Jump to content
Българският форум за музиканти

Крайно стъпало с какъв чип?


Recommended Posts

За много години  :cheers2:

Здравейте колеги решил съм да си събера 50-тина вата усилвател с някакъв чип и питането ми е на какъв чип да се спра; tda7294, lm3886 и т. н., предимства, недостатъци всякакви коментари ще са в плюс.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

LM3886 е по-добре свирещия чип, по-музикален е. Има и два пъти по-висока скорост на нарастване на изходния сигнал. Не случайно е често срещан чип в активни мониторни тонколони.

От TDA-та препоръчвам TDA7293 - по-мощен е и има опцията да се ползват 2 или повече чипа в паралел, като на втория и седващите се използва само крайното стъпало, а само първия чип е включен пълноценно. Това ако ти е необходим по-висок дъмпинг фактор или по-нискоомен товар при високи захранващи напрежения.

Тук има доста обширна тема за TDA7293: https://bgaudioclub.org/showthread.php?13216-TDA7293-HI-END

Редактирано от dzwer
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Аз не търся голяма мощност съответно  май ще се насоча до изпържването на един LM3886

Ще се придържам към схемата дадена в датаШита, това което не ми е ясно е колко ампера трябва да е трафа?

Благодаря за бързия отговор колега :)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Захранването на тези интеграли не е хубаво да надвишава +/-35V при 8ома и +/-28V при 4ома.

Като цяло не харесват изпържване - почват да им се задействат защитите и почват да кривят. С по-прецизни защити са от TDA-тата. Отделно има и в пластмасов корпус, които искат по-голям радиатор, за да разсеят обявените мощности...

Ако се слушат на ниски и нормални нива на усилване - 100 вата траф е предостатъчен, ако ще ги изцеждаш максимално - поне 150 вата сложи.

Схемата от дейташийт-а не я харесват много по форумите - по-добре потърси някоя подобрена схемичка, ако ще ти е за сериозно слушане стъпалото.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Намерих един подходящ във "Викиват"

https://vikiwat.com/toroidalen-transformator-160va-38471.html

 

2x22v 160va

160va при 22v = 7,25A

7,25A при 22v =159.5W

 

Не намирам друг подходящ

 

Мерси колега супер полезно ми е инфото  :godbless:

А това за един или за два чипа е?

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

За двата естествено.

Ако ги дупиш на 50 вата, консумираната обща мощност ще е към 135-140 вата, това при положение че слушаш синусоиди.

За музика консумираната обща мощност няма да надвишава 100 вата, за това оптимума е 150 вата за трафа.

Сложи филтрови кондензатори минимум 4х4700 микро фарада.

За траф виж при Цецо: http://www.skrap.org/category/list/%D0%A2%D1%80%D0%B0%D0%BD%D1%81%D1%84%D0%BE%D1%80%D0%BC%D0%B0%D1%82%D0%BE%D1%80%D0%B8

Има хубави на добра цена.

Редактирано от dzwer
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Аз си мислех за 10 000uF но да видим какъв траф ще ми се падне, това лесно, ама сега се чудя дали да не го направя със стабилизатор. :)

 

 

reg_PS.gif

 

 

Или ако ме хване мързела да си налепя "point to point" подобно:

 

the-power-supply-for-power-amplifier-mos

 

Тази седмица ще накупя стартовия чарколяк и го почвам :)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Второто, класическо захранване за усилвател. По принцип няколко по-малки кондензатора в паралел е по-добре от един голям във всяко едно отношение, освен заемания обем. Ако държиш да има тия по 10000 микро - сложи им в паралел поне по един 2200 микро, да компенсират индуктивността на големите. Също на всеки електролит на самите изводи можеш да сложиш по един керамичен 100-220 нано или повече. Може и по един резистор 1 килоом/2 вата в паралел на всеки изход, за по-симетрично зареждане-разреждане на електролитите да сложиш.

За такива мощности и аналогов стабилизатор... Сметни си колко би разсейвал при +/-10% в контакта, т.е. трябва да си му направиш едно подробно проектиране, за да не сгъне и да не повлече стъпала и говорители след себе си.

Аз съм ползвал стабилизирано захранване за едно мостово 12 волтово стъпало(пуснато на 15 волта) 2х20 вата и резултата беше чудесен - ни шум, ни брум от стъпала с TDA2005 и на всичкото отгоре ги мерих на осцилоскоп, че ходят до към 70КХц :)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Измерването с резистивен товар и ДММ е правилно, обаче като нямаш скоп няма как да определиш кога започва да криви сигнала. А мощността по принцип се дава като RMS при идеално чист сигнал на изхода. Тоест пускаш синусоида на входа и на скопа гледаш на изхода дали почва да се деформира. Като стигне въпросната точка - гледаш стойността на амплитудата и смяташ. То ако имаш скоп ДММ ти не требе всъщност. ;)

 

Това е за лампово стъпало, не знам доколко принципът е същия за транзисторни, но мисля, че е същото. Евентуално кривенето ще е по-различно... Който знае да каже. ;)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

На втория клип слушаш синусоидата и като чуеш, че криви спираш да усилваш и мериш  :greenball:

Око и ухо скоп, това е нов модел О.У.СКОП точността зависи от LTD-то  :greenangel:

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Клипинг-а си е клипинг. Кога ще настъпи, зависи от топологията на стъпалото и избраните режими.

Последната схема е чудесна, ама малко пресилена от към капацитет - предвидена е за по-мощни стъпала, съответно за по-мощни трансформатори.

Все пак като включваш усилвателя имаш да зареждаш всичкия тоя капацитет и трафа тогава работи почти в режим на късо съединение...

За 2х50 вата - 2х10000 микрофарада са предостатъчни, или 4х4700 микрофарада. 

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Набързо вметнати приказки, без желание за подробен анализ, поради късния час:

Достатъчният капацитет, може да се каже, зависи най-вече от минималния "резерв" от напрежение, който трябва да имаме между максималната желана изходна амплитуда на сигнала и напрежението на съответната захранваща "релса". Мисля, че най-правилният начин, да се сметне този капацитет е,  като вземем минималният желан такъв "резерв" и имаме предвид максималният изходен ток, при максимална изходна амплитуда и минимален товар, на най-ниската възпроизвеждана честота (щото там времеконстантата е най-голяма, съответно и колебанието на захранването ще има най-голяма амплитуда). Разбира се, има значение и как това ще съвпада с моментите на зареждане на кондензаторите от трансформатора и изправителя, но нека не навлизаме в такива детайли. При тази постановка, ще наблюдаваме немалък "ripple" в захранващото напрежение, а е добре да имаме предвид, че (освен всичко друго) крайните транзистори трябва да имат известно Uce, за да функционират правилно, а и да не се прослушва брума от захранването в говорителите в моментите на ограничаване или амплитуда, близка до максималната желана такава.

 

Разбира се, вероятно има калкулатори за това в нета, а и примерно книжките на Douglas Self и Cordell имат цели глави за проектиране на захранвания за НЧУ.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Благодаря колега то го и използват за огромни усилватели. Чета из нета кое за какво е и гледам топологии,  стойности и т. н. лошото е че има много информация и трябва да се отсее. има неща които си противоречат. Ясно ми е че ако му плясна грец и 4 кондензатора пак ще работи но все пак това не е целта на упражнението.

 

Ще е полезно за форума пък не е маловажно, относно заземяването на шасито към родната мрежа.

p04_fig1.gif

 

The resistor R1 (a 5W wirewound resistor is suggested) isolates the low-voltage high-current ground loop circuit, and the diodes D1 & D2 provide a protective circuit in the event of a major problem. These diodes need only be low voltage, but a current rating of 5A or greater is required.  The 100nF capacitor (C1) acts as a short circuit to radio frequency signals, effectively grounding them.  This should be a device with very good high frequency response, and a 'monolithic' ceramic is recommended.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното ви съдържание бе възстановено.   Свободно редактиране

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.