CyberGene Отговорено Октомври 20, 2018 Отговорено Октомври 20, 2018 1 hour ago, jabs said: Момци, чичо доктор каза да спра кафетата за известно време. Ще чета и ще подсмърчам. Душевно съм с вас... Стига бе, що така... Жалко, дано да е временно. Може да пробваш декафа на Домани, не е никак лош, опитвал съм го. 1 Цитирай
Coffee Отговорено Октомври 20, 2018 Отговорено Октомври 20, 2018 Преди 3 часа, temp написа: Толкова много лаваци напускаха , не намирам особена разлика . Биват .. но не и за 60лв килото. Има "вносители" който продават в olx същите за по около 30лв кг. В английския амазон има 6 х 1кг Tierra , но идва пак около 30лв на кг. Тези "вносители" са обсъждани накратно по-назад в темата. Като цяло предлагат доста видове на доста добри цени, но може да ти пратят някое с по-изтичащ срок (трябва да се пита). По-тъмно изпечените кафета, приготвени по-късо (ristretto) и на по-висока температура трябва да съдържат по-малко кофеин. Италианците жулят по няколко кафета на ден и като цяло не им пречи, понеже са малки и с малко кофеин. Ако е за кръвно, кофеина май не оказва чак такова голямо влияние, но не съм доктор и по-добре не ме слушайте за такива неща Цитирай
Evtim Djerekarov Отговорено Октомври 21, 2018 Автор Отговорено Октомври 21, 2018 Малко встрани от (доста интересните) дискусии, които се водят в последните страници: Вчера взех, поради мързел, това каче от магазина: https://coffeemall.bg/kafe-santos-cafe-emotion-zyrna-1kg-p559.html Леко по-кисело е, но не прекалено. Иначе, съм изненадан - доста е добро. Има си и аромат, пуска кафяв каймак, както трябва. Ако ви се експериментира - купувайте! 2 Цитирай
Petar Nedelchev Отговорено Октомври 21, 2018 Отговорено Октомври 21, 2018 (Редактирано) Здравейте! Да се похваля и аз с моята модната Gaggia Classic. Купих я втора ръка от Ebay. След като пристигна се оказа, че е с пукнат бойлер и не може да се ползва. Смених го и я почистих. Открих и тази тема, както и други чужди форуми и се започна търсенето на идеалното еспресо. Поръчах си кафе от Домани и Колумбус, изучих сърфинга и успявах да изпия две-три добри кафета от десет направени. Трудно беше да получа добро второ кафе веднага след първото. И пак четох. И взех решение, ще се модва. Проблема за нестабилността при Класика е малкия бойлер и навлизането на студена вода веднага след като започне да тече кафето, което води до бърз спад на температурата и при високата толерантност на термостата, резултата не е гарантиран, а е по-скоро късмет. Така, че се насочих към PID и предварително загряване на водата преди да постъпи в бойлера. За загряване на водата преди бойлера в нета има няколко решения - с навивка от медна тръба около бойлера, монтиране на втори бойлер преди основния и с пасивен термоблок в близост до бойлера. Аз се спрях на друго решение, което да ми даде по-голям контрол върху температурата на постъпващата в цедката вода. За предварително загряване между помпата и бойлера съм монтирал термоблок, който също управлявам с PID. Термоблокът е от кафеавтомат Saeco. Така модната машината я ползвам вече 6 месеца и дава изключителни резултати с огромен процент на повторяемост. За експеримент съм правил шест кафета едно след друго, като не успях да доловя разлика, само не можах да спя цяла вечер. С външна термо сонда поставена в цедката, си играх да меря температурата на десет последователни кафета от 30мл. Резултатът беше, че темтературата винаги беше една и съща, в случая 93 градуса. Естествено съм пипнал и налягането на 8-9 бара. За сега съм много доволен от резултата и въпреки, че при заиграането преди шест месеца ме перна ток два пъти и почти наводних, като отворя очи сутрин бързам към машинката за едно добро кафе. Остава само да реша проблема с наливането на вода, тъй като заради запълването на вътрешността на кафемашината, не може да се ползва оригиналната фуния, т.е. да се пълни отгоре. Имам идеи, но не намирам време да ги пробвам. Редактирано Октомври 21, 2018 от Petar Nedelchev 3 Цитирай
EspressoH Отговорено Октомври 21, 2018 Отговорено Октомври 21, 2018 Трябва да се експериментира, това ми е любимото занимание, когато иде реч за кафе Цитирай
Coffee Отговорено Октомври 21, 2018 Отговорено Октомври 21, 2018 Поздравления за мода. Доста добро решение, да се управлява термоблока с PID. Според мен няма чак такава нужда, защото и обикновен термоблок също е доста добро решение (аз мислех за такъв мод, но се отказах, тъй като минах на друга машина). С тока трябва много да се винмава, още повече при работа във влажна среда. Дори и малък ток може да бъде смъртоносен. Аз гледам и за най-малкото да изключвам тока и да проверявам по няколко пъти. Най-лесния варинат е някаква по-тънка и дълга фуния или маркуче (ако има място да се събере). Друг начин е външен съд, с подходящата форма. Просто удължаваш маркучетата и при нужда пробиваш дупки от където да минават и си готов. Цитирай
Skala Отговорено Октомври 24, 2018 Отговорено Октомври 24, 2018 След като натрупах опит с кафемелачката (Rancilio Rocky) дойде време да сменя кафе машината. В момента със Saeco Poemia еспресото ми се получава, но ме дразни нестабилната температура. Затова си търся машинка с бойлер и 58 мм филтър. За нова машина вариантите май са два: Rancilio Silvia, която ми идва скъпа, или Gaggia Classic - за нея не съм сигурен дали е със старото качество...Склонен съм да взема и употребявана, но вече рециклирана машина, защото не ми се занимава да я поправям. Препоръчайте към какво да се насоча? Освен в Комбина бар, знаете ли къде в София мога да огледам? Цитирай
blazarov Отговорено Октомври 24, 2018 Отговорено Октомври 24, 2018 Нова Gaggia Classic - no no Днес пристигнаха някои неща Снимката е яко нагласена - тези от bluestarcoffee са ми пратили дръжка с M10 вместо с M12 резба. Наложих я да видя как изглежда и не е зле мен ме кефи. Нови са и фунията (която ще замени изрязана картонена чашка дето се разпада вече), тампъра (този е 58.5мм и влиза супер плътно в кошницата), лентичките термометър и чашките шотове - отдавна искам такива. Sent from my iPhone using Tapatalk Цитирай
Skala Отговорено Октомври 24, 2018 Отговорено Октомври 24, 2018 Какво мислите за Lelit, например Lelit-PL41EM ? Цитирай
EspressoH Отговорено Октомври 24, 2018 Отговорено Октомври 24, 2018 9 hours ago, Skala said: След като натрупах опит с кафемелачката (Rancilio Rocky) дойде време да сменя кафе машината. В момента със Saeco Poemia еспресото ми се получава, но ме дразни нестабилната температура. Затова си търся машинка с бойлер и 58 мм филтър. За нова машина вариантите май са два: Rancilio Silvia, която ми идва скъпа, или Gaggia Classic - за нея не съм сигурен дали е със старото качество...Склонен съм да взема и употребявана, но вече рециклирана машина, защото не ми се занимава да я поправям. Препоръчайте към какво да се насоча? Освен в Комбина бар, знаете ли къде в София мога да огледам? Гаджия втора ръка или Силвия пак така, пиши ми на ЛС ако се интересуваш; Цитирай
EspressoH Отговорено Октомври 24, 2018 Отговорено Октомври 24, 2018 (Редактирано) 3 hours ago, Skala said: Какво мислите за Lelit, например Lelit-PL41EM ? 57mm по скоро не. Редактирано Октомври 24, 2018 от EspressoH Цитирай
blazarov Отговорено Октомври 25, 2018 Отговорено Октомври 25, 2018 Тези лентички при мен нищо не отчитат дори и след час и половина работила машина. Групата на пипане е топла, без да пари, т.е. наистина може да е под 60C..При Вас как е?Sent from my iPhone using Tapatalk Цитирай
CyberGene Отговорено Октомври 25, 2018 Отговорено Октомври 25, 2018 При мен си работят добре. При флъша още става 90 и бързо пада до 80, след което чакам да се качи бавно до 85, което ми е ориентир да правя кафе. 1 Цитирай
blazarov Отговорено Октомври 25, 2018 Отговорено Октомври 25, 2018 След кратко проучване установих, че тези лентички са безполезни за моя тип машина. При тях не се затопля чак толкова видимата част на групата. Гледам че все на lever-и ги слагат, което е напълно логично. Ще ги махам направо.Sent from my iPhone using Tapatalk Цитирай
Recommended Posts
Join the conversation
You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.