Jump to content
Българският форум за музиканти

Чиста китара - ефекти - въпрос?


VOSTOK

Recommended Posts

Пълен съм с ефекти за китара, но като цяло винаги съм работил в посока получаването на здрав дисторшън звук, съответно всичко, което имам, прави китарата да звучи супер за тежки неща. Обаче вчера ми се наложи да посвиря чисти китари и изобщо не останах очарован, звукът излиза някак размазан, изобщо не ме радва. Не знам дали е до адаптери, китарата ми е Епифон Лес Пол Студио с оригиналните си адаптери, очаква се да се справя добре с чистите китари... С чисто нови струни е, така че не е и това, та стигнах до извода, че вероятно ми трябва някакъв китарен ефект (чието име не знам), който да избистри тона, да направи китарата по-звънлива ли да я нарека, знам ли. Плс хора, които са работили в посока чиста ел. китара да ударят едно рамо, какво точно ми трябва, за да звукнат нещата? :cheers:

Редактирано от VOSTOK
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Виж си корекциите по амп-а или там в каквото я включваш китарата. Пробвай също ако имаш много навързани педалчета да им налалиш бройката... Знам ли... :cheers:

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Значи, на този Епифон за да изкараш чисти китари трява да сложиш ключа в средно или горно поожение. Зависи какво точно искаш да правиш. След това си правиш нстройките на чистияканал на Рандал-а така, че да ти звучи. Не слгай много баси защото от китарата си идват. Дай среди малко повече от средата и високите вече на вкус - но и те около средата. Така би трябвало да извадиш стегнат чист звук. Рандалски :cheers::cheers: . Ако искаш някакви допълнителни ефкти - експериментирай. Но тогава може да се наложи да разместиш еквалайзера на рандала.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Randall RG75/G2 :cheers: Вчера при Бисо (на същия модел Рандал) ги мъчих чистите китари, ама не станаха чисти... Мислех дали не ми тябва някакво камионче, знам ли, ъ-ъ-ъ, компресора кво прави? Никога не съм имал...

 

Рафо, 10х за съветите, ще ги пробвам още довечера; на теб най-вярвам за какво да правя с това Епи, за да звукне. :cheers:

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Само EQ пипай докато ти хареса. И вярно на средно си е ОК. Иначе има некви камиончета, които уж симулират куха китара, но не съм ги чувал. И последно да свириш турбо напържен и съвсем чисто си е доста различно усещане. Нa-добре си поиграй повече и потренирай чисто. Аз пък мажа в пъти повече със засилени драйвове. :):D;)

 

 

Сорка за офф-а. FIRESOUND by NIKIFENA :cheers::cheers:

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

За постигане на готин чист звук според мен няма нужда от компресор, въпреки че ако имаш под ръка пробвай, може да ти хареса :) Звънливия звук, за който може би говориш, принципно е запазена територия на single coil адаптерите. За настройките - musicman го каза. Пробвай да тръгнеш от всички настройки на средата - универсално е. После - на вкус.

 

п.с. точно видях, че си писал че нямаш компресор. компресора принципно изравнява динамиката - повдига силата на по-слабите тонове и намалява по-силните, осредява (усредява???) нивото на звука един вид. на графика изглежда като косена ливада ;) без компресор изглежда като некосена ливада :green: успех!

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Хмммм....

 

Аз свиря със същия амп.... и много добре ми звучи китарата(стагг)на чистия канал... Сигнала ми минава през МЕ-50-ката с лекичък хорус понякога..... :)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

И на мен ми звучеше добре китарата до вчера, когато просто не успях да докарам звук и супер се подразних - трябваше ми чиста китара, намазана с дилей като началото на "Where The Streets Have No Name" на U2; дилея си го нагласих, обаче чистата китара преди него просто си остана мазна пача. :) А това, дето го казва Icarus за компресора ми звучи като нещото, което търся, ще ида тия дни да пробвам такъв ефект.

 

Не че и Роко не е прав за разликата при чистото свирене... :green:

Редактирано от VOSTOK
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

пьрво както Рафо, ти каза епито- не е най точния инструмент за клийн - както например Фендер

значи свириш на средно положение - между 2 та адптера или нек

 

използвай компресор - но добьр!

(плюс това има винаги дилема - да компресираш или не -тоест кога да е включен и кога не - за това си иска врме - сам да си прецениш -кои партии с компресор и кои без)

 

И ТОЗИ МОДЕЛ РАНДАЛ - чистия му канал не е особенно добьр

както и драйва - избщо кубто е средна работа и не чакай от него чудеса

(ако някой иска да спори - по добре да запише семпли да се чуе - аз тоя модел - не мога да го вьзхвалявам - не казвам ,че не става - не не и отвява)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Аз си го харесвам кубето, ти си ми първия, който така бодро го праща в трета глуха, ама кво пък. За тези пари е добре. Но звукът нито през кубе, нито без кубе става, вчера го пробвах в РС-то направо, пак така е... Викаш, друг тип китара трябва?

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

^ С този сетъп може да изкара много хубав чист звук. Естествено нека се има в предвид, че човека с това разполага, и че според мен "хубав чист звук" едва ли съвпада с представите на другите.

 

За да обобщя ще кажа, че Епифона има "дебел", "тлъст" звук. Номера не е с Епифона и Рандала да звучиш като с Фендер през Маршал (примерно). Щото неможе.

За това моя съвет СПЕЦИАЛНО за този сетъп е - средно или горно положение (аз предпочитам средно за по фънки неща и горно за по-плътна чиста китара) на ключа, като басите да не са много, среди по-средата горе-долу и високите пак там някъде (аз предпочитам среди на 1 часа и високи на 11 но да се има в предвид, че аз включвам процесор преди Рандала). От тук нататък е въпрос на вкус. Спираш ревърба и всички други ефекти и махаш това което ти е много от еквалайзера на кубето. Ако все още не е добре - почваш да добавяш. И така.

Много е важно да си наясно с чистия звук преди да му включиш ефектите ( не важи за кривочите защото там чистия канал никак не е хубав, но целта е друга ). Естествено ако никога не свириш без ефект - настройваш си еквалайзетите с ефектите. Но аз предпочитам първо чистия канал да си направя и след това добавям ехо, корус и т.н.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Значи би трябвало да можеш само с китара и усилвател да изкараш чист тон с тая китара няма как да не може...ако имаш чист канал или един канал с драйв - съответно при намален драйв от усилвателя и усилен мастер ако пак имаш кривене и то те дразни - намали китарата си от потенциометъра докато получиш чист звук. Това дали ще има компресор хорус и каквото и да било друго не помага във случая...друг е въпроса дали го търсиш като цвят.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

За чист звук използвам компресор, хорус и дилей-настроен като слап-бек ехо, т.е. симулира лек ривърб и ехо.

Тристепенния превключвател е в средно положение. И средните честоти да не са орязани, щото иначе нищо не става.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното ви съдържание бе възстановено.   Свободно редактиране

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.