Jump to content
Българският форум за музиканти

откритие


bassobor

Recommended Posts

Мисля че открих по-добър начин как да си настройваме баса струна по струна :) : ами вместо стандартното пето прагче, натискаме седемнадесето, т.е октавата му.Смятам че настройката между две струни става по-точна по този начин.Просто баса е нисък инструмент и се настройва по-трудно от китарата, затова май е по-добре да използваме по-високи тонове.

 

Опитайте! ;)

Редактирано от bassobor
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

а като си преди концерт или участие и е шумно? тунер може би....има за по 15 тина кинта ползвай и ще видиш как ядовете ти ще се смалят

Редактирано от rudibass
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Можеш да сравниш тона на 17 позиция с флажолета на 12-та на съседната струна. Пример: 17 позиция на 2-ра (ре) струна е сол => сравняваш с флажолета на 12 позиция на първа струна. Предимството е, че така двата тона които сравняваш няма да бъдат в разл. октави. :godbless:

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Аз си настройвам както баса, така и китарите с флажолети на 5-то и 7-мо прагче:

 

5-та струна 5-то прагче == 4-та струна 7-мо прагче

4-та струна 5-то прагче == 3-та струна 7-мо прагче

3-та струна 5-то прагче == 2-ра струна 7-мо прагче

2-ра струна 5-то прагче == 1-ва струна 7-мо прагче

 

(става въпрос за 5 струнен бас, да не си помисли някой, че на китара 3-та и 2-ра струна са така :godbless: )

 

След което ги проверявам набързо как са по стандартната схема с 5-то прагче на предишната струна.

 

И все пак с тунера е по-лесно и бързо.

 

пс. Тук е мястото да вмъкна възмущението си от Boss TU-80 - иначе е доста добър тунер, но като настройвах интонацията на новият ми бас преди няколко дни и имах страннен ефект - настройвам 12-то прагче да е точно на всяка струна, после свиря една мажорна скала на три 3 последователни струни и тук таме чувам фалшивина - накрая се ядосах и настройвах интонацията на слух, свирейки мажорната скала на различни места, докато ми се стори достатъчно вярна навсякъде. Проверявам след това с тунера - пак показва 0 на 12-то прагче на всички струни, въпреки че разместих тук таме където не бях доволен - единственият ми извод е, че явно по-трудно се справя със сигнал от бас китара и не го анализира достатъчно точно.

Редактирано от niki123bg
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Понякога правя следното - флажолет на 5то, и октавен следващата на...4то. :godbless: Цели се октава; намира се по-близо до 4то, около 1/4 от разсотянието между праговете. Не винаги са ясни обаче.

 

И общо взето флажолети навсякъде има. Стига да търсиш.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Да, страшно е... особено ако позициите са ти слагани едва ли не "на око"

За хубавите басове сигурно е добре, но всеки си има свой начин.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Знам няколко подобни на това, което Niki123bg е написал, но все пак си оставам неандерталец и ми е най-лесно да се настройвам по класическия начин - пето прагче. Е, и с тунер де, ама да не ставаме сега нахални :headbang:

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Сигурно ще ми излязат мазоли от писане и повтаряне,НО -

 

това е идеалноТО тунер за мен:

 

TU-2.jpg

 

Малко инфо:

 

http://www.bossarea.com/loadpage.asp?file=boxes/tu2.xml

 

http://bossus.com/index.asp?pg=1&tmp=60

 

Адски( :green: ) съм доволен от него,и смея да твърдя,че си струва определено цената,която въобще не е ниска,в сравнение с "масовите" тунери.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Дам, струва точно 3 пъти повече от моя Boss TU-80. 100% има причина за това (освен металната кутийка). Някой ми хвалеше някакъв модел тунер на Корг, който бил много добър за настройване на бас.

Редактирано от niki123bg
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

CA30.JPG

 

с ей това съм аз и тунера е супер як.

Без проблем си настройвам баса на ре при положение, че баса е пуснат към ампа а тунера ми седи на бюрото до монитора и не е вързан. Демек настройва и с микрофонче.

Вече втора година бачка без да съм му сменял батериите с които дойде, а те са някви супер неизестни тип longhui или нещо подобно.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

... аз да ползвам темата за тунерите, да питам:

 

- Абе правят ли ви проблеми тунерите при 5-та струна (ниско Си ???) Аз имам един Стаг, който за 4-струнен бас е железен, но при ниското Си се колебае, не хваща тона от всеки път, лъже се по кварти и квинти...

 

Конкретно към Мефистофела - как се справя БОС-а с ниското ?

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Имам някакъв тунер KINGS KS-2100, който прави проблеми с 5-тата струна, като за капак, аз настройвам тази струна в ЛА, понеже настройвам баса в РЕ. От известно време ползвам програмка AP Tuner и работата заспива, много съм доволен от нея, но друго си е да имаш някоя джаджа под ръка, да ностроиш инструмента да кажем преди репетиция или преди излизане на сцена, така че и мен ме интересува някой по-свестен тунер от моя.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Да споделя и аз моите неволи на тази тема. След като дълго време ползвах едно Зумче БФХ 708 за тунер и бях много доволен от него, реших че е време да си закупя съответният за това уред. Съгласен съм с колегата, който спомена ТУ 2 на БОС, но се оказа, че в повечето магазини дори не са чували за него, а в останалите го няма, защото е скъп...Тъпо! И реших да опитам с пластмасовото копие на Берингер ТУ 100. Ако не свирех бас, всичко щеше да е на ред. Четвърта и пета не ги хваща, а трета понякога...С китара нямаше проблем, но мисля, че ми е късно да сменям инструмента. Сега си купих РТ 100 на Фендер и мирясах. И за да не правите грешки, като моята с Берингера, пробвайте нещата в магазина, както направих с Фендера. :D

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното ви съдържание бе възстановено.   Свободно редактиране

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.