bassobor Публикувано Ноември 30, 2006 Публикувано Ноември 30, 2006 (Редактирано) Мисля че открих по-добър начин как да си настройваме баса струна по струна : ами вместо стандартното пето прагче, натискаме седемнадесето, т.е октавата му.Смятам че настройката между две струни става по-точна по този начин.Просто баса е нисък инструмент и се настройва по-трудно от китарата, затова май е по-добре да използваме по-високи тонове. Опитайте! Редактирано Ноември 30, 2006 от bassobor Цитирай
rudibass Отговорено Ноември 30, 2006 Отговорено Ноември 30, 2006 (Редактирано) а като си преди концерт или участие и е шумно? тунер може би....има за по 15 тина кинта ползвай и ще видиш как ядовете ти ще се смалят Редактирано Ноември 30, 2006 от rudibass Цитирай
разбойник Отговорено Ноември 30, 2006 Отговорено Ноември 30, 2006 Можеш да сравниш тона на 17 позиция с флажолета на 12-та на съседната струна. Пример: 17 позиция на 2-ра (ре) струна е сол => сравняваш с флажолета на 12 позиция на първа струна. Предимството е, че така двата тона които сравняваш няма да бъдат в разл. октави. Цитирай
niki123bg Отговорено Ноември 30, 2006 Отговорено Ноември 30, 2006 (Редактирано) Аз си настройвам както баса, така и китарите с флажолети на 5-то и 7-мо прагче: 5-та струна 5-то прагче == 4-та струна 7-мо прагче 4-та струна 5-то прагче == 3-та струна 7-мо прагче 3-та струна 5-то прагче == 2-ра струна 7-мо прагче 2-ра струна 5-то прагче == 1-ва струна 7-мо прагче (става въпрос за 5 струнен бас, да не си помисли някой, че на китара 3-та и 2-ра струна са така ) След което ги проверявам набързо как са по стандартната схема с 5-то прагче на предишната струна. И все пак с тунера е по-лесно и бързо. пс. Тук е мястото да вмъкна възмущението си от Boss TU-80 - иначе е доста добър тунер, но като настройвах интонацията на новият ми бас преди няколко дни и имах страннен ефект - настройвам 12-то прагче да е точно на всяка струна, после свиря една мажорна скала на три 3 последователни струни и тук таме чувам фалшивина - накрая се ядосах и настройвах интонацията на слух, свирейки мажорната скала на различни места, докато ми се стори достатъчно вярна навсякъде. Проверявам след това с тунера - пак показва 0 на 12-то прагче на всички струни, въпреки че разместих тук таме където не бях доволен - единственият ми извод е, че явно по-трудно се справя със сигнал от бас китара и не го анализира достатъчно точно. Редактирано Ноември 30, 2006 от niki123bg Цитирай
MDFk Отговорено Ноември 30, 2006 Отговорено Ноември 30, 2006 Понякога правя следното - флажолет на 5то, и октавен следващата на...4то. Цели се октава; намира се по-близо до 4то, около 1/4 от разсотянието между праговете. Не винаги са ясни обаче. И общо взето флажолети навсякъде има. Стига да търсиш. Цитирай
kolega Отговорено Ноември 30, 2006 Отговорено Ноември 30, 2006 Да, страшно е... особено ако позициите са ти слагани едва ли не "на око" За хубавите басове сигурно е добре, но всеки си има свой начин. Цитирай
Pinky Отговорено Ноември 30, 2006 Отговорено Ноември 30, 2006 Знам няколко подобни на това, което Niki123bg е написал, но все пак си оставам неандерталец и ми е най-лесно да се настройвам по класическия начин - пето прагче. Е, и с тунер де, ама да не ставаме сега нахални Цитирай
Mephistofel Отговорено Ноември 30, 2006 Отговорено Ноември 30, 2006 Сигурно ще ми излязат мазоли от писане и повтаряне,НО - това е идеалноТО тунер за мен: Малко инфо: http://www.bossarea.com/loadpage.asp?file=boxes/tu2.xml http://bossus.com/index.asp?pg=1&tmp=60 Адски( :green: ) съм доволен от него,и смея да твърдя,че си струва определено цената,която въобще не е ниска,в сравнение с "масовите" тунери. Цитирай
niki123bg Отговорено Ноември 30, 2006 Отговорено Ноември 30, 2006 (Редактирано) Дам, струва точно 3 пъти повече от моя Boss TU-80. 100% има причина за това (освен металната кутийка). Някой ми хвалеше някакъв модел тунер на Корг, който бил много добър за настройване на бас. Редактирано Ноември 30, 2006 от niki123bg Цитирай
Nikifena Отговорено Декември 2, 2006 Отговорено Декември 2, 2006 с ей това съм аз и тунера е супер як. Без проблем си настройвам баса на ре при положение, че баса е пуснат към ампа а тунера ми седи на бюрото до монитора и не е вързан. Демек настройва и с микрофонче. Вече втора година бачка без да съм му сменял батериите с които дойде, а те са някви супер неизестни тип longhui или нещо подобно. Цитирай
Demiurg Отговорено Декември 5, 2006 Отговорено Декември 5, 2006 ... аз да ползвам темата за тунерите, да питам: - Абе правят ли ви проблеми тунерите при 5-та струна (ниско Си ???) Аз имам един Стаг, който за 4-струнен бас е железен, но при ниското Си се колебае, не хваща тона от всеки път, лъже се по кварти и квинти... Конкретно към Мефистофела - как се справя БОС-а с ниското ? Цитирай
fracture Отговорено Декември 5, 2006 Отговорено Декември 5, 2006 Имам някакъв тунер KINGS KS-2100, който прави проблеми с 5-тата струна, като за капак, аз настройвам тази струна в ЛА, понеже настройвам баса в РЕ. От известно време ползвам програмка AP Tuner и работата заспива, много съм доволен от нея, но друго си е да имаш някоя джаджа под ръка, да ностроиш инструмента да кажем преди репетиция или преди излизане на сцена, така че и мен ме интересува някой по-свестен тунер от моя. Цитирай
Overkill Отговорено Декември 5, 2006 Отговорено Декември 5, 2006 Аз мога да кажа как се справя Корга в ниското, а именно, доста добре. Цитирай
Bay Emo Отговорено Декември 5, 2006 Отговорено Декември 5, 2006 Да споделя и аз моите неволи на тази тема. След като дълго време ползвах едно Зумче БФХ 708 за тунер и бях много доволен от него, реших че е време да си закупя съответният за това уред. Съгласен съм с колегата, който спомена ТУ 2 на БОС, но се оказа, че в повечето магазини дори не са чували за него, а в останалите го няма, защото е скъп...Тъпо! И реших да опитам с пластмасовото копие на Берингер ТУ 100. Ако не свирех бас, всичко щеше да е на ред. Четвърта и пета не ги хваща, а трета понякога...С китара нямаше проблем, но мисля, че ми е късно да сменям инструмента. Сега си купих РТ 100 на Фендер и мирясах. И за да не правите грешки, като моята с Берингера, пробвайте нещата в магазина, както направих с Фендера. Цитирай
Recommended Posts