Jump to content
Българският форум за музиканти

Recommended Posts

Отговорено

Според мен е по-добре ПИД с готов контролер, понежен на ардуино му трябва захранване и от там повече място, което води до смяна на койтеинера за вода или замяната с външен. В интернет има доста модове и с двата варианта. Готовите решения от Китай са достатъчно надеждни и евтини.


От манометър няма много смисъл. Веднъж нагласи ли се OPV да е на около 9 бара, не виждам за какво ще се ползва манометъра (освен ако няма да правиш модове и на помпата и от там pressure profiling).


Чувал съм добри неща за комбина бар. От там си пазарувам части и съм доволен. Вероятно ще могат да направят проверка и настройка на налягането.

Отговорено

Аз мога да услужа с манометър или направо с целия портафилтър за Ранчилио с навития манометър и съответните преходници.
И без това ти трябва веднъж за 10мин както каза колегата по-горе.


Sent from my iPhone using Tapatalk

Отговорено

От манометъра наистина няма много полза, но изглежда красиво.

PID има предимство че е лесен , здрав малък и мързелив, най вече настроен веднъж няма проблем. Харесал съм си  XMT7100 1.3" Screen PID Intelligent Temperature Controller - Black   Изглежда добре

Ардуиното пък освен температурата мога да му сложа часовник, (реално време) да се включва ,  изключва WiFi и блутут, а с обикновено реле мога да управлявам и помпата и клапана , да получа "накисване"

 Проблема с тях е от мой опит, както и да работи, максимум до месец , програмата крашва и трябва да се качва наново, а при продължителна работа с висока температура се получават проблеми в паметта. ( няма да е много готино  сутринта сънен да наливам отново софтуера)

Каквото и да избера проблема остава в сензора, това е един вариант  ще взема да го поръчам да пробвам , тези с шайба не са много популярни и трудно се намират

 

Блазаров , благодаря ти , ако си в София мога да се възползвам за един викенд,  :)

Отговорено

Този PID който си харесал е добре, че е малък, но модела с вграден SSR е до 3А, а за Силвия 1100W ще ти трябва по-голям ток. Може би ще става да се мод-не (не знам вътре точно с какъв елемент е). Друг вариант е с външно SSR реле (ще има място къде да се навре). Има PID от същата серия, само че за управление на външно SSR реле.

По други форуми като съм чел, хората предпочитат датчика да е pt1000, понеже били по-точни, макар и са по-бавни от K-type. Неприятното е, че pt1000 с тази резба ще се намери трудно (преди като бях търсил, мисля че намерих само някакви много скъпи).

За това "накисване" съм виждал че правят мод с незадържащ бутон в горния край на машината (потърси в тубата). Натискаш бутона и отваря само клапъна, без да включва помпата (може и да не е така,  най-добре да се провери). Така хем е по-устойчиво на проблеми, хем по-лесно може да променяш времето на preinfustion.
Има специяен PID за силвия, но е доста по-скъп от китайските аналози. При него можеш да избираш колко да ти е preinfusion и дължината на кафето.

Проблема (за който е проблем) включваето на машината да загрява повечето хора го решават с таймер. Има и такива който се управляват по интернет.

Като цяло това е което се сещам и което може да ти бъде полезно. По чуждите форуми има много информация за Silvia.

Отговорено

Информация от днес Комбина бар - питам ги за проверка/чистене/ на машина - Отговорът беше: Оставяте машината до 45 ще е готова. Майстора е много натоварен :)

Питам ги, не мога ли да я ползвам и да я докарам след 45 дни ...  Не може!

С уважение към бизнес модалът им - ама тези хора са още в соца. Също и сайта им.

Отговорено (Редактирано)
1 hour ago, Bogdanov said:

Информация от днес Комбина бар - питам ги за проверка/чистене/ на машина - Отговорът беше: Оставяте машината до 45 ще е готова. Майстора е много натоварен :)

Питам ги, не мога ли да я ползвам и да я докарам след 45 дни ...  Не може!

С уважение към бизнес модалът им - ама тези хора са още в соца. Също и сайта им.

Ще се справиш и сам, качил съм инструкции как се прави това, трябва ти един почивен ден и комплект гарнитури и нови  SS болтове. Ако срещнеш трудност ще помагаме.

Редактирано от EspressoH
Отговорено

Така е.

Ще отделя ден и ще я отворя за пълна дефектеция и почистване на Gaggia-та

 

Днес докато бях командировка, попаднах на един магазин за резервни части за кафе машини в Благоевград.

На удобно място е в случай, че имате път на там.

Аз си харесах няколко аксесоара, резервен душ и цедки.

https://www.google.com/maps/place/бул.+„Васил+Левски“+10,+2700+Благоевград+Център,+Благоевград/@42.0152856,23.0929019,3a,48.6y,130.95h,84.25t/data=!3m6!1e1!3m4!1sV1Ys-F9oJ9TJyVvAXLNkbw!2e0!7i13312!8i6656!4m5!3m4!1s0x14aaf5fe8d547303:0x565664342c31435!8m2!3d42.0154822!4d23.0928086

Отговорено

Снощи забелязах, че сме останали без кафе, само някакви стари пакети дето не са ме изкефили и направо трябва да хвърлям.

Реших да спася положението, пък и да пробвам за първи път да купя кафе от магазина.

Кафето от горната снимка в Солун дето най-много ми хареса беше Illy червено в големите ламаринени контейнери дето направо ги набиват отгоре на мелачката вместо hopper.

Сигурно не е същото, но купих това 250гр за 22лв от кварталния магазин.

Сигурно също има значение и техниката - la marzocco linea + mazzer (super jolly може би?) default_smile.png

Честно да си кажа въобще не е лошо първото (излезе бавничко - 18гр - 36гр - 40сек), макар че ми трябват още 2-3 шота за да насторя перфектно мелачката.

Досега бях останал с впечатлението (от четене на форуми и разговори с местните пекари), че пия кафе от друга категория - specialt, прясно изпечено, бла бла, несравнимо с шир потребата (дори и много скъпата) от магазина дето е печена преди месеци в най-добрия случай.

Друг е въпроса, че на тази цена Illy-то е почти двойно по-скъпо от блендовете дето купуваме от пекарните и гони най-скъпите им Single Origin.

Все пак за мен това е приятна изненада. Със сигурност ще пробвам и Julius Meinl, както и ще съм по-спокоен ако пропуна да се запася от пекарната, че пак ще пием екстра качество еспресо :-)

Друго интересно Illy-то иска мнооого по-едро смилане - който има опит с Миньон знае колко голяма разлика е от 0.4 до 1.3 на врътката (грубо). Това е доста добре, защото при миньона колкото по финно, толкова повече буци и повече ръчни интервенции default_smile.png на практика с това кафе мога да пропусна момента с WDT (меля в чашка, разбърквам с дървена пръчка и тогава изсипвам в ръкохватката) и пак резултата ще е добър в повечето случаи.

d646fecd24c2ac08e897405ca0d667f2.jpg&key=9888c6f6b7d7421ee32170eed4708fb0b601ebfdc9f02fbab6e871853e63eb1b

 

 

Отговорено

Първи шот - 15гр, 17сек, около 20мл - двойна цедка 58мм без крема диск, друга прозрачна чашка нямам в момента.
Кафе насипно, изпечено преди 2дни, 10% робуста, смляно в магазина по моя визуална преценка.
Незнам на колко бара е налягането на машината - ще търся манометър и накрайници за проверка.
https://www.youtube.com/watch?v=OSTZRDwcjOU&feature=youtu.be

Чакам мелачка и тампер до няколко дни и ще докладвам.

Отговорено (Редактирано)
On 10/18/2018 at 7:19 AM, blazarov said:

Снощи забелязах, че сме останали без кафе, само някакви стари пакети дето не са ме изкефили и направо трябва да хвърлям.

Реших да спася положението, пък и да пробвам за първи път да купя кафе от магазина.

Кафето от горната снимка в Солун дето най-много ми хареса беше Illy червено в големите ламаринени контейнери дето направо ги набиват отгоре на мелачката вместо hopper.

Сигурно не е същото, но купих това 250гр за 22лв от кварталния магазин.

Сигурно също има значение и техниката - la marzocco linea + mazzer (super jolly може би?) default_smile.png

Честно да си кажа въобще не е лошо първото (излезе бавничко - 18гр - 36гр - 40сек), макар че ми трябват още 2-3 шота за да насторя перфектно мелачката.

Досега бях останал с впечатлението (от четене на форуми и разговори с местните пекари), че пия кафе от друга категория - specialt, прясно изпечено, бла бла, несравнимо с шир потребата (дори и много скъпата) от магазина дето е печена преди месеци в най-добрия случай.

Друг е въпроса, че на тази цена Illy-то е почти двойно по-скъпо от блендовете дето купуваме от пекарните и гони най-скъпите им Single Origin.

Все пак за мен това е приятна изненада. Със сигурност ще пробвам и Julius Meinl, както и ще съм по-спокоен ако пропуна да се запася от пекарната, че пак ще пием екстра качество еспресо :-)

Друго интересно Illy-то иска мнооого по-едро смилане - който има опит с Миньон знае колко голяма разлика е от 0.4 до 1.3 на врътката (грубо). Това е доста добре, защото при миньона колкото по финно, толкова повече буци и повече ръчни интервенции default_smile.png на практика с това кафе мога да пропусна момента с WDT (меля в чашка, разбърквам с дървена пръчка и тогава изсипвам в ръкохватката) и пак резултата ще е добър в повечето случаи.

d646fecd24c2ac08e897405ca0d667f2.jpg&key=9888c6f6b7d7421ee32170eed4708fb0b601ebfdc9f02fbab6e871853e63eb1b

 

 

Ще се цитирам себе си, че явно не мога да се редактирам след като някой е писал под мен.

Искам категорично да се поправя от горното мнение. Писах го само след първия шот от 6:00, а явно рано сутринта за първото кафе имам доста занижени стандарти :D

Мнението ми на база на реална консумация и правене на кафета след около 70% от 250-грамовата опаковка Illy е доста по-лошо.

Ако любимото ми Domani Espresso Vivace (когато се е получило, защото не винаги идва еднакво :) ) е 9/10, а средностатистическа Lavazza или друго от уж хубавите от средностатистическо заведение в София е 3-4/10, това е максимум 5.5/10 и то според мен идва от това, че при мен всичко е старателно изпипано - доза, мелене, дистрибуция на кафето в ръкохватката, налягане, време на изтичане и т.н. В повечето заведение повечето неща са доста мърляво изпълнени :)

Дори само гледайки как тече от bottomless портафилтъра се вижда голяма разлика. Illy-то тече някак си "сухо" и дори при на пръв поглед перфектна екстракция отдолу припръсква. Каймака няма типичната мазна и захарно-лепкава консистенция, на която съм свикнал..

Ако вземем предвид и цената на прясно изпеченото кафе от любимите ми 2 пекарни, което купувам за около 15лв/250гр, Illy-то го оценявам на 7-10лв, а не 22, колкото му искат всъщност..

Редактирано от blazarov
Отговорено

 Като споменахте Лаваца, някой пробвал ли е Lavazza Kafa?

https://www.lavazza.bg/bg/бизнес/бар/кафе/специалитети/kafa.html

Продава се в разфасовка от половин кг и е около 30-на лева.

Отговорено

Момци, чичо доктор каза да спра кафетата за известно време. Ще чета и ще подсмърчам. Душевно съм с вас... :)

Отговорено

В момента съм с лаваца тиера , бива ..доста силно  .. чиста арабика уж , прави добър каймак. Преди това бях с pienaroma Толкова много лаваци напускаха , не намирам особена разлика . Биват .. но не и за 60лв килото. Преди време имаше  старбъкс Етиопия в продавалника, много по-добро от бутиковото от дъбов.

Някой може ли да препоръча магазин от UK ili DE или да се организираме за купуване на кафе.

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното ви съдържание бе възстановено.   Свободно редактиране

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.