Steppenwolf Отговорено Февруари 1, 2010 Share Отговорено Февруари 1, 2010 Контактният спрей върши работа, както и фино силиконово масло. Тествано. Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
Heartman Отговорено Февруари 1, 2010 Share Отговорено Февруари 1, 2010 ^^^ Значи въпросът беше с какво се почистват и щом има такова средство и то работи няма нищо лошо в това да се използва.Ако си представиш че има населени места в които не може да намериш струни пък камо ли потенциометри,ще ме разбереш.Иначе ако се сменяше така на колата като спукам гума,нямаше да я лепя,ами щях да си купувам нова. Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
Linchpin Отговорено Февруари 1, 2010 Share Отговорено Февруари 1, 2010 Спрей KONTOX или 1:1 спирт и глицерин. За да закрепиш положението докато си намериш нов! Аз лично, след като веднъж направих гимнастиката да сваля всичките 5 бр потенциометри (печатен монтаж) от един стар "Респром" (защото са RFT и реших, че има смисъл), да ги разглобя, измия с чист спирт, мазане със спирт с глицерин, на ново сглобяване, запояване... и установих, че се намирам в изходно положение, т.е. работят си както и преди интервенцията- от тогава не се занимавам с ремонт- отивам и си купувам нови. Тук искам да попитам останалите съфорумници- от къде намират качествени потенциометри, защото от китайските някои карат известно време, но има едни, които се скапват за норматив? Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
Evtim Djerekarov Отговорено Февруари 1, 2010 Share Отговорено Февруари 1, 2010 (Редактирано) ...Ако си представиш че има населени места в които не може да намериш струни пък камо ли потенциометри,ще ме разбереш.Иначе ако се сменяше така на колата като спукам гума,нямаше да я лепя,ами щях да си купувам нова. Aко виждаш смисъл в това да твориш или купуваш магически препарати, само и само да си удължиш живота на потенциометъра с има-няма 10-20%, то това е една интересна гледна точка. Не ели по-лесно просто, когато все пак намериш потенциометри, да си вземеш повече? Редактирано Февруари 1, 2010 от Evtim Djerekarov Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
Heartman Отговорено Февруари 1, 2010 Share Отговорено Февруари 1, 2010 ^ Ами така е,ама наистина трудно се намират и трябва да се поръчват по хора или през интернет.Ама защо е задължително да го смениш като все още работи дълго време след само едно пръсване.Аз съм си пръснал всички потове по китарите и усилвателя и суичовете за адаптерите и сега работят перфектно.Иначе трябваше да сменя 30 потенциометъра. Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
Evtim Djerekarov Отговорено Февруари 1, 2010 Share Отговорено Февруари 1, 2010 (Редактирано) Щом потенциометърът е започнал да припуква, това е явен знак не за изцапване, а за механична повреда. На практика, вътре в китарата, няма от какво да се изцапат, че да имат нужда от почистване. А ако ги "чистим" с проводящи препарати, то със сигурност им променяме електрическите свойства. Редактирано Февруари 1, 2010 от Evtim Djerekarov Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
Nikifena Отговорено Февруари 2, 2010 Share Отговорено Февруари 2, 2010 Сега ги чистя със спрей R10 -има го в конрад. Преди с някакъв на филипс или на контакт - тунер незнам си кво В повечето случаи потенциометрите се почистват Има случаи в които някой е поил кабелите на потенциометъра с поялник за улуци и тогава дори и нов потенциометър не може да се съживи. Хубаво е да се отвори потенциометъра и да се почисти от натрупаните боклуци.. Евтиме, не знам как, но наистина при затворена китара по някакъв начин тези потенциометри се зацапват. Факт е. Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
Evtim Djerekarov Отговорено Февруари 2, 2010 Share Отговорено Февруари 2, 2010 Може би е от неизползване . Имам китари на 5 години с потенциометри, които не са се зацапали. Може би има нещо общо с влажността, но при мен някак си не се зацапват, а когато започнат да пукат, вече са с механични проблеми. Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
BREAKDOWN Отговорено Февруари 2, 2010 Share Отговорено Февруари 2, 2010 (Редактирано) ...Ако си представиш че има населени места в които не може да намериш струни пък камо ли потенциометри,ще ме разбереш.Иначе ако се сменяше така на колата като спукам гума,нямаше да я лепя,ами щях да си купувам нова. 2010 година е, можеш да си поръчаш и да ти доставят всичко на този свят дори в най-затънтеното село в Родопите например. А по отношение на гумите - наистина не ги лепя, купувам нови Редактирано Февруари 2, 2010 от BREAKDOWN Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
arebegai Отговорено Февруари 2, 2010 Share Отговорено Февруари 2, 2010 На мойта китара волюм пот-а като го въртя от едното крайно до другото крайно положение, през равни интервали прекъсва звука,т.е. ако приемем скалата на увеличаване да е от 1 до 10,то на 10 и 9 свири,8 и 7 не ще,6 и 5 пак свири и т.н.Тон потенциометърът пък работи като ON/OFF суич.Това с чистене не се оправя,предполагам. Но не ми се сменят,щото съм захапал пикгарда с тремолото-трябва и него да свалям,ако пък махна пикгарда ще ми изпопадат адаптерите,щото съм ги монтирал по системата "Иван-не-разбира-но-го-прави". Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
Steppenwolf Отговорено Февруари 2, 2010 Share Отговорено Февруари 2, 2010 Китарите херметично затворени ли са? Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
Evtim Djerekarov Отговорено Февруари 2, 2010 Share Отговорено Февруари 2, 2010 (Редактирано) Не, но са достатъчно затворени, за да не влиза прах. Както и апаратурите. Примерно на моя усилвател, произвеждан 80-те, не съм забелязал, да му пука потенциометъра. Ако забележа, ще го сменя. Редактирано Февруари 2, 2010 от Evtim Djerekarov Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
Heartman Отговорено Февруари 2, 2010 Share Отговорено Февруари 2, 2010 Явно ви се спори.Сега се сетих че има на потенциометрите една малка дупчица отгоре.Значи от там може да влиза прах и мръсотия,а пък същата дупчица се използва и струята на спрея да попадне в потенциометъра Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
Evtim Djerekarov Отговорено Февруари 2, 2010 Share Отговорено Февруари 2, 2010 А спрея се очаква да стопи прахта ли? Или просто да намокри и потенциометъра магически да се оправи. Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
DJack Отговорено Февруари 11, 2010 Share Отговорено Февруари 11, 2010 И аз ще споделя моя "спецялен" метод за почистване на потенциометри, фейдъри и т.н. Практикувам го от има-няма 15-16 години и работи безотказно!И така: Стъпка 1: Демонтирате старите потенциометри; Стъпка 2: Започвате да ги пълните със каквато и да е взривоопасна смес която ви попадне: масло-машинно, оръжейно, със спирт, без спирт, WD40, Contox... няма никакво значение какво ще предпочетете, защото крайния резултат винаги е един и същ! А той е: Стъпка 3: Изхвърляте потенциометрите от стъпка 2 в кофата и на тяхно място поставяте нови новенички Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
Recommended Posts