lyu_records Публикувано Януари 1, 2016 Публикувано Януари 1, 2016 За много години Здравейте колеги решил съм да си събера 50-тина вата усилвател с някакъв чип и питането ми е на какъв чип да се спра; tda7294, lm3886 и т. н., предимства, недостатъци всякакви коментари ще са в плюс. Цитирай
dzwer Отговорено Януари 2, 2016 Отговорено Януари 2, 2016 (Редактирано) LM3886 е по-добре свирещия чип, по-музикален е. Има и два пъти по-висока скорост на нарастване на изходния сигнал. Не случайно е често срещан чип в активни мониторни тонколони. От TDA-та препоръчвам TDA7293 - по-мощен е и има опцията да се ползват 2 или повече чипа в паралел, като на втория и седващите се използва само крайното стъпало, а само първия чип е включен пълноценно. Това ако ти е необходим по-висок дъмпинг фактор или по-нискоомен товар при високи захранващи напрежения. Тук има доста обширна тема за TDA7293: https://bgaudioclub.org/showthread.php?13216-TDA7293-HI-END Редактирано Януари 2, 2016 от dzwer Цитирай
lyu_records Отговорено Януари 2, 2016 Автор Отговорено Януари 2, 2016 Аз не търся голяма мощност съответно май ще се насоча до изпържването на един LM3886 Ще се придържам към схемата дадена в датаШита, това което не ми е ясно е колко ампера трябва да е трафа? Благодаря за бързия отговор колега Цитирай
dzwer Отговорено Януари 2, 2016 Отговорено Януари 2, 2016 Захранването на тези интеграли не е хубаво да надвишава +/-35V при 8ома и +/-28V при 4ома. Като цяло не харесват изпържване - почват да им се задействат защитите и почват да кривят. С по-прецизни защити са от TDA-тата. Отделно има и в пластмасов корпус, които искат по-голям радиатор, за да разсеят обявените мощности... Ако се слушат на ниски и нормални нива на усилване - 100 вата траф е предостатъчен, ако ще ги изцеждаш максимално - поне 150 вата сложи. Схемата от дейташийт-а не я харесват много по форумите - по-добре потърси някоя подобрена схемичка, ако ще ти е за сериозно слушане стъпалото. Цитирай
lyu_records Отговорено Януари 2, 2016 Автор Отговорено Януари 2, 2016 Намерих един подходящ във "Викиват" https://vikiwat.com/toroidalen-transformator-160va-38471.html 2x22v 160va 160va при 22v = 7,25A 7,25A при 22v =159.5W Не намирам друг подходящ Мерси колега супер полезно ми е инфото А това за един или за два чипа е? Цитирай
dzwer Отговорено Януари 3, 2016 Отговорено Януари 3, 2016 (Редактирано) За двата естествено. Ако ги дупиш на 50 вата, консумираната обща мощност ще е към 135-140 вата, това при положение че слушаш синусоиди. За музика консумираната обща мощност няма да надвишава 100 вата, за това оптимума е 150 вата за трафа. Сложи филтрови кондензатори минимум 4х4700 микро фарада. За траф виж при Цецо: http://www.skrap.org/category/list/%D0%A2%D1%80%D0%B0%D0%BD%D1%81%D1%84%D0%BE%D1%80%D0%BC%D0%B0%D1%82%D0%BE%D1%80%D0%B8 Има хубави на добра цена. Редактирано Януари 3, 2016 от dzwer Цитирай
lyu_records Отговорено Януари 3, 2016 Автор Отговорено Януари 3, 2016 Аз си мислех за 10 000uF но да видим какъв траф ще ми се падне, това лесно, ама сега се чудя дали да не го направя със стабилизатор. Или ако ме хване мързела да си налепя "point to point" подобно: Тази седмица ще накупя стартовия чарколяк и го почвам Цитирай
dzwer Отговорено Януари 3, 2016 Отговорено Януари 3, 2016 Второто, класическо захранване за усилвател. По принцип няколко по-малки кондензатора в паралел е по-добре от един голям във всяко едно отношение, освен заемания обем. Ако държиш да има тия по 10000 микро - сложи им в паралел поне по един 2200 микро, да компенсират индуктивността на големите. Също на всеки електролит на самите изводи можеш да сложиш по един керамичен 100-220 нано или повече. Може и по един резистор 1 килоом/2 вата в паралел на всеки изход, за по-симетрично зареждане-разреждане на електролитите да сложиш. За такива мощности и аналогов стабилизатор... Сметни си колко би разсейвал при +/-10% в контакта, т.е. трябва да си му направиш едно подробно проектиране, за да не сгъне и да не повлече стъпала и говорители след себе си. Аз съм ползвал стабилизирано захранване за едно мостово 12 волтово стъпало(пуснато на 15 волта) 2х20 вата и резултата беше чудесен - ни шум, ни брум от стъпала с TDA2005 и на всичкото отгоре ги мерих на осцилоскоп, че ходят до към 70КХц Цитирай
lyu_records Отговорено Януари 3, 2016 Автор Отговорено Януари 3, 2016 Демек това е по удачен вариант Цитирай
Baby Thomas Отговорено Януари 3, 2016 Отговорено Януари 3, 2016 Измерването с резистивен товар и ДММ е правилно, обаче като нямаш скоп няма как да определиш кога започва да криви сигнала. А мощността по принцип се дава като RMS при идеално чист сигнал на изхода. Тоест пускаш синусоида на входа и на скопа гледаш на изхода дали почва да се деформира. Като стигне въпросната точка - гледаш стойността на амплитудата и смяташ. То ако имаш скоп ДММ ти не требе всъщност. Това е за лампово стъпало, не знам доколко принципът е същия за транзисторни, но мисля, че е същото. Евентуално кривенето ще е по-различно... Който знае да каже. Цитирай
lyu_records Отговорено Януари 3, 2016 Автор Отговорено Януари 3, 2016 На втория клип слушаш синусоидата и като чуеш, че криви спираш да усилваш и мериш Око и ухо скоп, това е нов модел О.У.СКОП точността зависи от LTD-то Цитирай
dzwer Отговорено Януари 3, 2016 Отговорено Януари 3, 2016 Клипинг-а си е клипинг. Кога ще настъпи, зависи от топологията на стъпалото и избраните режими. Последната схема е чудесна, ама малко пресилена от към капацитет - предвидена е за по-мощни стъпала, съответно за по-мощни трансформатори. Все пак като включваш усилвателя имаш да зареждаш всичкия тоя капацитет и трафа тогава работи почти в режим на късо съединение... За 2х50 вата - 2х10000 микрофарада са предостатъчни, или 4х4700 микрофарада. Цитирай
Evtim Djerekarov Отговорено Януари 3, 2016 Отговорено Януари 3, 2016 Набързо вметнати приказки, без желание за подробен анализ, поради късния час: Достатъчният капацитет, може да се каже, зависи най-вече от минималния "резерв" от напрежение, който трябва да имаме между максималната желана изходна амплитуда на сигнала и напрежението на съответната захранваща "релса". Мисля, че най-правилният начин, да се сметне този капацитет е, като вземем минималният желан такъв "резерв" и имаме предвид максималният изходен ток, при максимална изходна амплитуда и минимален товар, на най-ниската възпроизвеждана честота (щото там времеконстантата е най-голяма, съответно и колебанието на захранването ще има най-голяма амплитуда). Разбира се, има значение и как това ще съвпада с моментите на зареждане на кондензаторите от трансформатора и изправителя, но нека не навлизаме в такива детайли. При тази постановка, ще наблюдаваме немалък "ripple" в захранващото напрежение, а е добре да имаме предвид, че (освен всичко друго) крайните транзистори трябва да имат известно Uce, за да функционират правилно, а и да не се прослушва брума от захранването в говорителите в моментите на ограничаване или амплитуда, близка до максималната желана такава. Разбира се, вероятно има калкулатори за това в нета, а и примерно книжките на Douglas Self и Cordell имат цели глави за проектиране на захранвания за НЧУ. Цитирай
lyu_records Отговорено Януари 3, 2016 Автор Отговорено Януари 3, 2016 Благодаря колега то го и използват за огромни усилватели. Чета из нета кое за какво е и гледам топологии, стойности и т. н. лошото е че има много информация и трябва да се отсее. има неща които си противоречат. Ясно ми е че ако му плясна грец и 4 кондензатора пак ще работи но все пак това не е целта на упражнението. Ще е полезно за форума пък не е маловажно, относно заземяването на шасито към родната мрежа. The resistor R1 (a 5W wirewound resistor is suggested) isolates the low-voltage high-current ground loop circuit, and the diodes D1 & D2 provide a protective circuit in the event of a major problem. These diodes need only be low voltage, but a current rating of 5A or greater is required. The 100nF capacitor (C1) acts as a short circuit to radio frequency signals, effectively grounding them. This should be a device with very good high frequency response, and a 'monolithic' ceramic is recommended. Цитирай
Recommended Posts