Dirk Публикувано Май 10, 2015 Публикувано Май 10, 2015 Здравейте,изведнъж наследих махагон от едно от известните имена в дърворезбата и дървообработването през 50 и 60те години(негов ученик е дори известния през 70-80те години бай Спас),по спомени на роднини материала е на около 70-80 години "отгледан" както трабва в неговите помещения Поради това ,че притежавам значителна колекция от акустични и електрически китари,имам по-известните и емблематични марки и модели китари направени от махагон.Въпреки това съм склонен да поръчам една класическа и една уестърн(кънтри) китара при някой добър български лютиер.До средата на 90те години познавах лично и добре всички български( китарни) лютиери,но отдавна нямам интереси в тази посока ,а и са се появили нови.Препоръчайте ми добър лютие за акустични китари-класическа и уесърн.Христо Димитров от София познавам добре и го имам предвид,но имам нужда от повече избор.Ако някой е поръчвал нещо подобно бих оценил всякакъв фийдбек и дори снимков материал.Благодаря и успехи на всички! Цитирай
jordantcho Отговорено Май 11, 2015 Отговорено Май 11, 2015 Привет Звънни когато е удобно Поздрави Йордан 1 Цитирай
Evtim Djerekarov Отговорено Май 11, 2015 Отговорено Май 11, 2015 Ако говориш за уестърн китара, не знам кой да ти препоръчам. За класическа - Галин Пенев от Казанлък: http://www.penev-guitars.com/news.php 1 Цитирай
synchu Отговорено Май 11, 2015 Отговорено Май 11, 2015 На мен също би ми било интересно да разбера дали има лютиери в БГ, които могат да изработят качествена уестърн китара? Досега не съм успял да установя :/ 2 Цитирай
PlamenM Отговорено Май 11, 2015 Отговорено Май 11, 2015 Още един глас за Галин Пенев за класическа китара. Уестърн китара от български лютиер хубава лично аз не съм виждал, макар че са ми попадали опити. Друг е въпросът че махагонът не е материал за класическа китара. 1 Цитирай
Dirk Отговорено Май 11, 2015 Автор Отговорено Май 11, 2015 Забележката за махагонова класическа китара е точна.Знам,че манагонът не е преоритетен инструмент за класическа китара ,но това може да се прецени от познавач-лютиер,тъй като от махагон до махагон има разлика.Виждал съм много висок клас класически китари от махагон,дори имам приятел преподавател по класическа китара и лютня(предкласика и барок) във Франкфурт(консерватория) ,който плати 7 бона в евро за махагонова китара от Dieter Hopf.За съжаление в България съм за много малко време,но ако успея да реализирам нещо в следващите месеци ще дам фийдбек и всеки,който се интересува ще е добре дошъл да изпробва.Благодаря за помощта до момента ,продължавам да събирам информация и държа в течение.Поздрави! Цитирай
Лими Отговорено Май 12, 2015 Отговорено Май 12, 2015 (Редактирано) На мен също би ми било интересно да разбера дали има лютиери в БГ, които могат да изработят качествена уестърн китара? Досега не съм успял да установя :/ И аз доста съм търсил такива лютиери, но - напразно, което потвърждава убеждението ми, че качествена акустична китара се изработва многократно по-трудно от електрическа такава. Потърси лютиер някъде в съседните балкански страни. Успех! Редактирано Май 12, 2015 от Лими Цитирай
PlamenM Отговорено Май 12, 2015 Отговорено Май 12, 2015 По скоро няма интерес ( или много ограничен) към висок клас акустични китари, които още битуват в масовото музикантско съзнание като кухарки...иначе майстори на китари класически има и мисля че не би било невъзможно да направят и уестърн такава...но колко китаристи биха платили стартова цена от 1000 евро за "кухарка...".. Цитирай
Evtim Djerekarov Отговорено Май 13, 2015 Отговорено Май 13, 2015 И аз мисля, че изработката на качествен акустичен инструмент изисква дори повече знания, опит и достъп до материали, отколкото при електрическите. Добре е, че твоят махагон е стар, но това само по себе си не означава, че от него би станал прекрасен инструмент. Има практически (tap testing, тестове с разни камертони и т.н., мерене на тегло), както и по-съвременни аналитични (ползвайки компютърна система за анализ) методи за подбиране на дървесина за топ инструменти, а възрастта на дървото е само един от по-значимите параметри. Като просто пример може да се даде това, че една нескъпа китара от преди 30-40 години, макар и остаряла, не звучи като класен инструмент. Цитирай
Dirk Отговорено Май 13, 2015 Автор Отговорено Май 13, 2015 Абсолютно съм съгласен.Моята идея е да използвам материала за направата на някаква сносна китара,а не на инструмент с яка претенция.Аз от Gibson J45 съм си доволен ,дет се вика.Разбира се евтината китара ,колкото и да старее скъпа няма да стане,но по нея всичко си е евтино по изначало.Освен това решаващ материал за "фингър борд" и "топ" тепърва ще се търси.Имам висок клас и фламенко китара ,която става за чешане на краста с класическа музика.Другият вариант е да поръчам мебел Свирил съм на много стари Gibson j45(40те години правени) с много различен звук.На въпроса,защо е така ,един от реномираните спецове в Стокхолм твърдеше ,че по това време Гибсън ,както и много други производители не могли да бъдат съвсем стрикрни с материала .Войната и т.н.Въпреки всичко две Gibsin J45 от 40 година са най-хубавите джъмбо китари,които съм чувал .В момента идеята ми е просто да спретна някоя друга китара,ако има лютиер. 1 Цитирай
Лими Отговорено Май 15, 2015 Отговорено Май 15, 2015 (Редактирано) Потърси македонският лютиер Branko Radulovic, който е направил gypsy jazz китарата на Дамян Пейчиновски. Предполагам, че ще може да прави и western китари. Редактирано Май 15, 2015 от Лими 2 Цитирай
Fats Отговорено Май 16, 2015 Отговорено Май 16, 2015 По-добре си поръчай някое долапче, от всеки махагон свирка не става, още повече акустична. В момента няма кой да ти направи дреднот китара в България, пък и защо, след като може да си купиш какъвто искаш инструмент. Избор голям и на инструменти, и на цени. Цитирай
Dirk Отговорено Май 16, 2015 Автор Отговорено Май 16, 2015 Има леко развитие.Близък познат,който държи един от най-старите магазини за винтидж китари и басове в Стокхолм(приятел с фамилията Хагстрьом) предложи вариант върху който си заслужава да помисля.Да закарам материала и ако става,мога да си избера китара от магазина(вероятно не всяка )Материала е доста.Ако не става ще го уреди за продажба на мебелист и съм щял да остана доста доволен.За щастие има вариант за транспорт,а аз след 2 седмици пътувам.Мисля все пак да оставя нещо тук за евентуален експеримент.Ще разказвм до къде съм я докарал.Поздрави и благодарности за помоща и съветите! 1 Цитирай
Dirk Отговорено Юни 27, 2015 Автор Отговорено Юни 27, 2015 Малко интересно инфо(поне за мен),просто за да довърша тематаТака и не разбрах какво продадох "Лютиерът" купи материала без никакъв коментар и ме гледаше все едно съм някакъв източно-европейски крадец Добре,че не го превозвах съвсем партизански та се съгласи да го купи.Единсвеното,което каза,че никой не пазарува каквото и да било по този начин ,дори и мебелист.Спасило ме това,че става чрез познат и той гарантираше,че не съм някой тарикат.После си дадох сметка,че всичко е било вероятно малък театър от негова страна,защото той със сигурност нямаше въобще да дойде на среща,ако беше толкова принципенВ последствие също разбах ,че нещо работи в Halkan,магазин за винтидж инструменти,който се държи от бивш поляк Цитирай
Aureliano Отговорено Септември 16, 2015 Отговорено Септември 16, 2015 aurelliaguitars.googlepages.com Правим всички модели. 2 Цитирай
Recommended Posts