Jump to content
Българският форум за музиканти

Recommended Posts

Отговорено (Редактирано)

Оф, тръгна (да се прекръстя).

Не съм слухтял аудиофилската, но не чувам разлика, дори да ползваш само 1 полярен електролит. Биполярни, единичен, насрещно свързани, полипропилен/ стирофлекс... Ще запазя тези експерименти само за прехвърлящи между лампите, където електролитите изобщо отпадат...

А тоя кондензатор от линка хем е супер скъпи, хем грамаден. Става за тонколона, където имаш място и ти трябват 2, не десетина входно/изходни на разни платчици за най-различни неща 😄

Така и не разбрах проблема, но добавих резистор 1к преди + входа.

Преди да тръгне струпах цялата схема на бредборд - операционния който даваше волтаж на входа беше отишъл.

Продължавам със следващите модули:

- кросоувър за вч говорителя на кабинета (има биампинг с отделен волюм за вч) и хайпас за мидбаса (да пази говорителя от ултраниски)

- лимитери за мидбаса и вч, след Мастер волюмите, да ограничават максималната амплитуда при усилване. Последното също да пази говорителите.

Редактирано от emosms
Отговорено (Редактирано)

'Кросоувъра' изглежда тръгна, ВЧ среза е на 2,5 к.

Проверих с PC scope дали отговаря на симулацията, всичко пасва 😊.

На мидбаса (full range) има срез на ултра-ниските, който прави една гърбица на 40-50 хз. И тя излиза при реален тест.

Само дето не мога да накарам този софт да отчита две сонди независимо (ляв и десен канал), уж специален кабел си правих 😡

20250109_005030.thumb.jpg.53f2eb4cca4f9e2d876ab08f023e4003.jpg

Редактирано от emosms
Отговорено (Редактирано)

Последния модул уж тръгна, но странно вкарва брум при положение на тримера над 0 ома (т.е. гейн над 1).

photo_2025-01-13_21-35-53.jpg.bc05cb89281f3afbbb59921c5b8ef496.jpg

И сега се чудя какъв му е толкова проблема, че вкарва брум при някакви смешни нива на усилване :(

Иначе гледах за ground loop, до тук съм елиминирал такива мизерии (в общи линии), а има не малко други карантии.

Подчертаното с лилаво е лимитер модула, 2 канала за мидбас говорителя и за пищялката, които са на отделни крайни стъпала

photo_2025-01-14_16-04-47.jpg

Редактирано от emosms
Отговорено (Редактирано)

Оправих го, бях прекъсвал входните маси на крайните стъпала, защото да навързани 3 паралелно .. Възстанових връзката на крайното за големия говорител и заспа.

После се върнах се на преампа и така е в последен вариант (лампата всъщност е 6н1п):

20250117_232349.jpg.0987a521b40a96b12f7b8de52aeb3ff1.jpg

Чудя се за някакви подобрения, основно за намаляване на шум (който не прави впечатление). 

Цялото нещо звучи супер добре на слушалки (има си отделно стъпало с независим волюм и може да се ползва като монитор, докато работи голямата колона).

А EQ-то... - всяка лента над басите, индивидуално пипната (всички останали flat) прави баса да звучи като различен инструмент и всички варианти стават, вкл. flat настройки :). Наслушах се на различни акценти на слап свирене, ръмжене на струни и прагчета, хармоници над фундамента и т.н. и то с някакви струни, които не си знаят годините.

Това, съчетано с активната на баса и микса между двата адаптера прави толкова страшно много комбинации, че мога да си играя с часове. В репетиционната вече ще се види кое пробива по-добре, като правим нещо с други хора.

Балансирания изход също работи и може някой ден да запиша нещо, директно. Но нямам сто ръце да се занимавам със свирене и записване едновременно, и на всичкото отгоре да глася софта, с който не съм особено чевръст 😀 (даже май нямам инсталирано нищо...)

Та преминавам към следващия проект.

Редактирано от emosms
Отговорено (Редактирано)

Много хубава RIAA крива се е получила :) (освен ако не е фазата - тогава е супер!)

Редактирано от presly
Отговорено

Не знам, ама тоя преамп има доволен hiss noise, който от компресионния вч драйвер се лее като чешма.

Иначе, на две места по веригата съм сложил първи ред филтър да реже високите от 8-9к, но не е достатъчно.

Странно, на слушалки не е толкова натрапчиво.

Отделно, самата комбинация от 15'' и пищялка май не е точно моето нещо (няма наситеност в средите, това и преди го бях забелязал).

На всичкото отгоре този правен кабинет не може да изкара ултра ниските (~30хз), които разтрисат мощно с клапите.

Мисля, освен да добавя още един срез на високите някъде, да пробваме средно честотен говорител, който свири до 8-9 к, вместо този компресионен драйвер с рупор. Може би го усилвам прекалено много, за повече високи, и тогава избива много шум. Въпреки това, резултатните високи са много остри и тънеят (срез втори ред на 2к5).

Та сега се чудя каква среда да изровя. Повечето непрофи неща са с доста ниска чувствителност 88-91 дб и нз ще покриват ли 15" мидбаса.