Jump to content
Българският форум за музиканти

Bit и Sample рейт


Da_Fuse

Recommended Posts

От известно време мъчи въпроса каква най - общо е разликата м/у

44.100Хз (да кажем) 16 бита, и 96.000Хз и 24 бита? :think:

В смисъл, в какво точно се изразява разликата?!

 

П.С. Въпросът ми е насочен главно към разликата в sample рейта.

който така и не мога да разбера какво променя в даден звук :blink:

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Sample Rate - не знам точно какво значи... но битрейта е колко байта (кило, мега) текат в секунда. Нещо като скоростта в Нета. Колкото повече - толкова по-качествен е звука, но повече ресурси се изискват за възпроизвеждане. :blink:

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Еми ще се пробвам, дано не бъркам:

Числото в кХц е честотата на семплиране, т.е. колко пъти в секунда се записва текущото състояние на сигнала. Максималната честота на звука е два пъти по-малка от това число - при честота на семплиране 44 кХц максималната честота на звука е 22 кХц (което е нечуваемо за 90% от хората). От практична гледна точка колкото по-висока честота на семплиране имаме, толкова с по-голяма честота звуци можем да запишем.

 

Числото с битовете е количеството инфо, което се запазва при всяко едно засичане на сигнала. Той позволява да се семплира сигнал с по-голяма динамика (амплитуда на сигнала).

 

Нещо такова... :green:

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Семпъл рейт означава това,което колегите са обяснили.Т.е. каква е честотата,с която се взимат отчетите от сигнала.Това не само определя най-високата честота,която може да бъде записана.Наистина тя е 2 пъти по-ниска от семплиращата честота.Но колкото по-висок е семпъл рейта,толкова по-малко изкривявания ще имаме при записа на виски честоти.Тези честоти са обертонове(над 16 кHz) и се срещат при акустичната музика...най-вече класическа(разбира се има много изключения).По принцип записът на 96 или 192 kHz се смята за професионален формат,а обикновените CD-та са на 44.1kHz 16bit.Но вече летвата се вдига при DVD-тата и там вече има звук на 192/24.Разбира се не всички са такива...

А bit-овете показват динамиката на звука.При 16 бита има 65 536 нива,на които се записва звука.Това е около 96dB(ако не се лъжа) динамика на сигнала.Съответно 24 бита е около 124 dB.

Естествено колкото по-голяма семплираща честота и колкото повече битове,толкова по-голям е файла.

Това нещо може да се сравни със форматите при картинките.Там колкото повече пиксели(за звука семплираща честота) толкова по-качествено и детайлно изображение.Колкото повече битове цвят(bit rate при звука),толкова по-детайлни цветове.

Надявам се да съм бил полезен. :nono:

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Винаги е по добре да записваш с по висок бит рейт и семплираща честота, съобразено с ресурсите които разполагаш - хард диск, рам, процесор - възможности на периферията ( саундкарта, дънна платка) и не на последно място софтуер.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Машала!!! :bravo:B)

 

За bit рейта ми е ясно като при цветовете на монитора(най-грубо казано),

но при sample рейта не ми беше много ясно...

Един вид извода и за bit и за sample рейта е колкото повече толкова по-добре :)B)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Зависи от целта ти!

Нещо като разликата между скица е живопис - и двете са необходими.

Редактирано от Vlad
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

В какъв смисъл зависи какво искаш да постигнеш... :think: Ако не се лъжа и двете въздействат върху качеството на звука.. :ph34r:

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Може целта ти да е да получиш малък файл - компресиране. Ще се загуби от тембъра на звука, но пак ще се добива представа какво искаш да кажеш.

 

Естествено в смисъла на въпроса ти предполагам, че искаш да получиш качествен звук.

Редактирано от Vlad
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

"За да се възстанови напълно един аналогов сигнал, след дискретизация е необходимо честотата на дискретизация да бъде поне 2 пъти по-голяма от най-високата честота в аналоговия сигнал" гласи една известна теорема :)

 

Значи, въпросните Кхц предсавляват, както вече беше казано, колко пъти в секундата се записва състоянието на сигнала, а това дали говорим за 16, 24 и т.н. бита опредаля възможните нива на сигнала за запис. Например при 16 бита имаме 2 на степен 16, което прави 65536 възможни стойности, а при 24 бита - 16777216 - ясно е, че се прави известно закръгляване, съответно към по-висока или ниска стойност, което в първия случай (16 бита) е по-голямо и изкривяванията са по-големи, нали?

 

За битрейта - пример:

Нека имаме сигнал със CD-качество, което ще рече 16 бита, 44100 Хц за дискретизация и 2 канала (стерео). Това означава, че 44100 пъти в секундата се отделят за него 2х16 бита (2-ката е заради стереото), което прави 2х16х44100=1411200 бита за сек.

 

Ок?

 

Edit:

Има разлика между сигнал с 8 бита и 96 КХц и такъв с 16 бита и 44100 Кхц, въпреки, че битрейта им е почти еднакъв - даже май на този с по-високия битрейт му е по-ниско качеството, А?

Редактирано от ...taka li e? - a taka.
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното ви съдържание бе възстановено.   Свободно редактиране

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.