Jump to content
Българският форум за музиканти

glt

новаци
  • Мнения

    4
  • Присъединил/а се

  • Последно посещение

Всичко публикувано от glt

  1. Всичко е Designed by me. Логото- правиш си го, отиваш в някоя рекламна агенция, където имат режещ плотер и ти го отрязват. Ако използваш метално фолио няма проблем (златни или сръбърни символи). Ако използваш PVC фолио го покрии с един слой секундно лепило. После изшкури със ситна щкурка много леко лепилото и после лакирай. Целта е да предпазиш PVC фолиото от разтворителите на лака. Какво значи лайт модел струни. Ако имаш предвид тънки- в никакъв случай- виж предния ми пост. За мек материал на предната дъска също забрави, малка продължителност на тона и убиване на обертоновете. При меки материали акустика не търси.
  2. Тези китари сигурно са били Орфей или Кремона. Тяло тип сандвич- вътрешност от чам и две ламели отпред и отзад от друго дърво или най-често от шперплат. Тва си е евтината измишльотина на българското китаропроизводство. Чама е мек материал, което значи, че нямаш продължителност на тона. Истината за солид боди е една- колкото по-твърдо е дървото, толкова затихването е по-бавно, т.е китарата ти звучи по дълго (има по голяма продължителност на тона). За талпите с магнитен адаптер не се разчита на акустика. Там просто я няма защото принципа на магнитния аптер не е да сваля трептения, а просто промените в магнитно поле, когато в него се движи (трепти) магнитен материал (струната). При акустичните китари нещата са напълно обратни. Там се търси трептенето на предната дъска. Тя прави звука на инструмента, заедно със големината и разположението на резониращите отвори. Благодарение на дървото на предната дъска се получават при трептенето различни обертонове, които дават окраската на звука. Продължителността на тона е много по-малка в сравнение с талпата.
  3. visiondann, ето проектите ми. Снимките са правени набързо и са с кофти качество, но все се вижда нещо. Кликни тук Ако забелязваш лака на лицето ми се е скапал, просто този лак не е за тази работа. Използва се пластичен лак, който няма да се напука от огъването на предната дъска. Не забравяй също така, че трябва да направиш оребряване на предната дъска. Ако китарата ти ще има само пиезо ти препоръчвам да свириш с найлонови струни. Ако смяташ да слагаш два адаптера- единия пиезо, а другия магнитен може да използваш метални струни, но взимай по- дебели, тънките струни на малко акустично тяло ще ти звучат глупаво. Гледай да увеличиш колкото се може обема на тялото, което не виждам как ще стане с тази форма. Затова в предишния ми пост ти казах, че това не е добро решение за акустична китара. След като направиш тялото вземи един камертон и го допри на различни точки от по тялото. Добре би било ако най-силен звук получиш от мястото на долното мостче. Пиезо адаптера го постави под долното мостче така, че пластината, която крепи струните да се опира с много лек натиск до пиезото. Ако го натиснеш скопяваш пиезоефекта, пък и може да счупиш пиезопластината. Ако е далеч пък губиш честоти. Общо взето трябва да се работи прецизно, макар че е купчина дърво. Evtim Djerekarov, никога от този мижав чам. Да, използват се иглолистни материали, но не тези от България. В България най-добрия материал, който може да се използва за тяло е орех, много стар и добре изсъхнал. За гриф може да се използва явор. Но няма смисъл да се правят експерименти да си търсиш сам материал. Всеки лютиер си прави доставки, специални "панели" подготвени за китари и други инструменти. Естествено са от внос и са точно за музикални инструменти. Ако искаш да се свържеш с мен ми пиши на пощата, защото рядко се завъртам във форума и може да ти отговоря късно.
  4. Здравейте на всички, тва ми е първия пост. От време на време следя форума, но не толкова активно тъй като вече почти не се занимавам с музика. Затова и се регистрирам чак сега и го направих само заради тази тема. visiondann- това което си замислил е похвално, но без да те обезкуражавам мисля, че няма да си доволен от акустичния звук на този инструмент. Естествено с пиезо и ефекти ще е ОК. Преди, когато свирих на китара ми трябваше китара, която да е елекро-акустична, лека и ергономична, исках да се свири уднакво удобно както седнал, така и прав. Трябваше ми и широк гриф, тъй като основата ми е с класическа китара. Макар и вече въобще да не свиря. Та започнах да търся такава китара и не намерих. По професия съм машинен инженер и дизайна на каквото и да е ми е много близка дейнос. Така, че реших да си направя модела сам. Как стана- ами акустичната испанска китара си е доказала формата и удобството много векове- класиката си е класика. От друга страна може би най известната форма на елекрическа китара е startocaster. Начертах двете форми, наложих ги една върху друга и апроксимирах сплайн чрез двете форми. С малко доизкусоряване всичко беше ОК. По този начин запазих почти непроменени трите опорни точки при свирене седнал на столче. Китарата стана изклучително удобна. Да кажа, че ми я изработи Хранов преди години, но не стана както трябва, не бях много доволен. Ама карай, на мен ми трябва китара за в къщи, не свирех професионално, а сега почти не свиря. Моделите са ми направени на Pro/Engineer. Ще направя снимки и ще ги постна. Ако те интересува нещо по-подробно съм готов да ти помогна. Дизайна на китари ми е голям кеф, но за съжаление нямам време да се занимавам много. Имам идея за задното ти мостче да е раздвижено за по добро настройване, такова е мойто и при тва е направено изцяло от дърво- махагон и абанос. Пиши ако искаш. Тази форма която си избрал е класика, ама за талпа. И на мен любимия китарист ми е Вай, ама Jem не е много за акустика. Губиш от резонансното пространство. Но ти си решаваш, това е мойто мнение.
×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.