Jump to content
Българският форум за музиканти

Recommended Posts

Отговорено

Да, учудващо и за мен.
Между другото може и това да има връзка с това, че сега кафето с VST кошницата+голия портафилтър е много по-добро.
Аз ползвах само оригиналната двойна цедка с 16гр доза. Те май я дават за 14гр и с 16 винаги болта се врязва към 1-2мм 2 кафето.
Новата ми VST е 18гр и аз толкова й слагам и болта не се отбелязва изобщо.

Sent from my iPhone using Tapatalk

Отговорено

Изглежда добре. Аз също целя такъв резултат.

Ти как го постигна?

1. Изпили ли оригиналния Jet braker за да "поема" болт с конусовидна глава?

2. Доколкото виждам от каталога на IMS shower screen-а, който е официално съвместима с Rancilio Silvia не е фабрично вдлъбната за болтове с конусовидна глава - https://www.bluestarcoffee.eu/ims-competition-shower-screen--rancilio-5971-p.asp. Ти взе плосък и го "смаза" с болта за да пасне или някак другояче?

IMS имат и такива, но не ги дават съвместими с Rancilio - https://www.bluestarcoffee.eu/ims-competition-shower-screen-5592-p.asp

Мерси предварително!

Отговорено

Взима се плосък и болта го прибира по кунуса като пасва идеално.

Не се пили брейкъра, а се разпробива малко със свердло с по-голям диаметър за да се получи конусна фаска за новия болт или се взима направо готов кит от ибей.

Отговорено

Темата назад е супер интересна и богата - жалко, че вече не кипи такъв ентусиазъм или всичко вече е казано. :)

Някой има ли някакво хубаво кафе за препоръчване?

В моя скромен опит, засега Domain Espresso Vivace е абсолютен победител и то с доста голяма преднина пред всички други кафета, които съм пробвал.

Други, които са ми харесали са Diablo blend на Дъбов и някакво забравих какво от Коферо в The Mall.

Espresso Vivace, особено след като се сдобих с VST кошница и bottomless portafilter, страшно много ме кефи. Другите съм ги купувал и правя от време на време предимно от любопитство и уж за разнообразие, но при тях го няма този карамелено сладък вкус, който е направо пристрастяващ.

Обикновенно кафетата дето ги продават като сладки и с ниска киселинност сладостта им е някак по-плодова и пак с кисели нотки.

Другото интересно е, че в къщи както ми се получава го харесвам доста повече отколкото като го пробвах за първи път на място в Домани.

Отговорено

Пробвай Етиопия Иргачеф, ако искаш. То е леко парфюмено - с приятни цветни нотки, но и леко кисело, така че не е за всеки. Няма почти нищо общо с вивачето :) Просто двете са ми любими и ги редувам, за да има разнообразие. 

Отговорено

Темата не е замряла, просто повечето неща вече са казани. Аз почти всеки ден преглеждам за нови мнения и чета, а гледам да пиша само ако с нещо мога да съм полезен на някой. Иначе ме дразни, че всяко мое мнение предварително трябва да се одобрява от модератор и после ако открия грешка, не мога да го редактирам.

Щях да взимам една Brasilia Club и да я модифицирам, но ми изпадна един heat exchanger E61 и като цяло си карам с нея и често си правех капучинота. Модифицирал съм си предната машина с PID, манометър и контрол на налятането, но нея я ползвам само лятото.

За кафета не мога да коментирам, понеже не съм от София, а по другите населени места не се предлагат прясно изпечени кафета. Затова си взех машинка за печене и си пекох няколко пъти зелено кафе. Бях го купил от чужбина, но вече и в България предлагат голямо разнообразие от зелени кафета и то на доста по-добри цени, но тях ще ги пробвам след като си изпия текущите запаси от кафе. Ако на някой му е интересно, ще споделя повече информация.

Отговорено
56 minutes ago, Coffee said:

Иначе ме дразни, че всяко мое мнение предварително трябва да се одобрява от модератор и после ако открия грешка, не мога да го редактирам.

Така е първите 50 мнения. Имахме кофти опит и затова така се прецени...

Отговорено

Има ли някой в темата да ползва премиум ръчни мелачки, четох напред за Lido ET. Te по никакъв начин не бива да бъдат подценявани и нямат нищо общо с обикновенните такива.

Отговорено

До офиса отвориха още една пекарна за кафе - Арома на черни връх на кръстовището със Сребърна до Paradise Mall.
Реших да ги пробвам - нещо са ми съмнителни. Има там сложена в ъгъла една фурна ама не изглежда да я ползват много много :) плюс има прекалено много сортове , сигурно към 30. Както и магазинчето не е специализирано само за кафе, а по-скоро като квартално магазинче за кафе,ядки, сладки неща и т.н.
След консултация ми препоръчаха това за 6лв/100гр - дпоред тях най-класното и скъпото им. Интересно е определено, даже бих казал доста добро. Това може би е кафето, на което най-отчетливо усещам описаните нотки: тютюн, орех, шоколад. Също има лека сладост, която аз търся.
И все пак мисля днес да мина през Домани да заредя 500гр Espresso Vivace - the king of espresso :-)
0ee5bd4ae79306af4373827123f4dfb9.jpg

Sent from my iPhone using Tapatalk

Отговорено

Моят опит с магазините Aroma е със смесени чувства. Говоря за другия им магазин, който е на пазара "Димитър Петков". Понякога кафето им е аха-аха, почти Домани като качество, друг път, дори пряснопечените кафета, са толкова зле, че ги оставам, за като нямам друго кафе, докато не дойде момента, в който да установя, че са на 4-5 месеца, и не ги изхвърля. Не знам, на какво се дължи това - може би на неконсистентна суровина, може би на нееднакво печене. Една пекарна, трябва да може да поддържа качество, поне равно на пакетираните кафета на зърна, с марки като Tchibo, Illy и т.н., които не са върха на сладоледа, но поне, знаеш точно какво ще получиш.

Съгласен съм напълно с казаното за Домани и Еспресо Виваче. Досега, както и да въртя и да суча, след известни паузи и проби, винаги се раждам, когато отново си взема едно Виваченце.

Отговорено (Редактирано)

Моята мелачка Lido 2 пристигна, мога да кажа че е по-добра от Eureka Mignon :) дори и на най-финната степен кафето е пухкаво и няма никакви грудки.

Lido-2-Hand-Grinder.jpg

Редактирано от EspressoH