Jump to content
Българският форум за музиканти

Recommended Posts

Отговорено

@badValue, много благодаря за табличките, но все пак ще се радвам и  колеги, които имат 27'' китари да пост-нат измервания от китарите си...

Например G.Varbanov ми е интересно как чувства Бъкетхед-ския си Лес Пол спрямо останалите си китари, които повечето са с 24,75 '' мензура.

А и никой досега не е споделил опит с лютиер. Ясно е, че за конкретни оферти ще вляза в личен контакт с тях, но все пак да отсея 2-3 читави, на които може да се разчита.

Отговорено

Аз въпросния бъкетхедския го пробвах за малко, но грифа ми беше неудобен. Самата скала ми беше супер, екшъна беше приказка, но грифът ми беше дебел и ми идваше дърварски. Изцяло лична преценка е тва, зависи колко дълги пръсти имаш и тн, но е още един фактор, който трябва да се има предвид.

Обаче баритоните какви ниски вкарват, направо пълниш гащите :)

Отговорено

Нещо не схващам идеята за ходене при лютиер.Не,че няма да стане ще стане,но няма да е нито по добре,нито по евтино.Скачаш на ЛТД еклипс 407 и си в джаза.

Отговорено (Редактирано)

^^Учуден съм при положение, че ти си си абсолютен дървар! :>>>

:butcher:

Иначе, братле, бих ти казал същото, което посъветвах и приятеля ми (който купи  EC401B) - Не я вземай ако ще ти е основна китара. Баритонът (6 струнен) е добро допълнение към китарния аресенал особено за строеве от типа на Drop B, Drop A с 13-65 струни. Пак се ползват дебели струни, не се заблуждавай, че ще минеш с тънки за такива строеве. Бъкетхед е метър и деветдесет с огромни ръце, за това ползва таква и то в Ми Стандарт. B Standard ми е леко странен строй за 6 струнна китара, до колкото помня Amon Amarth свирят в такъв с 6 струнни Gibson Explorer 24,75-ци.

Ако имаш друга китара, която ти е удобна, експериментирай смело с LTD. 

Редактирано от G.Varbanov
Отговорено

Привет! От своя опит мога да разкажа следното: Имам Jackson JS30 със стандартна мензура 25,5, Jackson DK27 baritone - 27.0 инчова мензура и Ibanez RGIB6 - 28,0 инчова, китарите са настроени в B стандарт, имам сравнително големи ръце и не свиря Meshuggah... Преминаването от 25,5 на 27 не ми костваше абсолютно никакъв дискомфорт, малко свикване - буквално седмица и нещо... 28-цата вече я усещам носеща известен дискомфорт, но определено не е нещо страшно... По принцип увеличената дължина на мензурата се разпределя по цялата дължина нът-бридж... И като усещане за свирене единствено в първите позиции прагчетата се чувстват раздалечени, иска се повече разтягане и т.н. Нагоре всичко се усеща еднакво... Просто разликата е минимална... В тази връзка свирене с акорти в свободни позиции и т.н. може да се усеща по-трудно, но за мен категорично дискомфорта от дългата мензура е много по-малък от този от прекалено дебели струни например... Тук идва това за което се захванах да пиша... Единствената полза да свириш с баритон китара при зададен строй /в случая Си/ е да се ползват ПО-ТЪНКИ струни, и да се запази нормален опън в тях... Дългата скала при равни други условия държи по-голям опън в струните... Тоест при 24,5 инчова скала, за еднакво усещане като опън и настройка в Си трябва да се ползват не знам какви струни - 13-65, най-дебели от всички избоени по-долу варианти, при 25,5 по-тънки, при 27,0 още по-тънки и при 28,0 още по... Например Jackson DK27 по спесификация беше със струни 12-56 при настройка Си.... По спомен... Да се сложат струни, с които нормално може да се настроим в Си при стандартна мензура, на баритон китара дава в резултат опън, който лично аз не мога да издържам.... Всякакви повдигания, hammer on, pull off движения, хващане на акорди са баре и т.н. стават непоносими... Това съчетано с по-голямото разстояние между позициите...Такава китара става са djent, наказвне по празна 6та струна и т.н.... За такова свирене може да се отиде и на още по-дебели струни... По този начин някои банди нямат бас, на други баса свири в същата октава и т.н.... Това обаче не е моята музика определено... Реално дет метъл свиренето също не е това... За някакво по-шред свирене определено трябва да се ползват по-тънки струни... За мен 12-56 при 27,0 е напълно ок... Има хора, които си имат причинида ползвет  дебели струни, дори и това да им коства дискомфорт... Дебелите струни имат по-различен звук и поведение от тънки такива, при равни други условия... По-бавна атака и по-голям състейн, по-малко бръждене по праговете, по басов тон така или иначе, по силен звук... Ако човек иска да има горните неща и може да понесе дискомфорта от дебели струни и по сериозен опън, горните неща ги получава с още по-голяма сила с баритон... Звука си струва... Но дискомфорта също е налице...

Отговорено

@dickens, Carcass не съм ги слушал много, обаче като си правех рисърч в нета за свирене в Си попаднах на едно интервю с тях, където споделят, че е не им е било много лесно с подобна настройка и къса мензура : 

Steer : ...we've really had to struggle to make it work.

@Acei, от Търново съм иначе с удоволствие бих се отзовал на поканата за тест. Аз по-скоро съм любопитен да пипна китара с 27'' мензура, за да преценя дали ще ми пасне. Затова, бих те помолил, ако не ти представлява трудност, да измериш разстоянието от 7-мо до 12-то прагче / от тел до тел/ и от 12-то до 17-то.  

7-мо до 12-то прагче - 115mm

12-то до 17-то -86mm

това са от приблизително центъра на прага до центъра на другият праг

надявам се да ти свъри работа това

но все пак е добре да пипнеш поодбни китари за да е най-достоверна преценката ти

поздрави и успех и ако решиш обади се

Отговорено

За някои парчета , които правим с бандата използвам настройка А (Ла), т.е. една цяла нота под Си и за целта позлвам Schecter C-7 Hellraiser (26.5 инча). Вярно е, че грифовете им са масивни и не са лесни за свикване, но аз поне намирам за подходящо да я използвам за тези ниски строете. Струните ми са Dunlop Heavy Core 10-60, също ползвам и Ernie Ball 10-56 (7 string set). Освен Шектъра имам и 7 струнна поръчкова китара в същата настройка, но с 25.5 инчова скала. Определено поръчковата ми е по-удобна, защото е със супер изтънен гриф и въпреки, че използвам същия размер струни и на двете не долавам (голяма) разлика в напрежението на струните. 

Съвета ми към автора на темата е да експериментира с поне 2 различни 7 струнни китари (с различни скали) зада прецени коя ще му е по-удобна. Бих го поканил на тест, но съм малко далчко. За сметка на това жена ми е от Търново, но едва ли ще си ходим там преди лятото...

Отговорено

Благодаря на всички, които помогнаха със съвет.

Мисля да се пробвам с ЕС 401В.

Само се чудя откъде да я поръчам - Thomann или visiarts.net.

Как стои сега въпросът с доставките до България от Томан ?  От сайта им виждам, че вече доставят и в България, което е добре, защото не ми се занимава да минавам през Динакорд... Имате ли представа за колко време долу-горе идва пратката и кой БГ куриер ползват за доставки в провинцията ?

Отговорено (Редактирано)

"Как стои сега въпросът с доставките до България от Томан ?"

Аз като поръчах го изпратиха с UPS, има онлайн проследване на пратката, можеш да гледаш до къде е стигнала. Дойде в куриерска фирма тук която работи с UPS, не беше Спиди конкретно (Поръчвах до Пловдив), тук има инфо. Ще се обадят и ще ти я докарат на място или ти може да си я вземеш от офиса. Отне повече от 3 дни в моя случай, имаше някакво забавяне.

Редактирано от Rezachka
Отговорено

Поръчах си LTD ЕС 401B от Томан :) 

Малко встрани от темата, но да не отварям нова :  с какво точно LTD свири Васко от ODD CREW ? Не съм имал възможност да ги гледам на живо, но от клиповете ми се струва, че е или ЕС 331 или ЕС 401...  Някой има ли представа и с каква настройка свирят ?

Извинявам се за офтопика.

Отговорено

Нещо не схващам идеята за ходене при лютиер.Не,че няма да стане ще стане,но няма да е нито по добре,нито по евтино.Скачаш на ЛТД еклипс 407 и си в джаза.

... моята е готова(вече е при мен, след снимков материал ще изгрее в Фукня) и затова вече мога да разкажа моята история

... имам китара(в случая Fender "JimRoot" Telecaster) в нея не ми харесва, чисто визуално, само гриф-а .. черна китара с светъл(maple) гриф

... напъна ме "еретичната" идея, че искам "тъмен" гриф.....

от тук логично - по- добре да е нещо различно.... 27" , 24 прага, без точки отпред

СУПЕР ДОВОЛЕН СЪМ ОТ РЕЗУЛТАТА......

на цена далеч от нова китара(в твойто предложение 900eur)....

.... китарата мога да я върна в оригинално състояние, когато реша

.... разлика м/у стандартен гриф за телекастър(25.5" и 22 прага)  с моя нов гриф е ... че моя има по едно прагче отпред и отзад ......

разстоянието м/у първо прагче на гриф с 27" скала и бридж-а е  25.5" ...... !?!!!! няма разлика с стандартен "фендер"(и не само)  гриф (може да се провери с всеки "fretCalculator",че разстоянието м/у Nut и 1stFret e 1.515 инча точно колкото е и разликата в "мензурите" ... да не правим на проблем 0.4мм)