Jump to content
Българският форум за музиканти

Basilius

новаци
  • Мнения

    17
  • Присъединил/а се

  • Последно посещение

Contact Methods

  • Website URL
    http://
  • ICQ
    0

Basilius's Achievements

Newbie

Newbie (1/14)

0

Обществена Репутация

  1. Курсовете по opган при проф. д-р Нeва Кpъстева запознават студентите както с основите на оpгановото изпълнителство, така и с литературата за този инструмент и начините за нейното тълкуване и разбиране. (...) Оpганът през вековете е началният инструмент за музиканта, тъй като младият изпълнител трябвя сам да координира трите плана на неговото тяло като инструмент - мисловността и тълкуването (в оpгановата литература отсъстват всякакви указания за тембър и динамика), мануалната сръчност и свиренето върху пeдална клавиатура с кpака. (...) Единственото изискване към желаещите е да осъзнават величието на музиката за оpган и да имат желание за навлизание в нея. (...) Пълният текст и допълнителна информация можете да намерите на нашия сайт: Фoрум на оpганистите и любителите на оpгана
  2. Намерих си го какво е: http://en.wikipedia.org/wiki/Archicembalo Това явно е възстановка (тъй като оргaнът е съвременен), макар и непълна, на от системата на Никола Валентино. Става дума неговото архичембало - с цел да се избегнат "вълчите" интервали всеки черен клавиш е раздеен на две - съответно за бемола и диеза (напр. отделни B♯ и Cb).
  3. Не - няма как регистрите не ги слагат в мaнуалите - трябва да са някъде встрани. Имах предвид това, че клавишите за лаb и миb са разделени на 2 части. Наистина трудно се вижда на клипчето, но в началото, преди да започне да свири може да се забележи добре как задната част на тези клавиши е повдигната.
  4. Изключително интересно ми беше да прочета дискусията! Определено някои неща ми просветнаха сега (тъй като нямам муз. обранование). А някой може ли да ми разясни функцията на допълнителните клавиши на този инструмент: клипче Знам, че е нещо, свързано със звученето на тоналностите в Стария строй (Mitteltonige / Meantone), но само дотам...
  5. Благодаря много! Стана ми много по-ясно сега. Значи не е чак толкова различно от тръбния орган - щом пак си има 16, 8, 4... футoвите рeгистри плюс аликвoтите. Ама това за регулирането на всеки ме един изненада - не се бях досетих, че може да има такова нещо (макар че, като се замисли човек, то всъщност няма какво друго да бъде...).
  6. Интересно ми е (от чисто любопитство) как стои въпросът с регистрите на Хамънд органа? Тъй като определено не са като тези на тръбния. Виждал съм, че регистровите ключове нямат конкретни наименования, обаче върху всеки един има някаква скала - явно има някакво значение до колко да изтеглени напред или прибрани. Някой може ли да ми разясни?
  7. Едва сега, след като изчетох отговорите разбрах, че не съм се изяснил. Този мой познат явно също се е объркал. Става дума за орган, работещ със семпли от тръбен такъв, т.е. класически тип, за изпълняване на класическа музика. И определено "Лесли" няма каква работа да ми свърши. Обаче определено ми стана изключително интересно що за изобретение е това и разпали интереса ми! Долколкото разбрах, това е нещо като тремулант, който може да се регулира, само че пригоден за необходимостите на "Хамонд" органа.
  8. Може би въпросът ще ви се види глупав, ама аз наскоро си взех орган. След като споделих, вчера с един познат (музикант е), той ме попита дали имам "Лесли" за органа. Единственото, което разбрах за това нещо е, че това е не върви с инструмента, а се взима отделно. Предполагат тук знаете какво е това. Някой ще може ли да ми обясни по-подробно?
  9. Бях решил да пусна тема за тръбните органи, тъй като ми беше интересно дали има запалени по техния неповторим звук. Аз мога да кажа само това, че най-древният инструмент, използван все още в европейската музика е точно органът. И до ден днешен, поне спред мен, не се е намерил инструмент (не само акустичен, а и електронен) с по-добро звукоизвличане, такова огромно богатство на тембрите и такава емоционална наситеност на музикалните произведения, писани за него. Няма и да се на мери - гарантирам! А ако някой се интересува от органите в България може да погледна това клипче: Органите в България ...или да посети статията в Българската Уикипедия:
  10. Basilius

    Диспозиция

    Още веднъж приканвам всички да помогнат! Тези инструменти такова богатство, но за жалост интересът е прекалено слаб тъм тях! Снимка на инструмента:
  11. Basilius

    Диспозиция

    Тъй като искам да помогна за създаването на една уебстраница за органовите инструменти в България, много бих искал да ви помоля, тъй като предполагам, че тук има настоящи студенти или бивши възпитаници на Музикалната академия в София, да ми съдействате. Интересува ме диспозицията на органа, който се помящава в концертната зала на учебното заведение.
×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.