Jump to content
Българският форум за музиканти

Recommended Posts

Публикувано

Здравейте,

Прагчетата на грифа на китарата ми започват лека полека да се изтъркват и се чудех за няколко решения на този проблем, но не съм сигурен, кое ще е най-добро:

1. Стандартна смяна на прагчетата (ако може някой да предположи колко ще ми струва това, понеже никога не ми се е налагало да го правя).

2. Поръчка на нов гриф (намират ли се български лютиери, които могат да свършат добра работа или е по-добре да поръчам от някъде).

Честно казано, навит съм повече на смяна на целия гриф, тъй като дебелината на сегашния не ми е много удобна. Ако някой може да даде мнения и да каже дали има опит с такива процедури ще съм много благодарен. Живея в София и китарата, за която става въпрос е Squier Classic Vibe Strat 60's.

Отговорено (Редактирано)

Никони, ненужна ирония, не смяташ ли? 

Смяната на позиции (прагчета) е стандартна процедура при електрическите китари и бас китари, която всички лютиери извършват. Подобен човек би могъл да промени и профила на грифа (в някакви разумни граници), така че да ти стане по-удобен. Мога да препоръчам Коцето (www.kdbasses.com/) или Диката (www.dikaguitars.com), които са признати като добри специалисти и коректни хора. 

Редактирано от разбойник
Отговорено

Ориентировъчно цената е 100-120-150 лева. Предполагам зависи от вида на грифа + някои други променливи.

Тази китара (с изключение на адаптрите) си е доста добра тояжка, не я разваляй с някакви други странни грифове. Като не ти е удобна я смени цялата.

Отговорено

^ Това е за рефрет :)

Ако ще правиш нов гриф, ще ти излезе повече от китарата.

Оттам ще поискаш да смениш адаптери, ключ .... и по-добре послушай Baby Thomas :)

Отговорено

Classic Vibe серията  на Squier са добри инструменти, аз ги предпочитам пред мексиканските Fender. Както се написа, с една смяна на адаптерите ще имаш съвсем приличен инструмент. Ако профилът на грифа не ти е удобен, аз бих ти препоръчвал да не го преправяш, тъй като китарата ще стане трудно продаваема, а и резултатите не са 100 % предвидими откъм удобство. Нов гриф при добър лютиер ще струва колкото цялата китара или дори повече, както написа jabs.

Имаш два разумни варианта: или да отремонтираш праговете (смяна може и да не е нужна) и да се примириш с профила на грифа или да търсиш на старо гриф от Fender/Squier с по-плитък профил. Такива излизат отвреме навреме в тукашния базар. Третата ти опция е просто да я продадеш.

Отговорено

Classic Vibe серията  на Squier са добри инструменти, аз ги предпочитам пред мексиканските Fender. 

Е това горното ще е  вярно , ако се има и предвид от кое производство ще да е този мексикански Фендер . 

Пипал съм такъв Fender -Squier и мойто си мексиканче от 95 година не бих го разменил...