yamaha Отговорено Август 1, 2017 Отговорено Август 1, 2017 Вирус във wav-файл? И там ли почнаха вече... Според мен е фалшива аларма на някои антивирусни... Цитирай
RaverWild Отговорено Август 4, 2017 Отговорено Август 4, 2017 kwotsen, гледай сега, (с това се обръщам и към Куотсъна и към всеки, който го човърка сериозно да прави нещо, но не се счита за добър, или няма възможностите в момента) (също ша ма прощавате дето изписвам роман, но гледам да съм максимално ясен, щото с уважение към всички тука, ма смятам че някои от вас са малко по-сурови с момчето, пък това че е малък и начинаещ, незначи да си зареже мечтите) Това което съм издраскал по-долу е мойто мнение, плюс насоки какво да правиш. Минал съм през твоя път. Единствена разлика беше че мен тайминга винаги ми е бил добре, за което във втори клас са виновни ромчетата от нашия клас дето ме запалиха да тракаме ритми с китка и юмрук по чина. Що кожа от кокалчета съм оставил по чиновете не казвам, но то друга тема. Нещо ич не ми стана ясно за твоя тайминг и аудаситито, ако си се опитвал поотделно да пееш без музиката - засега не опитвай. Аз малко по-късно захванах музика, но имах време да се изложа по няколко начина, затова ще ти кажа няколко съвета от патило. Начи първа точка - ако наистина имаш желание за това да пееш, още повече си едва на 13г, не се оставяй нищо да те спре! Тука съм много сериозен. Един колега по-горе каза че всичко се развива, но сме по-добри все пак в някои неща по рождение - да, така е. Но ако точно това е нещото, което най-много ти харесва, тегли една майна на всичко друго, кой каквото да ти говори го слушай само с 1 (едно) ухо. Подчертавам само с _едно_ ухо. Някой хора все пак ще ти кажат нещо градивно и полезно. Верно, ще ти се наложи да имаш и редовна работа, за да се издържаш, но не допускай това да те отвлече напълно от мечтите ти. Аз в момента съм родител, имам син, доста по-малък е от теб, но бих му казал същите неща, точно защото аз нямах нито тия възможности, нито подкрепа. Помни - мотивацията е най-важното нещо което имаш, не се давай да те отказват. Може по-рождение да си супер добър инжинер, математик или друго - ако то не ти харесва, няма никакво значение че си добър, защото никога няма да станеш много по-добър в него, просто защото няма да ти е приятно и няма да искаш да го правиш. Това го заявявам съвсем отговорно, защото съм компютърен програмист професионално от около 13г (непрофесионално от повече). Имам читава кариера, бачкал съм в готини компании и всичко това съм го правил само заради парите. Сега като се обърна назад и виждам единствено пропиляно време. Майната им на парите. Ходя на работа и правя неща, които не ми харесват, съответно нямам никакво желание да уча нови неща, съответно от няколко години не прогресирам по никакъв начин (заплатата отделно - самопромотирането винаги ми е било страст ). Все пак като тийнейджър мога да кажа че опитах, но нямаше такива възможности, нито имах подкрепа. Накратко ще кажа - към 4ти клас _сам_ се записах на трумпет, на 10ия урок баща ми ми забрани да ходя. Нямаше как. Към 17г исках да съм барабанист и това най-много ме държи - еми незнаех къде да търся. Са някой ще каже "музикалната", да де ма за мене товва беше специализирано нещо, за което трябваше години подготовка. Звъннах един ден на Димитър Ковачев, в една пауза докато водеше в радиото и той ми даде телефон на барабаниста на Ер-малък. Видяхме се, но той пък ми каза "ако нямаш барабани немога да те уча, щото на моите не давам". И бях дотам. Днес си вися в нас с барабани, няколко синта, дръм машини и няколко други играчки и те прашасват, защото денем съм на работа а вечер трябва да си гледам семейните задължения и детето като заспи нямам енергията за нищо (а и сме в не-голям апартамент, та трябва и тишина). Сега се опитвам да се стегна и след работа в офиса вися по час с гумена подложка за упражнения, палките, метроном и дъня празния офис. Голям кеф. Жената киселее в нас че закъснявам, но това е истината - трябва да правим това което ни влече, иначе губим нещо в нас и то не се връща, защото времето лети. Отделих много за мотивацията, просто защото тя е главния фактор да направиш нещо. Сега уменията, щото и без тях не се стига далече. Начи не ми стана ясно каква е тая работа с аудаситито и тайминга ти и не ме интересува. Записа не е важно че не е с добро качество, важното е че не показваш основни неща - не си в такт и не си в тон. Това не е страшно - учи се. По-лесното за мене е такта. Най-евтин вариант - слушаш си на телефона любими песни - Корона с нощта е добър пример - стандартна бързина. Слушаш само барабанчето - бум, бум, бум, бум - всичко което правиш е - с крак си тактуваш. Може и с ръка по масата или коляното. Толкоз. Не я слушаш мацата как пее, нищо друго не слушаш. За песнички за тактуване препоръчвам само три стила за начало - Евроденса от 90те (Corona, Masterboy, Capella, La Bouche и Culture Beat), диското от 80те (най-лесно би било с Radiorama - те исползват особено бавни ритми, може и Modern Talking, C.C.Catch) и ПОЛКА Дори може с полка да почнеш - по-проста музика от тая като ритъм не съм чул. Пишеш в тубата "polka" и търпеливо сядаш да тактуваш (аз съм особено голям фен на полската съвременна полка, особено като застигна средата на шишето водка, но то друга тема - приятна чалгия е - препоръчвам като начало Duet Karo - тая песен рулира https://www.youtube.com/watch?v=ZluKD02--mk ). Моя учител по хармоника все ми цитира някакъв който казвал че темпото се възприема на 2 нива преди да започнеш да свириш - първо минута-две само седиш отпуснат и слушаш метронома без да гъкваш и мърдаш. После започваш да тактуваш, примерно половин минута (примера е с брой тактове или барове, ма сега няма да обяснявам подробности) и после започваш да свириш. Нещо такова беше. Ти примерно Короната вземи слушай песента до средата, само барабанчето, после тактувай, после я пусни отначало и тактувай отначало. Нещо такова. Българска народна музика и чалга не се опитвай да слушаш сега. Имаме хорА, които използват сложни ритми, а чалгата - повечето от нея е базирана на ромски ритми и ако слушаш барабаните какво правят, някои от тях увъртат по начин, който може да те обърка, особено фоновите малки барабанчета в някои кючеци. Ако не се ориентираш кое да слушаш, честно намери си метроном. Има такива приложения за телефон и компютър (нямам спомен дали аудаситито имаше вграден). Аз съм леко консервативен за тия неща и предпочитам да имам външно устройство, защото де да знаеш телефона ти дали не е затлачен в момента или компа, случва се единия от тактовете да се провлачи - дразни ме (ама много ме дразни). Метроном можеш да си купиш от музикален магазин или интернет или от някой на старо. Електронните са много удобни. Аз имам тия двата по-долу, видеата аз съм ги правил, прощавайте инглиша, но съм ги пуснал за масово гледане, затова не са на Български. Може да видиш какво представлява метроном, горе-долу как се ползва и какви други функции има (поне от обща култура). Ето ти най-простия възможен електронен метроном (линка е видео да го видиш в действие) - става, има щипка да го защипеш за дреха, но звука е доста слаб и когато съм вънка слагам качулка и го защипвам за качулката, за да го чувам (няма извод за слушалки). Най-готината екстра му е мигащата лампичка. Немога да кажа че е удобен обаче, но като за първи метроном особено за съвсем начинаещ си е супер: https://www.youtube.com/watch?v=mvaFGmo1-V8 Този е по-добре, но нямам представа колко струва при вас. Пак - и той не е скъп, но и аз го взех с намаление от един магазин в града, учителя ми по хармоника също използва този, мога да кажа че играчката е супер-бижу! Много съм доволен - в пъти по-удобен и лесен е от по-горния, всички функции са направени много приятно за ползване, звука е достатъчно силен - понякога се упражнявам вънка близо до улица (плюс че има врътка за силата), има извод за слушалки, вградено краче за стойка и дупка за въженце (понякога си го слагам на врата). Недостатък - няма лампичка и в тъмно не се вижда изобщо (понякога се затварям да се упражнявам в колата и ме дразни да пускам светлини, та обичам когато нещата могат да се ползват на тъмно): https://www.youtube.com/watch?v=ifqHFxbv2EM (в това видео освен това и сравнявам двата метронома) С метроном няма как да се объркаш - всичко което той прави е да клика. Обаче метронома е един много, много полезен инструмент за всеки който се занимава поне малко с музика. Преди да почнеш нагласяш темпото. Бих ти препоръчал по избор темпо между 40 и 55 BPM. Мен лично по-бавните много ме изнервят. На всеки клик тупваш с ръка или крак някъде. Това го правиш всеки ден по поне 10мин. Твойто тупване трябва напълно-напълно да съвпадне с клика от метронома. Ако тупнеш преди метронома да е кликнал или след като е кликнал, това е неточност. Трябва да си точен. Това е положението. Постигаемо е, но трябва търпение. Толкоз. Въпроса с това да си в тон е по-сложен и няма да го разисквам, защото нямам никаква идея как да ти го обясня с думи. Трябва ти някой да седи до теб и да те коригира. Може да си дръпнеш програмка-пиано и да се опитваш да натискаш един клавиш и да пееш "мооо", но истината е че ако нямаш слуха да разпознаеш какво чуваш като кажеш "моо"-то, няма смисъл, ако си сам. Затова тука няма как да минеш без учител. За такта иди-доди може сам да се упражняваш, никакви проблеми, но за фалшиво пеене, няма как - учител и това е. Другото което ще ти кажа - не се опитвай да пееш на Английски. Само Български засега. Произношението ти не е добре и резултата не е добър. Не го казвам да те откажа - ходи на уроци и всеки ден по 1 час слушай новините на слушалки по BBC или CNN. Слушай радио-новини, има новинарски радиа, не за друго, защото картинките отвличат вниманието. Сериозно - това ще те оправи доста. Но ти трябва и учител по Английски. Не е проблем, ти ще си го оправиш това, но засега в близките 3г карай само на Български. Аз примерно 7г живея в Канада и произношението ми пак не е добро - на видеата по-горе си се чува. Второто видео е 2017, но пак ми куца. Бих опитал нещо на Английски, но предпазливо. Последно - интонация - това може да ти дойде малко в повече, така че казвам само накратко - когато някой пее, слушай го с каква интонация пее - дали е весел, приповдигнат или е тъжен или е ядосан или просто строг или е безизразен като робот - човека който пее се опитва да изрази чувство и да го внуши у слушателя. Ако той пее весело, на абсолютно същата музика не е добре ако ти звучиш безизразно. Коригирай го това. Ако правиш собствен кавър и искаш да преправиш нощта на короната като готик-балада, тогава - да. Обаче ти не правиш това. Така че само една дума - слушай. Толкоз. Не давай да те отказват. Имаш с какво да започнеш - слушай си музиката, тупкай си с крак/ръка. Ако си намериш метроном програмка или устройство - супер, само от полза ще е. И ако имаш възможност, се оглеждай за учител, но сериозно - преди учителя поне 2-3 месеца само си тупкай, за да пооправиш тайминга. Това е. Действай и успех! Млад си, имаш ужасно много време да си отработиш грешките и ужасно много време да се възползваш от ужасно много възможности. Не ги пропускай. Ей, добре че днеска баш нямам работа, отпускарски сезон алабала. Иначе и аз щях да ти се разпиша с обема на колегите 1 Цитирай
rettere Отговорено Август 8, 2017 Отговорено Август 8, 2017 Аз не съм инжИнер и не съм пробвал на трУмпет, но за мен важи едно: Ни фащаш ли такта ут малък, устъй гу за другите. Интересувайте се от приемен изпит в средно музикално училище... Има хора които примерно пляскат по такта, но със закъснение. За еднакво закъснение говоря. Слушал съм тъпанджия такъв. Просто е изнервящо. Има танцьори /народни танци-това, което съм наблюдавал/, които си "тропат" със закъснение по "дефолт" :-). Вари ги печи ги - те това чуват, усещат или каквото и да е там. Има хора пеят с четвърт тон отгоре /нещо като "Грахчето на Слави/". Рядко съм чувал да се пее по-ниско. Не знам защо е така.... Когато пеят в дует са си в тон, но само с акомпанимент фалшивят... Аз също съм се хващал в това. Не знам как става но си мисля и се чувам точен, но на записа съм малко отгоре Метронома реално ти прави темпо. Може да слушаш метронома и да си точен, но само в твоите уши :-) В крайна сметка с две ръце съм за това, всеки да прави това което му е кеф, без да пречи и натрапва на другите. Цитирай
RaverWild Отговорено Август 8, 2017 Отговорено Август 8, 2017 Аз не съм инжИнер и не съм пробвал на трУмпет, но за мен важи едно: Ни фащаш ли такта ут малък, устъй гу за другите. Интересувайте се от приемен изпит в средно музикално училище... Верно, ма и не си на щат в Берлин Филхармоникера. Приятели завършиха консерваторията и нищо - работят си редовни работи, нямащи нищо общо с музиката. А иначе брой грешките, не пречи. Аз не съм и кандидатствал, затова не се слагам в никоя категория, но поне не троша хатъра на момчето. Като повечето деца е объркан. Той също няма да иде на Евровизия, нито ще подаде автобиография в "Светослав Обретенов" - иска да пее, нека си пее. Има за оправяне, не е страшно - малък е. Камара народ му начупи хатъра, вместо да му каже как може да подходи да си оправи нещата. Аз не твърдя да съм супер-прав, но поне се старая да го подкрепя и да му дам идеи. Докъде ще си ги оправи си е негова работа. Като не се занимава с музика от 6 годишен та голем праз. Я модовете да кажат - тука форум за професионални музиканти ли е или за хора интересуващи се от музика? Да знам ако съм офф-топик да се коригирам. Цитирай
kwotsen Отговорено Август 25, 2017 Автор Отговорено Август 25, 2017 Здравейте, отново да се разпиша. От няколко дни гласът ми преграква при всеки опит за пеене и имам чувството, че ми се образуват храчки, много е гадно и не мога да пея нормално песните. Преди със сигурност ги пеех по-вярно, а сега всеки втори тон ми е сбъркан зарад това. Опитах и чай да пия, и мед да ям, но не помага. Възможно ли е да имам певчески възли? Цитирай
kwotsen Отговорено Август 31, 2017 Автор Отговорено Август 31, 2017 И след 1 месец реших да си направя нов кавър...Поздрав за всички дами във форума https://www.mediafire.com/file/ezh2ugvdk9jdh1f/Nobodys%20Wife%20-%20Anouk.wavНадявам се да е по-добре от предишните два...Ама чувствам, че на запис гласът ми не е същия, звучи по-различно, някак си на живо ми харесва повече Няма ли как да го запиша така, както е на живо? Цитирай
yamaha Отговорено Септември 1, 2017 Отговорено Септември 1, 2017 Ама чувствам, че на запис гласът ми не е същия, звучи по-различно, някак си на живо ми харесва повече Няма ли как да го запиша така, както е на живо? Уверявам те, че гласът ти на запис е абсолютно същия като на живо - 100% гаранция...и няма никакво значение дали ще го запишеш с микрофон за 10 лева или с такъв за 1000 - просто в първия случай качеството на звука ще е по-кофти, но гласът ти пак ще си е твоя. 1 Цитирай
kwotsen Отговорено Септември 1, 2017 Автор Отговорено Септември 1, 2017 Добре, това изяснено, но според теб втората песен по-добра ли е от предишната ? Цитирай
yamaha Отговорено Септември 3, 2017 Отговорено Септември 3, 2017 Мен не питай, понеже от 20 години работя в студио, записал съм стотици песни, вкл. и няколко пъти тази на Анук и по тая причина вече имам професионално изкривяване, та може да кажа неща, дето няма да ти харесат. Оставам обаче с впечатление, че от февруари досега не си ходил нито веднъж на вокален педагог, а просто си пееш вкъщи - така ли е? 1 Цитирай
kwotsen Отговорено Септември 5, 2017 Автор Отговорено Септември 5, 2017 Ти да не мислиш, че ей така става да се отиде на вокален педагог?... Цитирай
musicman Отговорено Септември 5, 2017 Отговорено Септември 5, 2017 ^ Точно така става, обаждаш се записваш се и отиваш. Вече в зависимост то финансите си избираш в читалище, в школа или на частни уроци при някой майстор. Това последното едва ли ще стане защото майсторите искат да имаш някакво ниво, но пък и не е хубаво да се прескачат етапи от развитието. За това запиши се в някое читалище или школа и действай. Цитирай
yamaha Отговорено Септември 5, 2017 Отговорено Септември 5, 2017 Ти да не мислиш, че ей така става да се отиде на вокален педагог?... Що да не става...то си е техника, практика и натрупване на умения - при някои заемащи малко време, а при други много. Тъй като си в началния стадий, просто имаш нужда от специалист, който да ти изглади поне по-големите проблеми и да ти поразвие малко гласа, но всичкото това само ако имаш много голямо желание и търпение да го издържиш, понеже вероятно няма да има само пеене на песни, ами и солфеж, елементарна теория и т.н. Така с пеене сам вкъщи трудно ще се получат нещата без външна намеса и някаква систематика...то дори и след вокалния педагог, пак няма да пропееш като Орлин Горанов, но във всеки случай поне вече няма да го даваш толкова речитативно. Цитирай
kwotsen Отговорено Юли 17, 2018 Автор Отговорено Юли 17, 2018 Здравейте отново! Първо, благодаря на всички за вашите съвети. Да не си е помислил някой, че съм се отказал Няма такива неща при мен, аз съм си инат. Следвах вашите съвети и се постарах максимално да оправя и такт, и тоналност, като сега ви пускам два кратки записа, за да си дадете мнението за тях. Е, кратички са, ама колкото толкова. На две мои много любими песни. Това е единият:https://vocaroo.com/i/s1mVPS2RV0LOИ това е другият: https://vocaroo.com/i/s1qBJfzV9a4nДа уточня, че не съм ходил на уроци по пеене, нямам пари за това, а и родителите ми не биха ми позволили. Всичко ново, което съм научил, е от прочетени статии, изгледани видеа и подражание. Дано да ви хареса. Аз лично мисля, че е по-добре от преди, но не съм професионалист. Очаквам вашето мнение! Цитирай
yamaha Отговорено Юли 18, 2018 Отговорено Юли 18, 2018 На този етап - за пеене в студио ставаш, за живи изпълнения - не. Имам предвид, че в студиото човекът зад пулта, след записа "ще го изпее както трябва с твоя глас", докато на живо все още не е измислен толкова интелигентен tune-коректор, който да се справи с такава задача. А препоръките за вокален педагог все още са в сила, но щом вашите не ти разрешават, май ще трябва да изчакаш още някоя година докато станеш самостоятелен. Цитирай
kwotsen Отговорено Юли 18, 2018 Автор Отговорено Юли 18, 2018 Не мисля, че е нужно толкова да се грубее... А за вокален педагог, ако вляза в хора на гимназията, може и да ходя там, което мисля, че е възможно, ако се постарая доста. Цитирай
Recommended Posts