Jump to content
Българският форум за музиканти

"Съживяването" на един бас


Recommended Posts

Здравейте,

това лято реших да се пробвам да поправя един бас който когато го взех беше в окаяно състояние.Беше боядисан с черна боя целия ,ама наистина целия :huh: струните му опираха в грифа , нямаше един ключ съответно една струна. беше дълбано тялото направо с мотиката за да се поставят два допълнителни адаптера които вероятно бяха "хенд мейд", първа струна излизаше извън грифа и т.н.

Реших да направя това защото винаги съм се страхувал да бурникам по моя бас,казвали са ми : "не пипай като не разбираш,може да го прецакаш" а на мен това не ми харесваше.

Така се захванах с това след като си набавих необходимата информация от нета и най-вече от темите в форума като тук искам да благодаря на Pacman и другите за съветите.

Първо свалих боята което беше много много трудно,защото беше поне 2 милиметра дебел слой.Шкурих тялото и грифа две седмици с шкурки различен номера докато не станаха прекрасни на пипане.Преместих струнника няколко милиметра за да не излиза първа струна извън него.Оформих главата на грифа в по мека форма защото беше много грозна.Дълго се чудих какво да правя с дупката издалбана в тялото,като в началото исках да я запълня с друго дърво,но не успях да намеря подходящо,затва направих нова платка от 2мм бял плексиглас.Купих един адаптер защото немаше кинти за два,взех го от xxxx и накрая бях много изненадан от работата която свърши.Финишингът беше големия въпрос,дали боя дали прозрачен лак.Рещенито-нито едно от двете,защото един приятел ме светна за съществуването на едно чудесно материалче наречено "Скоч Брайт"с което просто полирах тялото докато не заблестя -Наистина блесна.Почистих и прагчетата с него след което изглеждаха като нови.

След като всичко завурши големият въпрос беше дали тоя бас ще звукне и дали ще е удобен.Ами наистина стана нещо много изненадващо,басчето ми е по удобно от много басове които съм пробвал а звукът бейби,направо ме хвана срам за моята YAMAHA bb405 като ги сравних.

Та тва беше,вече не ме е страх да бурникам по инструменти дори съм решил да си направя мой си бас.

Ето малко снимки които за жалост направих след като свалих боята.

 

http://baschetoo.hit.bg/Picture%20001.jpg

http://baschetoo.hit.bg/Picture%20002.jpg

http://baschetoo.hit.bg/Picture%20004.jpg

http://baschetoo.hit.bg/Picture%20010.jpg

http://baschetoo1.hit.bg/Picture%20013.jpg

http://baschetoo1.hit.bg/Picture%20014.jpg

http://baschetoo1.hit.bg/Picture%20015.jpg

http://baschetoo2.hit.bg/Picture%20017.jpg

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Резултата е много добър.Поздравления!Това ми напомня,че моя стар бас е в подобно състояние...Започвам да се колебая дали да не му причиня същото... пък дано заприлича на нещо.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Резултата е много добър.Поздравления!Това ми напомня,че моя стар бас е в подобно състояние...Започвам да се колебая дали да не му причиня същото... пък дано заприлича на нещо.

Давай смело,да не ти пука.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Много ме израдва!!! Леле, колко много ме израдва :D Аз вкъщи имам една китара, която е старата на барабаниста ни. Смятам да го изненадам скоро именно като я стегна. Той много си я обичаше, но както сами се сещате не е никак в добро състояние. Само да си намеря шлайф машината и се хващам в коридора да я понаглася ;)

Как ми даде хъс, човеко! А колко работа ме чака по китарката :D

 

П.П. Видях една яма на главата на баса за 5 ключ, ако не се сещаш как да я запушиш или те е страх да го правиш ей така на сляпо, питай :D Имам какво да кажа :D Баща ми е дърворезбар :green:

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Браво! Добре е станал инструмента!!!

Аз бих сложил черна платка - визията направо ще заспи.

 

Би ли споделил малко повече за въпросния "скоч брайт"?

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Едно браво и от мен !!

това което си направил заслужава похвалите !!

 

Малко идеи.

Първо, гус'ин Разбойник е прав, че ще е по-добре плочката да е черна. Ако не ти се занимава да е режеш нова плочка, тази бялата ее пръси с черен матов лак. Става. Един приятел така направи на неговата китара и излгеждаше супер! Това важи и за горната пласмаса при ключовете.

Друга идея е да изрежеш плочките на лазерно рязане и някъде да ти никелират готовите плочки (ламарината да не е повече от 1мм дебела)

И последно сложи и 1 пласмаса там дето е гайката за шиша (горе на главата) за да не се вижда грозните железа.

 

Две забележки от мен:

1. Тия снимки можеше да са 800х600. Няма нужда да гледаме снимки по няколко мб.

 

2. Там където е жака около него сложи 2 винтчета за дърво за да не се счупи пласмасата при вадене и вкарване на жака за китарата.

 

И като цяло евала ти праим ! :headbang:;)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Евала - почти перфектен резултат ( "почти"то е заради субективното ми лично мнение ;) )

 

Според мен ще стане и още по-добре ако плочката от горе следва по-добре формата на тялото, ако ме разбираш какво имам предвид... И като човек от части и на изобразителното изкуство и с малко усет към тоновете, мисля че плочката ще изглежда най-добре ако е нещо жълтеникаво, нещо по-vintage white, (като цвета на китарата на Malmsteen - но не точно :P ), или нещо отиващо към светло кафяво, така ще се запазят топлите цветове и пастелните тонове. Ще стане много красива китара според мен. Също можеш да заоблиш и острия ръб на главата още съвсем малко, не чак да стане объл, а просто да го притъпиш малко...

 

Пак повтарям, мое лично мнение, ако искаш си поиграй с някой редактор за изображения и промени малко цвета на капака и провери какво най-много ти харесва :ph34r:

Редактирано от SomeoneElse
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

  • 3 weeks later...

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното ви съдържание бе възстановено.   Свободно редактиране

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.