Jump to content
Българският форум за музиканти

Recommended Posts

Публикувано

Здравейте !!!  Някой знае ли дали Cubase 5 поддържа неравноделни размери??? И как да ги вкарам вътре ??? :unsure:  Cubase-то разполага с размер като 7/8 , 9/8 , 5/8 ,но всички те са равноделни !!!  Правя Българска музика (хорца и др.) , но не знам как да работя с Cubase 5 с неравноделни размери???? Ако някой може да помогне ????? :thumbs_up:

Отговорено

Как така 7/8 е равноделен?! По спомени - можеш да си правиш каквито искаш размери, но не съм го ползвал от година, така че не мога да ти кажа как ставаше. При всички случаи е много лесно.

Отговорено

Ето ти заобиколен начин. Програмирай си 1такт с фус, който има нужните акценти и си го лупвай. Не съм работил на програмата от времето на Атари, но смятам че това е изход от положението.

Отговорено

Сега имам спомен, че и аз имах проблем с акцентите на метронома при 7/8, като записвах ръченицата на Стайнов преди доста време в Cubase. Тогава не намерих решение и записвах с включена МИДИ-квантизация и акцент само в началото на всеки такт. Но пък се губи малко чувството така...

Отговорено

Моят work-around за запис на 7/8 обикновено е да записвам в 14/16 и съответно ми е все тая има или няма акценти. Малко е по-дразнещ клика така, но е по-добре от без никакъв.

Отговорено (Редактирано)

При новите кюбейси има вариант за всякакви размери в темпотрака. Отваряш го (ctrl+t) и пишеш размера където искаш промяната (с моливчето върху лентата отгоре). Всъщност и на 5 имаше такава опция. За по-ранните не съм сигурен.

Редактирано от anomandrus