metalhammer Публикувано Януари 21, 2015 Публикувано Януари 21, 2015 Silver Jubilee - диоди за клипинг и изцяло лампов сигнал! (дросел в захранването) JCM 900 освен клипинг диоди - изцяло солидстейт буфери през които минава основния сигнал - амплитудите и честотите са с други нива характерни за солидстейт апаратура, необратимо състояние ! 6 Цитирай
Evtim Djerekarov Отговорено Януари 21, 2015 Отговорено Януари 21, 2015 (Редактирано) Смесването на ламповa и solid-state технология, със сигурност има своите вреди или ползи, в зависимост от целите и вкуса. Би било крайно некоректно, такава апаратура да се търгува като изцяло лампова, и да се набляга на това при рекламата. Ламповият пуризъм също има своите странности, както всяко едно друго течение във всички сфери на живота. Има случаи, където по ред причини(исторически, естетически, звукови) е неудачно, да се ползват полупроводникови елементи(дори и когато са реализирани толкова добре, че да не се открие звукова разлика). Има обаче и много преувеличения в тази посока, на които интернет читателите често стават жертва. Аз мисля, че истината, както обикновено, е в средата. Като човек, който подразбира от схемотехника, а и като китарист, който често свири с JCM900, JCM800 2203, JTM30, JTM60, бих направил обосновано предположение, че макар операционните усилватели да са компромисно-спестителско и може би не много удачно решение, клипинг секцията не е - гонен е различен звук - за радост на едни и разочарование на други. Дори от хронологическа гледна точка, не може да не се отбележи, известното модно залитане по солид-стейт и цифрови звуци през втората половина на 80-те и през 90-те години, която заедно с други, нетехнически фактори е създала нови течения в музиката. След това, особено в последното десетилетие, се наблюдава едно връщане към "корените" на китарната апаратура, поради ред причини, за съжаление обаче, без това да донесе толкова оригинални течения в музиката, както по време на предишната, гореспомената промяна. Тези факти, за мен означават, че в крайна сметка, макар и важно, техниката е нещо второстепенно в правенето на музиката, поне що се отнася до тези фини нюанси в нея. А всяка епоха носи своя дух, в който техниката е просто обстоятелство. Увековечаването на техниката и нейното обожествяване, или пък нейното оплюване, не е точно нещото, което създава изкуство, или пък пречи на неговото създаване. Крайната вманиаченост по техниката, както и нейното обожествяване, от една страна е характерно за хората, които се интересуват от нея, от друга страна е сериозен инструмент в маркетига й. Разбира се, всеки може да стигне до свои заключения, в съзвучие със своите убеждения. Редактирано Януари 21, 2015 от Evtim Djerekarov 4 Цитирай
lyu_records Отговорено Януари 21, 2015 Отговорено Януари 21, 2015 Много теория, размисли, страсти после се почва със симулации и вечния спор транзистор VS стъкло, пичове палете поялниците картинките не свирят. Друг е въпроса, че добрите стари Маршали вече си изчерпаха дискографията Цитирай
Kalmar Отговорено Януари 22, 2015 Отговорено Януари 22, 2015 Съгласен съм с Евтим. За мен лично, като китарист, който не е навътре със схемотехника и електроника като цяло, е важно това което ми казва ухото. Имал съм JCM 900 MK III, JTM 30 (още го имам) и съм ползвал доста Jubilee, както и JCM 800 2205, но 2555 мен лично ме грабва най-много. Не знам колко съм прав, но 2555 е като лампов усилвател с драйв педал сложен пред него. Цитирай
TONY Отговорено Януари 23, 2015 Отговорено Януари 23, 2015 А, честито Ви Marshall Silver Jubilee рийшу! https://www.youtube.com/watch?x-yt-cl=84503534&v=NWHjjZ-6ssg&x-yt-ts=1421914688#t=112 Както презентиращият каза - If you suck, you'still suck, but you'll suck with better tone then ever before in your life! Цитирай
Baby Thomas Отговорено Януари 23, 2015 Отговорено Януари 23, 2015 Пак Слаш и този амп... Slash не е използвал Jubilee в записите на Appetite for destruction. Който е фен на Маршал, Слаш, лампите или всичко изброено да прочете двете части на ТАЗИ статийка. Доста фън е! Цитирай
Recommended Posts