Jump to content
Българският форум за музиканти

Recommended Posts

Отговорено

Ходих миналия уикенд до Комбина Бар в Дианабад и поглеждайки отгоре-отгоре изложените 2ра ръка неща ми се стори, че има прилични неща в този диапазон 300-400лв


Sent from my iPhone using Tapatalk

Отговорено

Аз току що завърших премахването на автоматичното изключване като се придържах към заводски вид и устройство.
Сменил съм on/off бутона с оригинален Rancilio on/off ключ, който дори се оказа, че го има наличен в БГ - изглежда е същия и на профи машините. Също така нищо вътре по фабричното окабеляване не е засегнато и за 20 минути мога да я възстановя в оригиналния вид, в който я получих (дано не се наложи).
Материалите са:
- ключ
- 2 x 30cm силиконов многожилен кабел 2,5мм2
- 3 женски и една мъжка изолирани кабелни обувки с подходящ размер

Ще я ползвам така няколко дни под наблюдение и ако всичко е наред я пускам през интелигентен контакт и смятам проблема за решен.
Ето няколко снимки:
1. Преди
6f9c2be3c6843061b402b58624759aed.jpg
2. Вътре
924faf480e31877ef35c74d1b29dbf4f.jpg
3. След
c5960b02d1854ddc1cf9d6ae084ba647.jpg


Sent from my iPhone using Tapatalk

Отговорено

Вчера един колега в офиса направи доста успешен експеримент: пробва да върти ръчната си мелачка Харио с винтоверт :D На практика я направи електрическа и нещата се получиха доста добре. По-любопитното е, че зърната се смелиха по-ситно от ръчно въртене - явно високата скорост успява по-хомогенно да ги смила. Струва си да се пробва. Маха се ръчката, завива се вместо нея гайка, а въинтовертът се ползва с удължител за завиване на гайки, който директно върти гайката и съответно целия ротор.

Отговорено

Има хора дето го практикуват това с винтоверта, но една Гаджия МДФ за 100лв SH , като най-бюджетен вариант за мелачка, обезмисля пластмасовото Харио.

Отговорено

Днес направих и автоматизацията :)

Спрях се на решение от БГ компания за cloud базиран intelligent home - Shelly. Взех си Shelly Plug за 60лв.

Бях се засилил за китайски smart plug sonoff от olx за 30лв, но случайно срещнах тези и ме изкефи концепцията им.
Особено za shelly sense. Може да го видите какво може :)

Прилагам screenshots от аппа за наблюдение и управление.
2ad7e530ef9d68d276ee9db0e72bde98.png

47e2e773a0d49342ba43d9bdcc86fcba.png


Sent from my iPhone using Tapatalk

Отговорено (Редактирано)

Човек като иде на почивка или в командирвка сериозно я закъсва с качественото кафе. Съжалявам че не метнах една Гаджия в колата :)

Редактирано от EspressoH
Отговорено

Така е, неминуемо се превръщаш в кафе-сноб. :)

Аз не мога да се сдържа да не се похваля с покупките, които приститнаха днес. :)

6d0602d64e23fe4d99189a47aa2519dc.jpg

62cd8d867407b3396e4e382db594c778.jpg

Разбира се, не се сдържах и си врътнах едно 45грамово еспресо от 18грама доза.

Гледката отдолу на портафилтъра беше по-добре от очакваното, почти перфектно излезе.

Екстакцията мина осезаемо по-бързо с VST кошничката в сравнение със стоковата на Силвия. 21 секунди за 45 грама от 18гр мляно кафе.
Към края изби тънка струйка вода от една от дупчиците на кошничката, което доколкото съм чел е знак за channeling. За това няма да бързам да меля по-финно, а ще правя кафета без да променям нищо, само наблюдавайки отдолу екстракцията. Само като съм сигурен, че тя протича добре ще вкарам едрината на меленето като допълнителна променлива.

Последното кафе със стоковата кошница (тази сутрин - същото кафе - Domani Esspresso Vivace изпечено на 13 август) беше 40грама за 31 секунди от 16 грама.
Вкуса на Еспресото от новия портафилтър+кошница обаче тотално надмина очакванията ми. Без съмнение най-доброто ми откакто съм “в занаята”, т.е. 3-4 седмици :) За първи път усещам сладкия (леко лепкав) вкус, за който толкова съм изчел.
Ако всеки път успявам да изкарвам такова или по-добро еспресо - аз ще съм най-доволния юзър!

Уикенда ще се заиграя и с OPV-то и манометъра. Направо не знам на още колко по-добро кафе мога да се надявам, при положение че и от тазвечершното съм мега доволен.


Sent from my iPhone using Tapatalk

Отговорено

Аз откакто преминах на ботъмлес портафилтър (вярно, преди това бях с кремадиск), разликата беше огромна. В момента кафето вкъщи се доближава до това от професионалните машини, макар че има още какво да се желае. Една от най-големите промени, които усетих с ботъмлеса е, че вивачето придоби много осезаема горчивина. Даже коментирах това с хората от Домани и те казаха, че това е нормално и ако ме дразни горчивината, можело да я омекотят с лека добавка на Мока зърна, което те редовно правели, това било нещо като втори вариант на Виваче за хората, които предпочитат по-меко кафе. Все още не съм пробвал, днес си взех Етиопия Иргачеф, което ми беше любимото кафе преди време, но после ми омръзна. Е, сега пък ми поомръзна вивачето, трябва да има разнообразие :)

Между другото в Домани обсъждахме качествата на водата. Понеже аз живея наблизо до Домани и съм на същата вода, която намирам за много добра и изобщо софийската вода е много качествена на вкус, те ме предупредиха, че каква е водата на вкус в устата не е показателно за това как ще взаимодейства с кафето и че химикалите във водата правят кофти реакции с кафето и развалят вкуса му. Препоръчаха ми да ползвам филтърна кана и това щяло да се отрази драстично на вкуса на кафето. И до това още не съм стигнал, но ще пробвам някой ден и ще кажа.

По въпроса с екскурзиите, назад в темата съм писал за Wacaco машинките, които имам. Едната работи с мляно кафе, а другата с капсули. Когато не ме мързи си нося зърната, взимам мелачката Харио и кафето е МНОГО по-добро от всичко, което може да се вземе по разни затънтени места из България. Когато ме мързи нося капсули, от които вкусът пак е доста по-добър, отколкото от стандартните боклуци, които се продават като еспресо. Скъпите капсули на екафе са с 8 грама, чиста арабика, пресована, вакуумирана, без никакви химии и добавки и са повече от приемлив вариант за екскурзии.

Отговорено

Според мен при мен по-голяма разлика във вкуса идва от VST кошницата, отколкото от bottomless портафилтъра. И я отдавам на много по-добра и равномерна екстракция.
Bottomless портафилтъра спомага донякъде за повече каймак и най-вече дава възможност да гледаш как тече, но не мисля, че значително влияе на вкуса и абсолютните качества на готовото еспресо.


Sent from my iPhone using Tapatalk

Отговорено

Да, прав си, при мен двете неща се случиха едновременно - махнах кремадиска и срязах портафилтъра, за да стане ботъмлес и разликата е дошла от премахването на кремадиска, не толкова от ботъмлеса.

Отговорено

Никога не съм забелязал кой знае каква разлика от премиум филтри било то VST или IMS. Виж за душа по става и то само защото е по чисто.

Sent from my WAS-LX1 using Tapatalk

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното ви съдържание бе възстановено.   Свободно редактиране

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.