистина налага да добавя още една акустична китара към арсенала, в името на по-удобната и ефективна най-вече работа. Търсих да купя нещо, даже и тука из форума бях пуснал обява, но не намерих каквото търся, а в еБей напоследък нещо се ослушват :lol: и не продават за БГ :lol:

Та в крайна сметка се разрових из нета и намерих точно това, което мисля, че съм търсил. Исках китара, която да изглежда като електрическа, да е "мека" на пипане като електрическа, но да свири като акустична (не просто с пиезо бридж на ел. китара например, защото той не дава състейна, който търся - метала в конвенционалните пиезо-бридж-ове, монтирани на ел. китари убива звука, или го променя драстично - има рязкост, но няма плътност в ниските и ниските среди и състейн, който нормално идва от резонанса на дървото).

Намерих в нета един пич от Щатите, който има оригиналните тримерни файлове за телата и грифовете на Ибанец Джем. В състояние е да ги произведе 1:1 като форма, плюс инлеите по грифа. Та реших да си поръчам тяло на джем, но без никакви дупки от предната страна (само "дръжката"), и един гриф на Джем, но с ривърс-хед. Направих собствен проект за китарата и вече поръчах частите. На тялото допълнително ще има махагонови орнаменти изрязани на същата СНС машина (тримерна фреза), на която се прави тялото, грифа и инлеите по него.

Слагам тук проекта, а скоро се надявам да имам и оригинала, след като един приятел лютиер ще ми сглоби, полира и лакира китарата. Пиезото ще е Фишман Пауър Джак, а на гърба тялото ще има допълнително издълбани области за повече резонанс. Бриджа ще е като на нормална акустична китара - от ебонит. Модела нарекох JemAcoustic :lol:

Дано ви хареса! Всички мнения са добре дошли!

 

Поздрави!

 

Данчо

 

Ето и схемата:

 

Jemacoustic.jpg

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Значи, според мен, китарата ще звучи приятно за целта, за която искаш за я използваш, ако тялото се направи от Смърч(spruce)(или евтин ЧАМ).

Ако не ти е скъпо, можеш да пробваш моята теза:lol:.

Смърч е дървото, от което се правят саундордите на повечето акустични китари.

 

 

Друг вариант, е нещо като VARIAX китара, или процесор Roland VG-88, със специалния адаптер.

Редактирано от Evtim Djerekarov
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Материала за тялото ще е качествен, за това не се притеснявам. А "Вариакс" не е решение за мен. Там технологията на звукоизвличане е друга и не ми върши работа. Търся натурален звук, в който има натурален резонанс. По същата причина не бих ползвал и процесорите на Роланд (за тая цел конкретно). Иначе ползвам МИДИ конвертор монтиран на акустична китара.

Струните ще са 0.10. Искам да мога да оперирам свободно с "бенд"-ове. Понеже на Овейшън-а си - със струни 0.13 и бобинна 3-та струна - забрави да правиш бенд :lol: Иначе яката жица си казва думата когато трябва. Просто искам да имам и двата варианта.

Редактирано от visiondann
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

От какъв материал ще е тялото? Качествен ясно, но от какво дърво.

Това, което е добре за електрическа китара, не винаги е добре за по-акустичен звук.

 

Смърчът има голямо звукоотдаване, и придава на звука по-натурално звучене, подходящо, според мен, за целта ти.

Също така, ще е добре, ако могат да ти боядисат тялото с шелак, както хубавите акустични инструменти.

Лакът променя звука на китарата.

 

Ако настройваш китарата в различни строеве, ще имаш проблеми с интонирането, а доколкото видях на скицата, бриджа не е с подвижни седла. Как мислиш да преодолееш този проблем?

 

Звука може да стане близък до акустична китара, но не и идентичен - солид боди-то си казва думата.

Редактирано от Evtim Djerekarov
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Материалите за тялото са: КЛЕН/ЯВОР, ЕЛА, ЯСЕН, ТОПОЛА и МАХАГОН.

 

Проблеми с интонацията няма да има, ако струните са достатъчно ниско. Забелязал съм, че даже и седлото да е компенсирано, само малко по-високи струни изстрелват китарата в зоната на НЕнастройването или фалшивото свирене - колкото и точно да е настроена в отворена позиция.

 

Лака ще е за акустична китара - лютиера е супер кадърен майстор. Разбира се - няма да има акустика като при обикновена акустична китара, но това ще е предимство срещу фийдбек-а, а и точно такъв компромис търся. Както споменах - тази китара трябва да прави това, което другите няколко не могат. Т.е. тя ще влиза в употреба само за определен тип парчета. Но честно казано, изобщо нямам притеснения за резонанса и натуралноста на звученето, понеже имам и вече знам как звучи например Ямаха Сайлънт гитар - тя изобщо няма тяло, а звучи ... супер!!

 

Всъщност цялата идея е до голяма степен инспирирана от един модел: GIBSON Chet Atkins thin-body, с който свирих до скоро. :lol:

Редактирано от visiondann
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Поздрави и от мен за новаторската идея! И името на китарата е хубаво. Нядявам се да видим и чуем китарката като стане готова :)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Здравейте на всички, тва ми е първия пост.

От време на време следя форума, но не толкова активно тъй като вече почти не се занимавам с музика. Затова и се регистрирам чак сега и го направих само заради тази тема.

visiondann- това което си замислил е похвално, но без да те обезкуражавам мисля, че няма да си доволен от акустичния звук на този инструмент. Естествено с пиезо и ефекти ще е ОК.

Преди, когато свирих на китара ми трябваше китара, която да е елекро-акустична, лека и ергономична, исках да се свири уднакво удобно както седнал, така и прав. Трябваше ми и широк гриф, тъй като основата ми е с класическа китара. Макар и вече въобще да не свиря. Та започнах да търся такава китара и не намерих. По професия съм машинен инженер и дизайна на каквото и да е ми е много близка дейнос. Така, че реших да си направя модела сам. Как стана- ами акустичната испанска китара си е доказала формата и удобството много векове- класиката си е класика. От друга страна може би най известната форма на елекрическа китара е startocaster. Начертах двете форми, наложих ги една върху друга и апроксимирах сплайн чрез двете форми. С малко доизкусоряване всичко беше ОК. По този начин запазих почти непроменени трите опорни точки при свирене седнал на столче. Китарата стана изклучително удобна. Да кажа, че ми я изработи Хранов преди години, но не стана както трябва, не бях много доволен. Ама карай, на мен ми трябва китара за в къщи, не свирех професионално, а сега почти не свиря.

Моделите са ми направени на Pro/Engineer. Ще направя снимки и ще ги постна. Ако те интересува нещо по-подробно съм готов да ти помогна. Дизайна на китари ми е голям кеф, но за съжаление нямам време да се занимавам много. Имам идея за задното ти мостче да е раздвижено за по добро настройване, такова е мойто и при тва е направено изцяло от дърво- махагон и абанос. Пиши ако искаш.

 

Тази форма която си избрал е класика, ама за талпа. И на мен любимия китарист ми е Вай, ама Jem не е много за акустика. Губиш от резонансното пространство. Но ти си решаваш, това е мойто мнение.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Простете невежеството ми, но как ще резонира звукът от такава китара ?

Няма ли аджеба да дрънка като изключен Джем, като е от плътно дърво ?

:)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

^ @Томов, няма да дрънчи като изключен Джем точно :) Има голяма разлика, когато пиезо бриджа е цяла пластина, която обира вибрациите дори и от незвучащите в момента струни. Верно е, че няма да има акустика като на истинска акустична китара, но това е и моята цел. Искам честотно да се вместя в бандата, защото иначе се припокриваме в басите с бас китариста и не става гот. Смятам че всичко ще е така както съм го замислил - ако материала е избран правилно - ще има приятен и задоволителен резонанс. Съдя отново по характеристиките на Сайлънт Гитар-а на ЯМАХА. Звучи перфектно - а като конструкция е една дъска.

 

^^ @ГЛТ, ще ми е много интересно да видя докъде си докарал проектите си и как изглеждат. Пусни някои снимки тук за да ги видим. Аз също много се увличам по дизайн на инструменти и ще ми е много интересно да обменим опит и идеи ...

 

Поздрави!

 

 

Данчо

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Забравих да питам: С бронзови струни ли ще я използваш.

 

И пак да напомня - материалите, които си изредил са добри принципно, но АКО НЕ ТИ Е ПРОБЛЕМ, поръчай и едно чамово тяло(вевнтуално с тънък фурнир около 3-4мм от твърдо дърво от двете страни, за да не се разпадне чама, ако е от лошо качество). Не съм сигурен за това как ще звучи, но понеже имам някаква представа от звученето на дърветата, а и съм свирил на електрическа китара, направена от чам, която, според мен, на чисто звучеше много приятно, то би могъл да накараш майстора да ти изреже едно тяло от чам(много евтин материал), и да пробваш двете тела.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

visiondann, ето проектите ми. Снимките са правени набързо и са с кофти качество, но все се вижда нещо.

Кликни тук

Ако забелязваш лака на лицето ми се е скапал, просто този лак не е за тази работа. Използва се пластичен лак, който няма да се напука от огъването на предната дъска. Не забравяй също така, че трябва да направиш оребряване на предната дъска.

Ако китарата ти ще има само пиезо ти препоръчвам да свириш с найлонови струни. Ако смяташ да слагаш два адаптера- единия пиезо, а другия магнитен може да използваш метални струни, но взимай по- дебели, тънките струни на малко акустично тяло ще ти звучат глупаво. Гледай да увеличиш колкото се може обема на тялото, което не виждам как ще стане с тази форма. Затова в предишния ми пост ти казах, че това не е добро решение за акустична китара. След като направиш тялото вземи един камертон и го допри на различни точки от по тялото. Добре би било ако най-силен звук получиш от мястото на долното мостче. Пиезо адаптера го постави под долното мостче така, че пластината, която крепи струните да се опира с много лек натиск до пиезото. Ако го натиснеш скопяваш пиезоефекта, пък и може да счупиш пиезопластината. Ако е далеч пък губиш честоти. Общо взето трябва да се работи прецизно, макар че е купчина дърво.

 

Evtim Djerekarov, никога от този мижав чам. Да, използват се иглолистни материали, но не тези от България. В България най-добрия материал, който може да се използва за тяло е орех, много стар и добре изсъхнал. За гриф може да се използва явор. Но няма смисъл да се правят експерименти да си търсиш сам материал. Всеки лютиер си прави доставки, специални "панели" подготвени за китари и други инструменти. Естествено са от внос и са точно за музикални инструменти.

 

Ако искаш да се свържеш с мен ми пиши на пощата, защото рядко се завъртам във форума и може да ти отговоря късно.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

За чама - свирил съм на 2 ел. китари, чието тяло е направено от евтини, чамови дъски!, и и двете звучаха много приятно на чисто, за това препоръчах да се пробва и с този материал. Предполагам, че няма да излезе скъпо. Говоря за СОЛИД БОДИ китара.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното ви съдържание бе възстановено.   Свободно редактиране

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.