Jump to content
Българският форум за музиканти

Почистване на потенциометри

Recommended Posts

^^^ Значи въпросът беше с какво се почистват и щом има такова средство и то работи няма нищо лошо в това да се използва.Ако си представиш че има населени места в които не може да намериш струни пък камо ли потенциометри,ще ме разбереш.Иначе ако се сменяше така на колата като спукам гума,нямаше да я лепя,ами щях да си купувам нова.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Спрей KONTOX или 1:1 спирт и глицерин.

За да закрепиш положението докато си намериш нов!

Аз лично, след като веднъж направих гимнастиката да сваля всичките 5 бр потенциометри (печатен монтаж) от един стар "Респром" (защото са RFT и реших, че има смисъл), да ги разглобя, измия с чист спирт, мазане със спирт с глицерин, на ново сглобяване, запояване... и установих, че се намирам в изходно положение, т.е. работят си както и преди интервенцията- от тогава не се занимавам с ремонт- отивам и си купувам нови.

Тук искам да попитам останалите съфорумници- от къде намират качествени потенциометри, защото от китайските някои карат известно време, но има едни, които се скапват за норматив?

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

...Ако си представиш че има населени места в които не може да намериш струни пък камо ли потенциометри,ще ме разбереш.Иначе ако се сменяше така на колата като спукам гума,нямаше да я лепя,ами щях да си купувам нова.

Aко виждаш смисъл в това да твориш или купуваш магически препарати, само и само да си удължиш живота на потенциометъра с има-няма 10-20%, то това е една интересна гледна точка. Не ели по-лесно просто, когато все пак намериш потенциометри, да си вземеш повече?

Редактирано от Evtim Djerekarov
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

^ Ами така е,ама наистина трудно се намират и трябва да се поръчват по хора или през интернет.Ама защо е задължително да го смениш като все още работи дълго време след само едно пръсване.Аз съм си пръснал всички потове по китарите и усилвателя и суичовете за адаптерите и сега работят перфектно.Иначе трябваше да сменя 30 потенциометъра.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Щом потенциометърът е започнал да припуква, това е явен знак не за изцапване, а за механична повреда.

На практика, вътре в китарата, няма от какво да се изцапат, че да имат нужда от почистване.

А ако ги "чистим" с проводящи препарати, то със сигурност им променяме електрическите свойства.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Сега ги чистя със спрей R10 -има го в конрад.

Преди с някакъв на филипс или на контакт - тунер незнам си кво

В повечето случаи потенциометрите се почистват

Има случаи в които някой е поил кабелите на потенциометъра с поялник за улуци и тогава дори и нов потенциометър не може да се съживи.

Хубаво е да се отвори потенциометъра и да се почисти от натрупаните боклуци..

Евтиме, не знам как, но наистина при затворена китара по някакъв начин тези потенциометри се зацапват. Факт е.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Може би е от неизползване :).

Имам китари на 5 години с потенциометри, които не са се зацапали.

Може би има нещо общо с влажността, но при мен някак си не се зацапват, а когато започнат да пукат, вече са с механични проблеми.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

...Ако си представиш че има населени места в които не може да намериш струни пък камо ли потенциометри,ще ме разбереш.Иначе ако се сменяше така на колата като спукам гума,нямаше да я лепя,ами щях да си купувам нова.

2010 година е, можеш да си поръчаш и да ти доставят всичко на този свят дори в най-затънтеното село в Родопите например. А по отношение на гумите - наистина не ги лепя, купувам нови :)

Редактирано от BREAKDOWN
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

На мойта китара волюм пот-а като го въртя от едното крайно до другото крайно положение, през равни интервали прекъсва звука,т.е. ако приемем скалата на увеличаване да е от 1 до 10,то на 10 и 9 свири,8 и 7 не ще,6 и 5 пак свири и т.н.Тон потенциометърът пък работи като ON/OFF суич.Това с чистене не се оправя,предполагам. :) Но не ми се сменят,щото съм захапал пикгарда с тремолото-трябва и него да свалям,ако пък махна пикгарда ще ми изпопадат адаптерите,щото съм ги монтирал по системата "Иван-не-разбира-но-го-прави".

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Не, но са достатъчно затворени, за да не влиза прах. Както и апаратурите.

Примерно на моя усилвател, произвеждан 80-те, не съм забелязал, да му пука потенциометъра.

Ако забележа, ще го сменя.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Явно ви се спори.Сега се сетих че има на потенциометрите една малка дупчица отгоре.Значи от там може да влиза прах и мръсотия,а пък същата дупчица се използва и струята на спрея да попадне в потенциометъра ;)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

А спрея се очаква да стопи прахта ли? Или просто да намокри и потенциометъра магически да се оправи.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

• 2 weeks later...
И аз ще споделя моя "спецялен" метод за почистване на потенциометри, фейдъри и т.н. Практикувам го от има-няма 15-16 години и работи безотказно!

И така:

Стъпка 1: Демонтирате старите потенциометри;

Стъпка 2: Започвате да ги пълните със каквато и да е взривоопасна смес която ви попадне: масло-машинно, оръжейно, със спирт, без спирт, WD40, Contox... няма никакво значение какво ще предпочетете, защото крайния резултат винаги е един и същ!

А той е:

Стъпка 3: Изхвърляте потенциометрите от стъпка 2 в кофата и на тяхно място поставяте нови новенички :hysterical:

:)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове