Jump to content
Българският форум за музиканти

Recommended Posts

Публикувано (Редактирано)
Снимките са горе-долу в хронологичен ред.

Нът-а е от черен кокал от колегата TLC1.

Бридж-а е силно китайски от иБей за 18лв. и стотинки... Взех най-евтиния вариант, за да видя дали ще проработи идеята.

На този етап бас-а може да се възстанови в оргиналния си вид.

Чакам да се затопли времето, за да го реконструирам необратимо с преработка на главата и тялото и нов бридж. И боядисване някакво готино - или с аерограф или с потапяне във вода(swirling).

Сега бриджа просто е сложен пробно, като съм запоил една оголена и калайдисана жица отдолу, да прави контакт с 5-те му части. Финалната версия не знам как ще я измисля за екранирането...

Нът-а е широк 54мм, разстояние м/у центровете на струните при него е около 10,5мм.

Разстоянието м/у центровете на струните при бриджа е около 20,5мм.

Инструментите се виждат на 3-тата снимка - микрошлайф "Budget", комплект "диамантени" накрайници за под 10лв. от иБей, в който се оказа че има точните размери като струните, макетно ножче, шкурка Р600(такава намерих в килера), миниатурно менгеменце от баджанака, влажен мъхест парцал, който ловеше стърготинките от кокала, ролкова шкурка и диск за рязане от оргиналния комплект на микрошлайфа, за измерване ползвах най-обикновен китайски триъгълник. Отне ми почти цял ден за да го направя, без да бързам. Преди това бях изгледал 10-на клипчета в тубата как се сменя/прави нът от кокал за всякакви китари.

Още се боря със сетъп-а...

На този етап не усещам да има "мъртви" места в тона, предполагам адаптерите са солидни, а не с отделни полюси.

image.jpg image.jpg image.jpg

image.jpg

Редактирано от dzwer
Отговорено

:thumbup:  Изглежда добре! Дано има смисъл от промяната!

Имаше някакъв тип в интернетЯ дето преправяше 7 струнни китари Jackson  в 6 струнни такива с по-широко разстояние между струните. Не мога да кажа дали това е някакъв плюс, но щом така го кефи ...

Отговорено

Не знам каква е целта, явно по-голямо разстояние между струните, но това което виждам е че първата е на косъм да излезе от грифа, а петата е доста навътре.Иначе нъта изгледа доста професионално направен.

Отговорено

Мисля че първа струна ще се води по добре ако се използва за нея първия ключ (там където сега е дупката), а втори да е празен.

Отговорено

Ами осъзнах, че 6 струни са ми много.

Искам 5 струни, ама с разстоянието на 4 струнен. А аз не успях да намеря бридж, който да пасне на моя бас, за това поръчах този вариант, с индивидуални части за всяка струна.

Баса го бях пуснал да се продава, но почти нямаше интерес към него, а си ми харесва като форма и звук. Това е причината да го преправя.

За струните сте прави - лошо наместване на индивидуалните бриджове, но това ще бъде оправено на втора фаза. Тогава ще ошлайфам дървото, където лежат, за да се добие дъгата на грифа.

Дупките на главата е възможно да се запушат всичките, без за първата и последната струни, и да се разпробият наново. Сега най-тънката е хваната там, където си лежеше, иначе трябваше да я режа и да захапя част от черния конец, а на този етап искам да е абсолютно безпроблемно връщането на първоначалния вид, просто за всеки случай.

Преди боядисването мисля да си поиграя с микрошлайф-а да му направя някакви гравюри по тялото и по главата...

Когато има развитие, ще пиша и ще качвам снимки.

• 2 years later...
Отговорено (Редактирано)

То минали две години и половина...

Ами вчера инцидентно си купих един бридж Guvnor и реших да продължа с конверсията.

Ето как беше последните две години, тъй като снимките са се затрили по-горе:

image.jpg image.jpg

image.jpg image.jpg

А ето как е сега:

Adapteri.jpg Probno_1.jpg

Zagotovka_1.jpg Zagotovka_2.jpg

В момента съхне черния спрей, с който напръсках дървото под бриджа и утре ще купя нови струни и ще го сглабям.

По-натам, като реша как ще е точно електрониката, ще го изшкуря и пребоядисам...

За сега така ще си стои :)

Снимката с адаптерите е, ако някой се интересува какви са оргиналните на баса. Не съм ги сменял. На платката на електрониката вътре пък пише Spector Bass...

Редактирано от dzwer
  • 4 weeks later...
Отговорено

Тоя бридж мега-масивен изглежда.  Не е като ламаринените китайски моно-рейли по-горе !

Относно електрониката - що не погледнеш на Darkglass- електрониката  (има я в Мюзик Дивижън), така и така стойността на частите вече са надхвърлили стойността на баса като нов ?

Отговорено

За 300лв. ще си проектирам 3 бандов параметрик... 

А бриджа определено си тежи на мястото :)

Оказа се, че ми се е прецакала буксата на баса. Дайте идея за читав стерео жак, от тия по-дългите: https://www.forestguitarsupplies.com/874-large_default/guitar-jack-output-stereo-63mm-barrel-style-chrome.jpg

В Мюзикдивижън нещо не ми харесаха цените на МЕС-овете, в Динакорд май имат някакъв за 3-4лв.