Jump to content
Българският форум за музиканти

Българинът Марин Лашев е победител в конкурса на Boz Digital Labs !


Recommended Posts

Браво !

 

Още едно браво !

 

Доколкото прочетох набързо, имало е няколко хиляди участници.

Не познавам Марин, гледам че с Борето са приятели във Фейсбук, да му предаде един задружен форумен поздрав :)

Евала, нямам търпение да чуя микса довечера на нормално оборудване....

 • Like 14
Link to comment
Share on other sites

Хей хора! Благодаря за темата. Мой приятел ми сподели и аз бързам да я видя!
Много съм трогнат и развълнуван от резултата. Конкуренцията бе жестока (по думите на Boz Miller - 2500 регистринрани микса).
Изобщо нямах намерения да меря сили с другите участници (сред които имаше и разни мега продюсъри с големи конзоли и златни винили по стените), просто ме изкефи възможността да миксирам и мастерирам песен, записана перфектно в яко американско студио!
Вчера получих лично съобщение от Боз, след което ми се губят 20-30 минути :lol:

 

Още веднъж благодаря на всички за хубавите думи!!!

Марин

 

:hooray:

 • Like 17
Link to comment
Share on other sites

Браво и от мен! Само такива новини да се чуват! Поздрави и от мен и честито!

 

Ако не е проблем - пусни, моля, линк към вече готовия микс (ако е възможно - и на суровия материал), за да чуем за какво става дума.

 

Благодаря предварително!

Edited by visiondann
 • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Браво и от мен! Само такива новини да се чуват! Поздрави и от мен и честито!

 

Ако не е проблем - пусни, моля, линк към вече готовия микс (ако е възможно - и на суровия материал), за да чуем за какво става дума.

 

Благодаря предварително!

Ето я моята версия:

 

А тук са файловете и инфото за конкурса:

http://www.bozdigitallabs.com/mixing-contest/

 • Like 6
Link to comment
Share on other sites

Марине, още веднъж честито!

Трака наистина звучи много добре и си заслужава суперлативите :)

 

Някак си не ми се иска да пропуснем създадената възможност да поговорим малко по в детайли за микса.

Не се случва всеки ден българин да е най-добрия сред 2500 участници в такъв конкурс.

Дали би имал нещо против да разкриеш някоя и друга тайна "от кухнята" ? Тоест какъв ти беше подхода, някой "пиниз" от миксирането,

какво и къде ползва като плъгини (или като хардуеър) и така нататък....

 

Имаме си специализиран под-форум за смесване, ако модовете преценят може там да преместят темата.

Ако човек като тебе, доказал се по този безусловен и категоричен начин на сериозно международно ниво, сподели малко умения форума ще спечели много.

Аз поне така мисля. Достатъчно лакърдии и локуми се разпъват тука с повод и без повод, сега, когато наистина има

достоен повод, дайте да не го оставяме да се оттече в канавката с безразличие...

 

Аз току-що се прибрах и почвам да качвам файловете от задачката. След това може би ще имам и по-конкретни въпроси, ако разбира се имаш

време и желание да им отговориш.

 

Поздрав,

Явор

Edited by jabs
 • Like 2
Link to comment
Share on other sites

И веднага имам въпрос: така ли ми се струва или си "забързал" парчето?

 

И един коментар: предлагам на всеки в тоя форум дето се пише бит парче "миксер" да качи траковете и да чуе как звучи суров, стегнат и пипнат професионално класен запис....

Edited by jabs
 • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Както казват майсторите - миксирането започва още със записа.

 

Правилните решения по време на записа решават по-голямата част от проблемите, които трябва да се решават по време на миксирането.

 

Аз също бих се радвал и ще ми е много интересно, ако колегата бъде по-конкретен и разкаже по-подробно как е преминало миксирането. На какъв DAW e миксирал, с какви плъгини и т.н.

 

Благодаря предварително!

 • Like 3
Link to comment
Share on other sites

Здравейте!

 

Радвам се на хора, които ценят и споделят труда на другите. Аз не съм човек, който обича да се хвали и да досажда, но с голямо удоволствие ще споделя опита и приложената техника.

 

 

Песента е миксирана в Pro Tools 10. Не съм използвал хардуерни процеси. Смесих го в домашното ми студио с интерфейс Tascam UH-7000 (разполага с висок клас конвертори и възпроизвежда много детайлно звука). Слушах го на монитори JBL LSR305 и слушалки Audio-Technica ATH-M50X. За референция ползвах в офиса Genelec 8030А и музиката в колата :) 

 

Не съм забързвал песента, в нейното си темпо е.

 

Основната ми идея след като чух суровия запис, беше да го миксирам чисто и прецизно. Това е класическа рок балада и през цялото време ми се въртеше в главата песента на Goo Goo Dolls - iris. Но нарочно не си я пусках, за да не залетя на някъде :) Тези от вас, които са свалили траковете са видяли, че има страшно много инструменти за окрасяване на парчето. На мен ми бяха прекалено много и си позволих голяма част от тях да ги потопя толкова много, че едва доловимо да се чуват. За сметка на това пък обърнах повече внимание на китарите и барабаните. Песента е със странна структура, няма куплети и припеви. Цялата е една градация с динамика и добавяне на още и още инструменти, докато накрая гръмне и отшуми само с китара и вокал. Точно поради тази причина не исках да компресирам прекалено много отделните тракове а и самата песен като цяло, да се усеща повече тази градация.

 

Самият процес на смесване бе класически. Започнах с барабаните. Като гледах при най-силните части хедруума да е около -9db.

Като плъгини, на всички дръм тракове съм ползвал stillwell rocket compressor и stillwell 1973 eq. Също така и класическия EQ3 на pro tools за рязане на кънтящи и мътни честоти.

На томовете има силен гейт за да не цапат много :). Stillwell rocket e страхотен компресот тип 1176, с него постигнах много хубава и агресивна атака на барабанчето, касата и томовете с не повече от 5-6db компресия и 4:1 ratio. При овърхедите и фуса няма компресия, сериозен lo-cut до към 450Hz и усилване на 4khz и 15khz с 6-7db. С room канала малко се позаиграх, изрязах изцяло високите до 1500hz  и усилих ниските около 100hz, след което компресирах яко с рокета. Това смесено с останалите канали даде една плътност и дълбочина на целия сет. Като рибърб за барабаните съм ползвал класическия d-verb с настройка large plate с 1.1сек. decay, 22ms пре-дилей и с изрязани до 8khz високи. На дръм бъс канала съм ползвал Cytomic The Glue с около 2-3db. компресия, бавна атака и авто релийз и 2:1 ratio. за леко слепване и хомогенност на барабаните.

 

Бас... много сух DI. Хич не ми хареса. Няма плътност, дрънчи а и драйва го прави един продран... Прекарах го през Ampeg SVX, пресет dark dist. след това 2-3db. компресия, low-cut до 20hz и така го оставих.

 

При акустичните китари, панорамите са крайно лава и дясна и третата център. Digi EQ3 - Low-cut до 60hz. усилване на 150hz за тяло и след това +5db(12khz)  от магията на stillwell 1973. Високите на това EQ са уникални, направо красиви!! Не стават изцъклени и режещи а меки и със страхотен детайл. Акустичните китари направо оживяха. Следва другото тайно оръжие. Един съвсем нов плъгин(безплатен), който тъкмо бе излязал и реших да го изпробвам на този микс. Klanghelm MJUCjr. Изключително лесен за ползване винтидж компресор. Доста оцветява сигнала... но мен това ми харесва :) 5-6db. компресия с бърза атака и релийз и китарите станаха wow. Ревърба за китарите е d-verb large hall, без предилей.

 

Електрическите китари са с изрязани ниски(60hz) и високи(10khz). и 2db. MJUCjr компресия. Соло китарата е със същата компресия и 1973 подсилени високи. Има сенд към d-verb large hall и малко Mod Delay за обем.

 

Всички останали инструменти са само леко компресирани с MJUCjr. и разпределени с панорами.

 

Вокалът! Тук нещата си ги представях така. Изнесен, отчетлив с всички придихания. Разлят върху всичките инструменти и с подсилен ефект. Лек деесер около 10khz. EQ3 low-cut ~60hz, усилване с 2db около 125hz, отрязване на 230hz с 3db. и 1973 подсилени високи. Отново MJUCjr с бърза атака и релийз с около 3-4db компресия, за да се стегне и изравни вокала. Не съм правил допълнителни автоматизации на нивото. След това реших да сложа още един компресор - Cytomic The Glue с бърза атака 2:1 ratio и само 1-2db компресия. Не бях сигурен дали има нужда изобщо, но в по-наситената част на парчето, вокала стоеше по-отчетлив. Като ефеки на него, както и на бек вокалите има d-verb large hall с отрязани високи (8khz) и дилей на 1/8. Във най-агресивната част, след 2:40 музиката става мармалад... бек вокали, хармонии, жици, цигули, барабаниста води на краш...... вокала изчезна. Много се чудих как да го изкарам отгоре, но не с ниво, защото олекваше цялата тяга от инструментала. Отделих го на друг канал заедно с всички процеси от по-горе и му добавих AIR Distortion със стартовата настройка и промених драйва на 6db и намалих output'а. Вокалът стана дерящ и пробивен! И още повече се засили настроението и тягата на песента.

 

На мастер бъса нещата са много прости. Не исках да звучи напомпано и здраво мастерирано, все пак конкурса е за микс а не за мастеринг. Използвах Cytomic The Glue с няколко db компресия за слепване на цялото парче, AIR stereo width на 125% за повече стерео и Maxim Limiter за постигане на ниво, което следя с TT Dynamic Ranger. Старах се крайното ниво да e с голяма динамика, в началото RMS'а е -13-14db a в най-голямата лудница към края стига до -8db.

Както казах преди, за мен беше един добър повод да изпробвам знанията си, без да се старая да се конкурирам с останалите участници. Изобщо не съм предполагал, че ще спечеля, но явно съм успял да постигна това, което групата, Дейвид Бендет и Боз Милар са си представяли.

Ще се радвам ако написаното по-горе послужи на някой, за да постигне по-добри резултати в настоящи и предстоящи проекти.

 

Поздрави и благодарности на всички,
Марин Лашев

 • Like 19
Link to comment
Share on other sites

marangata, респект отвсякъде  :godbless: На Рафо предлагам да те вкара пожизнено във ВИП листата, щото само с това последното мнение каза повече, отколкото... Както и да е, да не мерим кой е по-по-най ;) Такива хора като теб възвръщат вярата ми в България и българите, в това, че можем да имаме успешни хора, които са земни, не са високомерни, не са си повярвали повече отколкото трябва и могат да споделят "магията" си с останалите безвъзмездно. Хвала! Президент!  :godbless:  :godbless:  :godbless:

 • Like 6
Link to comment
Share on other sites

Понеже някой беше питал как звучат оригиналните файлове, на мен също ми беше интересно, затова ги свалих от сайта. Веднага уточнявам, че не разбирам нищо от миксиране и никога не съм правил такова, така че за мен беше изобщо голяма чуденка с какво могат да се слушат всичките тракове едновременно... Оказва се, че мога да ги импортирам всичките в Audacity и така да ги чуя. Следва нова изненада - явно всеки трак си е записан с някакво ниво, така че като се просвирят едновременно просто така - боза, някои тракове изобщо не се чуват, други бичат яко...  :) Както и да е, дадох по +5dB на вокала, че иначе нищо не се чуваше от него, +5dB на лийд китарата, +4dB на баса и по -5dB на трите акустични китарни трака. Това не е опит да правя микс, хаха, а просто да изравня малко нивата, че да се чува всичко едновременно. Естествено става тотална манджа с грозде, така че мога да си представя колко тежка е работата по едно миксиране! А вече да се вкарат всички тези ефекти, да се оправят грешки и изобщо да зазвучи толкова първокласно като това, което е направил Марин си е очевидно майсторска работа! Та, след всички тия уточнения, ето го сухия микс:

 

 

Марине, още веднъж имаш изцяло и само огромен респект от човек като мен, който макар и да не разбира съвсем същината на нещата, разбира достатъчно добре, че си направил нещо НЕВЕРОЯТНО! Поклон! :godbless:

 • Like 2
Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
 • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.