aarab Публикувано Декември 1, 2016 Публикувано Декември 1, 2016 Винаги ми е било интересно, ама днес се загледах, че ниския клас преампи и интерфейси се свързват с line in на интерфейса. Високия клас обаче, нямат line in. Имат AES/EBU , както и Toslink, Spidif. Някой може ли да ме осветли примерно Goldenn age Project 73 Jr как се свързва с RME ADI 4 DD Converter? Мерси предварително Цитирай
Steppenwolf Отговорено Декември 1, 2016 Отговорено Декември 1, 2016 Google is your friend. Разгледай спецификациите на продуктите, прочети за интерфейсите и нещата си идват на мястото. Не е ракетна наука. Цитирай
aarab Отговорено Декември 8, 2016 Автор Отговорено Декември 8, 2016 За да питам, значи има нещо, което не става ясно от Гугъл. Примерно различни ли са кабелите канон - канон за AES връзката от нормалните? Както и други такива неща, моля ако някой ползва да сподели. Цитирай
Dilian Nedev Отговорено Декември 8, 2016 Отговорено Декември 8, 2016 AES използва 110-омови връзки. Предлагат се такива онлайн (примерно в thomann има доста варианти, като https://www.thomann.de/gb/cae_29014_aesebu_kabel.htm е бърз пример). DMX кабелите също вършат работа, тъй като са със същия импеданс. В общия случай се твърди, че става и с нормални, но на къси разстояния. Но пък хората са си казали какво трябва да е Цитирай
presly Отговорено Декември 10, 2016 Отговорено Декември 10, 2016 Въпросът е безсмислен. Цитирания по-горе конвертор на RME конвертира цифрови сигнали от AES към ADAT стандарт и няма нищо общо с АЦП, еле пък от "висок клас". Предусилвателя си е предусилвател - вдига нивото на микрофонния сигнал до вменяемо линейно. Двете няма как да се използват в една система без допълнително АЦП оборудване, примерно такова Ама за какъв член след това да се използва RME-то - не мога да си представя. 1 Цитирай
aarab Отговорено Декември 11, 2016 Автор Отговорено Декември 11, 2016 Просто хванах произволен преамп и конвертор, не съм гледал подробно. Гледах за Mutec, но после постанх този на RME. Благодаря за инфото Цитирай
Steppenwolf Отговорено Декември 12, 2016 Отговорено Декември 12, 2016 Т.е. не са при теб устройствата и нямаш АЦП? Каква е целта на всичко това тогава? При такова положение въпросът наистина е меко казано странен. Но препоръката с четенето остава. Цитирай
Mairomaster Отговорено Декември 15, 2016 Отговорено Декември 15, 2016 Недейте така остро, хора. aarab през годините е показал, че се интересува и чете доста. Някои въпроси не стават достатъчно ясни обаче, дори и след доста ровене в google. Друго е да стане дискусия с компетентни хора Между другото, според мен е малко тъжно, че в последната година/две, така замря форум Хардуер (както и до голяма степен Звукозапис като цяло). Преди няколко години мисля имаше доста повече активност. Дори от Валяка не съм забелязвал постове скоро (въпреки че не следя Изработка и ремонт). Извинявам се за off-topica. 3 Цитирай
presly Отговорено Декември 15, 2016 Отговорено Декември 15, 2016 Вечният проблем при онлайн общуването Смайловете не могат да предадат емоциите като при живо пиене на бира(примерно). Твърдо вярвам, че никой не се е родил научен, включително и аз. Та - не съм имал намерение да обиждам някого или да демонстрирам превъззходство пред когото и да било с каквото и да било . Ама все пак AES/EBU си е цифров стандарт за пренос на аудио 1 Цитирай
aarab Отговорено Декември 26, 2016 Автор Отговорено Декември 26, 2016 Мисля да огранича питанията, понеже не можах да разбера с какво предизвиках мнения от типа на "прочети" или "то си е стандарт".... Ако го знам, няма да питам, а след като имаме форум, е нормално да питам, и ако знам нещо се опитвам да го обясня на всеки, който ме пита, без да искам нищо, защото знам колко е трудно да се намери вярна информация в тази сфера. Може и да е стандарт, но когато го нямаш на масата е различно. Нищо лично. Мир, Любов и Весели Празници! 3 Цитирай
aarab Отговорено Декември 26, 2016 Автор Отговорено Декември 26, 2016 Въпроса може и да е безсмислен, но можеш ли да зададеш правилно въпрос, за нещо което не знаеш??? Искам да проуча възможността да записвам с външен преамп и конвертор (АЦП/ЦАП) или както искайте му викайте. Правил съм го с по-нисък клас и там връзките са други. ЗАТОВА питах за тези връзки, за да знам повече. Няма да Ви притеснявам повече с безсмислените си въпроси. Заради такива реакции форума страда. Цитирай
presly Отговорено Декември 26, 2016 Отговорено Декември 26, 2016 То и високия клас си е все същото - предусилвател -> АЦП (Аналого-Цифров Преобразувател) => интерфейс към компютъра. Където -> е аналогова връзка (обикновено линеен сигнал), а => е вече цифровизирания(дигитализиран) сигнал. Не всички АЦП имат директна връзка към компютъра (USB, FireWire, Thunderbolt), та затова се налага и допълнителния интерфейс за "вкарване" на цифровия сигнал в компютъра. Стандартно повечето АЦП дават изход във форматите ADAT, MADI или AES/EBU. В наши дни си има и Dante и някои други интерфейси, базирани на Ethernet. Избора на един или друг формат се определя вече не само от качеството, което се подразбира, а и (в по-голяма степен) от конкретните технологични задачи, които трябва да реши съответния комплекс апаратура - съгласуване със стари стандарти, работа с няколко студия едновременно, при постпродукция - интегриране във вече съществуваща структура и т.н. Употребата на подобни решения в домашно студио е излишно скъпа (в повечето случаи). По-практичният вариант би бил закупуването на едно устройство, което съчетава всички тези елементи. Предусилвателите вече са отделна бира - но при наличието на великолепни емулации на всяккакъв вид analog gear, бих се придържал към максимално прозрачни преампове в аудиоинтерфейса - на етапа смесване вече може да се експериментира с какво ли не. Успех! 2 Цитирай
Steppenwolf Отговорено Декември 28, 2016 Отговорено Декември 28, 2016 Никой не е бил негативно настроен или искал да звучи остро и предизвиква негативни помисли. В отговори от този сорт на подобни въпроси често изхождам и от себе си, а впоследствие не разбрах точно каква е целта на занятието при липса на въпросната техника. За четенето пък съм на мнение, че е най-обогатяващо да става от книги. За всички ни. Поздрави и нека новата година бъде добра и плодородна! 2 Цитирай
Recommended Posts