Jump to content
Българският форум за музиканти

Recommended Posts

Публикувано (Редактирано)

Здравейте :) Този гаф с 5та струна вече ми се случва няколко пъти и аз съм крайно изумен.
За какво става дума:

Китара е страт с 6-точково вибрато, което не се използва и е закотвено с 5 пружини.

Седлата са от по-модерния вид, който е като голямо блокче метал и са гладки и полирани отгоре.

Хибриден размер струни Elixir 10-52 настроени в Ми-бемол, следователно - сравнително твърдички и стегнати.

Твърдичко перце Ultex 1,14 и относително силничко млатене по струните във формата на траш, блус, пънк, ска и тн.

Пилих седла със супер фина шкурка и със струна, разменях седлата, и всеки път ги правя гладки като огледало, за да не ми я късат таз струна и ето за няколко седмици пак се скъса. Вече 3ти или 4ти път.

Имайте в предвид, че другите струни не ги жаля изобщо и би било логично много по-рано да замине 1ва, 2ра или 3та, който виждат много зор.
Другото интересно нещо е, че всеки път се къса ядрото на струната, а намотката ѝ остава непокътната, което ме навежда на мисълта, че не ми е виновно седлото. Мнения?

Мислех да си купя stringsaver седла на graphtech, но ако проблемът не е там - няма смисъл.

Лощото е, че Elixir ми излизат нерентабилно ако ще държат по-малко от месец.

Тъпото е, че аз позвам Elixir от две-три години и не си спомням нещо да се е променило, щото преди нямах такива оплаквания.

Възможно ли е Elixir да имат проблем с качеството? Имате ли идеи, предложения и тн? Друга марка струни? Нови седла? Поумняване на задкитарното устройство? :D

Редактирано от megaliubo
Отговорено (Редактирано)

Мисля ,че и сам можеш да си отговориш на въпроса ,ако си наблюдателен къде и при какви обстоятелства се къса струната.От това което си написал оставам с впечатлението ,че се къса при струнника(бриджа).Сега щом се къса ядрото ,а оплетката остава непокътната(неизносена) говори за следното:

1.Кофти качество на струните(което е малко вероятно предвид марката)

2.Остри ръбове по отворите но плочата при струнника ,ферулите и прочие хардуер

3.Сериозно усукване при поставяне на струните точно в тази област което води до умора на метала(ядрото)

Разгледай по обстойно ,може да се наложи и демонтаж на бриджа ако там е проблема.Поставянето на струните трябва да е внимателно и да се търси възможно най-линейно поставяне(без усуквания) на струната.https://www.youtube.com/watch?v=bvmUOwHieNY

Редактирано от jorog
Отговорено

Доста съм убеден, че не усуквам струната при поставяне. Добра идея е пак да го разглобя цялото вибрато и да го разгледам под прожектора. Струва ми се, че е възможно да отлюпвам покритието на Elixir-ките и просто да ръждясват в сърцевината си... Направи ми впечатление, че пилените седла нещо май корозират и ще взема да ги сменя въпреки всичко.

Моля дайте препоръки за струни с покритие (обикновените ги окислявам за седмица почерняват и зазвучават гадно). Мисля да пробвам cleartone ама ще е супер ако препоръчате още някои - всмисъл проверени и сметнати за добри, иначе видях алтернативи в нета ама съм скептичен малко.

Мислих също за опън и ъгли: 5та струна прави по-остър ъгъл (заради необходимата ѝ интонация и съответното разположение на седлото). Освен това тази струна изглежда по-натегната като опън от 6-та например. Като се замисля бързи рифове, галопирания и тем подобни се свирят предимно на 5та и 6та, но въпреки всичко не намирам хора с моя проблем. Навсякъде из нета късат все тънки струни, които аз колкото и да ги бендвам, мачкам и тероризирам - тънките държат повече и все 5та късам.

Иначе скъсването всеки път е точно на ръба на седлото, където съм се погрижил старателно да няма нито един остър ръб. Но пък сега леко корозирало, което е лошо - седлата на боклука, сменям ги! Мисля да пробвам евентуално и седемструнен комплект, като просто да махна едната струна и оставя 6та и 5та с най-дебелите.

Отговорено

Що не пробваш стария номер с кабелите,,в смисъл махаш малко от изолацията на жица с подходящата дебелина и я нанизваш на струната,после я набиваш колко може в тремолото и над седлото,ама все пак струната да си остане на седлото към метала,аз като бях със страт го правех тоя номер,но на тънките струни.

Отговорено

Алтернатива на Elixir няма да намериш, пробвал съм всичко. През изминалите месеци слагах D'Addario EXP, Cleartone, DR Dragon Skin. Издържаха по 2-3 репетиции и умряха. Най-добре сякаш Дървариото беше, ама се тъя. Ротосаунд от 10 лева държи два пъти повече, срамота...

Отговорено

И аз съм за Д'адарио или Дънлоп.Може пък да издържат повече.Аз си сложих графтек и досега не съм късал струна на бриджа.Даже ръждясват към месец и нещо и тогава се късат.Тези с покритията според мен не вършат работа, защото покритието пада много бързо и само си даваш парите.Ротосаунд при мен не издържаха много също и Ърни бол.Уж хубави струни по-скъпи,а не изкарват две седмици.Важното е да са вакумирани, защото се окисляват иначе докато стоят в магазини и складове.Затова само обикновени Дадарио слагам на три различни китари(страт, леспол и с флойд) и нямам проблем.Преди ми се е случвало да късам 5-та и 6-та от як даунпикинг.Може и това да е проблема.

Отговорено

Причината да се къса една и съща струна на едно и също място, не се крие в това кой я е произвел.

Какво можеш да направиш:

Свали и разглоби изцяло тремолото, проблемът може да се крие на много места.

Сещам се за остри ръбове на планката или блока, пробвай да размениш седлото с някое друго.

Отговорено

Правих го номера с размяната миналия път. Освен това еликсирките и при мен много се люпят, но си звучат добре. Дали не ги разрушавам като заглушавам с ръка (палм мютинг как се превежда не знам) и после потта да разяжда ядрото на струната, както ми е разяла седлата? Абе сменям всичко из ред. Като го разглобя ще кача снимки. Спомням си, че дадарио звучаха добре та ще ги тествам да видя колко бързо умират и дали си струва.

Отговорено

Човек ,ти направо ги копаш тия струни със перото.Явно си брутален металург.Мога да предложа да пръснеш мястото на контакта между струната  и седлото със спрей WD-40 ,да го оставиш за известно време да разяде ръждата и после да се забършат остатъците.

Отговорено

Може от потта да е и от силата на свирене.Някои хора се потят повече и е нормално да ръждясват струните и седлата.

Отговорено

Ебати,имах 75г стратокастър,седлата не ръждясват,само тия винтчета (не е точната дума) за регулиране на височината им..а може ,не знам, да пробва автора на темата и номера с молива - с ножче настъргваш малко графитен прах,то обикновено при нъта се прави..

Отговорено (Редактирано)

Значииии едно по едно: 
Верно ги копам малко повече, защото усилвателя реагира по-яко и звука е по-добър за мен. В други ситуации пък свиря съвсем лекичко - зависи...

Седлата са хромирани, но под изпопадалия тук-таме хром се подава месинг, който почернява. Понеже няма да имам нови седла следващите 2 седмици ще взема да ги понакисна с малко ВД.

Иначе в зависимост какво точно свиря жиците ги удрям на най-различни места (по-близо до нек адаптера, по-близо до бриджа, по средата и тн) заради търсения звук в конкретния случай.

Междувременно замених 5та струна с една резервна и скъсах чертвърта по същия начин. След като ги огледах двете обстойно съм доста убеден, че съм свалил покритието и ръждата ги е унищожила, а моите ръце се потят доволно всеки път. Ама пък преди нямах такива проблеми... Еликсирките са наноуеб, а не полиуеб и са с по-тънкото покритие, но полиуеб нямат достатъчно голям размер като за мен. Може пък последните партиди струни нещо да са по-кофти?

Възможно е с времето и новия усилвател постепенно да съм почнал да свиря по-силничко, а преди през онез процесори и дивотии да съм пиквал по лекинко... абе не знам! :D

До колкото си спомням по-старите стратове май бяха с различни седла, които не са цяло парче метал, а са пресовани / огънати пластини и са вечни. Докато моя бридж е от Уошбърн и е с по-модерните седла дето са едно голямо метално блокче, което потъва, изтърква се и тн с времето.

Междувременно може да се окаже, че тоя страт заминава за сметка на един експлорър ама ще видим :D

Редактирано от megaliubo
Отговорено (Редактирано)

Преди свирене измиването на ръцете спомага за по-добро сцепление и по-малко зацапване на струните и хардуера.Също след свирене почистването на струните удължава живота им.Има разни препарати (на дънлоп ,планет уеивс ,фаст фрет и т.н.) за почистване на струни.Сещам се още ,че при поставяне на нова струна се прави т.нар. "улягане" ,тоест леко се разтяга и също се понатиска в краищата(при нъта ,бриджа ,ключовете) за да приеме необходимата форма при местата със приложен ъгъл на огъване на струната.

Редактирано от jorog