Jump to content
Българският форум за музиканти

Хамонд орган


moony_bg

Recommended Posts

Ами доколкото съм запознат, всеки фейдър е конкретен тон - основен октана долу, основен, терца, квинта, октава и терца над основния и тн.Съответно всеки регистър се усилва при положение на дръпнат до долу фейдър, тоест обратно на пултовете. А скалата на някои модели е от 0 до 8 или до 10. Въпрос на вкус е колко богат тон да има органа.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

  • Отговори 92
  • Created
  • Последен отговор

Top Posters In This Topic

Благодаря много! Стана ми много по-ясно сега. Значи не е чак толкова различно от тръбния орган - щом пак си има 16, 8, 4... футoвите рeгистри плюс аликвoтите. Ама това за регулирането на всеки ме един изненада - не се бях досетих, че може да има такова нещо (макар че, като се замисли човек, то всъщност няма какво друго да бъде...).

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

При жените свирещи джаз-хамонд, трябва да споменем Шърли Скот /1934-2002/, наричат я "женският Джими Смит" и Рода Скот /не са роднини/.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

  • 4 weeks later...

 

Дам много приятно...всеки трябва да си издърпа дори целя пърълски документален филм за Machine Head който даваха в Classic Albums Machine Head.

 

Ще си купя скоро следното чудо http://www.doepfer.de/presse/d3_black_02.jpg и ще го вържа към B4 II.

 

Сега 100% някой ще повтори за пореден път че предпочита истински Лесли кабинет да му вее въздух в гъза, но това за мен лично е малко коментар извън контекст. И аз смятам, че колкото и добри емулациите никога не могат да го докарат 1:1, но трябва да се примиряваме все пак с финансовите си възможности. В крайна сметка ми е по-добре да съм притежател на clonewheel от колкото цял живот да мечтая за истински, който ще видя през крив макарон.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

  • 2 months later...

Аз искам да попитам как се произвежда звука на Хамонд органа от ТОН ГЕНЕРАТОРА. Знам , че има зъбни колела(за всеки клавиш), двигател които ги върти, някакви бобини(или незнам какво точно) и други електлонни компоненти, който не са ми ясни.

Също така как са свързани дроубарите с генератора, пластините за всеки от тях http://www.electricdruid.net/images/hammon...onddrawbars.gif Надявам се, някой ще има представа за тези неща, за което благодаря предварително. А ето и моя Лесли кабинет

 

Весела коледа на всички!

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Ъъм..честно казано мисля, че хамънда се използва най-вече в блуса макар че повечето го знаят като рок инструмент(не казвам всички). Всъщност педалите донякъде като че ли са загубили значението си w grupite защото има басист който изпълнява тази роля. Ето и нещо фънкарско:thumbs_up:

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

  • 1 month later...

Ето и едно интересно видео за Тон Генератора на Хамонд орган

Тук явно има проблем -

- звучи като минаващ товарен влак :cheers2:

 

За дроубарите е обяснено как се почистват, но се вижда как работят....

 

видео 1

видео 2

видео 3

видео 4

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

  • 1 month later...
http://www.native-instruments.com/#/en/pro...-drawbar-organ/ Това е един доста по - добър емулатор на Хамонд орган.Дори има Хамонд Ц3, органа на Джон Лорд!! Проблемът за сега е, че малко хора ще се бръкнат да си го купят, защото все още го няма в нито един пиратски тракер в мрежата... :punk_guitar:
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Еееее хамондът си е класика! Лично аз съм се запалил най-много по този инструмент от Кийт Емерсън(включвам и трошенето :greenangel: ) и Джон Лорд. Последния даже го гледах в Пловдив на 1 септември миналата година и да ви кажа, просто ми отнесе главата от звук с Хамонда! Мечта ми е да имам такъв, но има и доста добри заместители. Дори в блендите на Корг можете да намерите добри попадения. Иначе много добър заместител, като инструмент на хамонда за мене е Норд С1. Страшен звук вади, а и цената май не беше космически висока. Дай Боже да имам удоволствието някой ден да притежавам такъв инструмент, защото просто ще го изяда от свирене :)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

  • 2 weeks later...

Здравейте,

 

не отдавна се сдобих с този Хамънд Т 500 Лесли.

 

 

http://www.album.bg/galin2009/images/22703268/

 

 

И много ми е гот,че го имам.Невероятен инструмент.

 

Жалко че не съм добър клавирист-оргнист.Но ще се уча.Живота е пред мен- почти.

 

И съм в преговори за един В3 - скоро,ще се разбере.

 

Чао

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

^Някакви семпли можеш ли да запишеш? Този орган ми се струва транзисторен, а не tonewheel.. но въпреки това ще ми е доста интересно да го чуя.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Аз четох малко за него. Разбрах горе-долу, че са се опитали да направят "домашен вариант" на Б3, като са орязали от клавиатурата, но за сметка на това е tonewheel. Другата разлика е, че Б3 няма вградени говорители, а тука има вграден "лесли" спийкър, но не разбрах дали е роторен в крайна сметка, или просто симулация на лесли... Собственика би трябвало да знае по-добре :hysterical:

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното ви съдържание бе възстановено.   Свободно редактиране

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.