lyu_records Публикувано Юни 3, 2016 Публикувано Юни 3, 2016 Имам някакъв сандък (не е DIY) 4x12 без говорители, със стандарти размери от този тип в дясно на снимката Имам налични 2 бр. Eminence privet jack на 8 ома не са никак лоши но не ме радват средите и възнамерявам да си закупя 2бр Celestion Vintage 30 и да ги комбинирам. Въпроса ми е някой правил ли е комбинация от различни модели говорители в подобен кабинет, всякакъв вид инфо ще е от полза. Цитирай
synchu Отговорено Юни 6, 2016 Отговорено Юни 6, 2016 Това не е нестандартна практика и в нет-а има доста информация по темата. Аз имам 4х12" колона с V30 & ToneTubby говорители. На мен ми звучи доста добре. Идеята в повечето случаи е да няма радикална разлика в чувствителността на говорителите, които ще комбинираш - просто едните няма да се чуват (или поне не толкова, което пак - в зависимост от честотната характеристика на говорителя може отново да е от полза). Цитирай
lyu_records Отговорено Юни 6, 2016 Автор Отговорено Юни 6, 2016 Ми по спецификация няма кой знае какви разлики, даже много са си близки, но понеже имам наличен и един кабинет изцяло с V30 разликата по слух е огромна, нямат нищо общо. В общи линии Eminence свири доста по стегнато-динамично от V30 но ги няма средите, които са бая подчертани при V30 Аз си го реших вече, V30 горе и Eminence долу. Имам още едно питане, понеже Eminence-a са на 8 ома ще си взема и V30 на 8 ома а искам и кабинета да е на 8 ома. Вариантите на връзване са 2 и понеже до колкото знам когато се връзват последователно бобините на говорителите започват да играят ролята на филтър как е по-правилно. Цитирай
Baby Thomas Отговорено Юни 6, 2016 Отговорено Юни 6, 2016 Vintage 30 & Private Jack имат 1дБ разлика (100 и 101), тей че по може да стане. Пробвах Vintage 30 & Greenback (100 и 98) и грийнбака направо не се чуваше изобщо... Цитирай
synchu Отговорено Юни 6, 2016 Отговорено Юни 6, 2016 Няма по-правилно. Единият вариант просто първо ги връзва на X. Тествай как на теб ти звучи по-добре и така Цитирай
Петьо Бояджиев Отговорено Юни 6, 2016 Отговорено Юни 6, 2016 Съмнявам се да има разлика между двете свързвания. Цитирай
lyubohar Отговорено Юни 6, 2016 Отговорено Юни 6, 2016 Не съм специалист,ама ако се вържат по втория вариант при повреда-прекъсване на шпула,мишур усилвателя остава без товар. А при първия вариант остават поне два работещи.Дори и на 16 ома може да се довърши участието. Разбира се това е чрезвичайно събитие. 2 Цитирай
bratmito Отговорено Юни 7, 2016 Отговорено Юни 7, 2016 Vintage 30 & Private Jack имат 1дБ разлика (100 и 101), тей че по може да стане. Пробвах Vintage 30 & Greenback (100 и 98) и грийнбака направо не се чуваше изобщо... Виждал съм фабрични кабинети с V30 и G12T75, съответно 100 и 97 dB, така че има значение и честотно как се напасват явно. Преди да купуваш нещо можеш да си направиш експеримент да намериш импулси от съответните говорители и да посвирш през някой софтуер с тях. Не е супер реалистчно, но ще ти даде идея за звука. 1 Цитирай
Петьо Бояджиев Отговорено Юни 7, 2016 Отговорено Юни 7, 2016 При пъвия вариант при прекъсване на един от говорителите, товарът става 16 ома. При втория вариант остава 8 от едната половина и 4 от другата, последователно - 12 ома. Все тая... Цитирай
lyu_records Отговорено Юни 7, 2016 Автор Отговорено Юни 7, 2016 Ами не е се тая Колега смятай пак Цитирай
lyu_records Отговорено Юни 7, 2016 Автор Отговорено Юни 7, 2016 На първата карти при изгаряне на един говорител товара става 16 ома на втората картинка става около 2 ома което ще е пагубно! Защо е така: На първата картинка имаме от едната страна 16 ома и от другата 16 ома защото са вързани последователно после двете страни са свързани успоредно и пада на 8 ома. Ако от едната страна гръмне говорител другия с който е вързан няма да работи защото са последователно вързани, съответно остава другата страна работеща. Извода е при изгарянето на който и да е говорител в кабинета ще останат да работят само два и ще е на 16ома При втория вариант имаме от едната страна 4 ома и 4ома от другата щото са вързани успоредно, вързани последователно 2-те страни = 8 ома. При изгарянето на който да е говорител във веригата от едната страна става 8 ома а от другата 4 ома Извода е че при изгарянето на един говорител ще останат да работят 3 говорителя на 2,67 ома Rparallel = 1/(1/R1+1/R2+1/R3 ...) Цитирай
Петьо Бояджиев Отговорено Юни 8, 2016 Отговорено Юни 8, 2016 Защо ги смяташ успоредно като двете страни са последователно свързани? Цитирай
lyu_records Отговорено Юни 8, 2016 Автор Отговорено Юни 8, 2016 Щото не съм се наспал Мда прав си, 12 ома във втория случай в първия 16 ома Цитирай
Recommended Posts