Jump to content
Българският форум за музиканти

Захранване за ефекти!


Recommended Posts

Всъщност все някъде би трябвало да има захранвания,които решават проблема с шумовете щом има професионален звукозапис например.

 

Никое захранване не може да отстрани шума, който апаратурата сама генерира (особено апаратура, като китарната, с повечко усилване).

Някои типове шум са резултат от самия начин на работа на апаратурата (ако щеш, от самият начин по който работи света на квантово ниво), и няма начин, по който този шум да бъде изваден/отстранен, поради математическата му непредвидимост/произволност.

Поради тази причина, последното нещо, което може да махне шума от апаратурата е захранването й.

Захранването може само да потисне влиянието (до колкото има влияние през захранването) на външни смущаващи източници (най-често от захранващата мрежа - нискочестотен мрежов брум). Друго изискване е, самото захранване да не генерира твърде много собствен шум. Но да махне шума, който апаратурата (нейната аудио-част) сама генерира - не може.

 

Надявам се, че сега обяснението ми е по-ясно.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

/off

Това "стокови" някаква нова дума за фабрични ли е?

 

Стара дума си е:

 

Значение на думата стока

1. Продукт на човешка дейност, предназначен за продажба или за размяна. Хранителни стоки. Промишлени стоки.  стоков, стокова, стоково, мн. стокови.

 

П.П.

Имате Интернет а в Интернет може да бъде открит тълковен речник!

Имате интернет в него има тълковни речници

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

//off

Благодаря за насоката. Мисля, че питам по нормален начин.

Aз разбирам значението на думата стокови, но не мисля че ти разбираш семантиката на нейното използване.

Стокови запаси, например, означава запаси от продукти на човешката дейност, предназначени за продажба или размяна, т.е. запаси от стоки накратко.

Стокови захранвания, означава захранвания от продукти на човешката дейност, предназначени за продажба или размяна. Захранвания от стоки? Дини от ябълки? Т.е. няма как да се използва като допълнение.

Успех със захранването и спирам с офтопика. Просто се интересувах.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

А според мен си е на мястото, защото захранванията предлагани по магазините са си вид стока предназначена за масовия потребител, а това че се тълкува с точките и запетаите както в Съда вече не е мой филм.

Мерси, мисля че и аз отговорих по нормален начин. :yes:

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Koгато тръгнах да пиша по темата имах впредвид именно това-ЗАХРАНВАНЕ ЗА ЕФЕКТИ каквато е темата.После ясно продължих че борбата с шума (брума) е нещо комплексно.Да и най-съвършенното захранване за ефекти няма да помогне на един  зле проектиран усилвател с лошо пресметнат захранващ блок,на ненужно дълги и лошо направени кабели и на неправилно подредена апаратура.Същото важи и за китарната електроника в пълна сила като не винаги фабричното решение е най-правилно.Тъкмо затова наричам всичко това БОРБА защото не е лесно не е евтино и отнема време а освен това изисква правилен подход меко казано.Всъщност изисква сериозна техническа подготовка...или много пари.Но за да има оптимални резултати трябва да се вземат едновременно мерки във всички елементи от веригата адаптер-говорител,в това число и на захранването за ефекти.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Така е, но специално при китарната апаратура(която има определено усилване, а хай-гейн апаратурата - значително), има определен теоретичен минимален шумов праг, под който не може да се падне (освен с мащабни топологии, като паралелни групи, които на практика никой усилвател за китара не ползва), а специално при хай-гейн, този шумов праг е напълно чуваем, и сравним(не повече от 10-40 децибела) по-тих от полезния сигнал по време на свирене. Всеки, който свири, знае много добре, как звучи по време на паузите един драйв канал, без нойз гейт.

 

Разбора се, ако човек иска да вярва на разни лъскаво звучащи спецификации и купешки аудиофилски фрази, винаги може да си въобразява каквото си иска. Например, един относително технически грамотен човек никога няма да повярва в 24-битови, че дори 32-битови АЦП-ЦАП, или поне ще знае, че дори при най-скъпите и качествени от тях, всичко след 20, максимум 22 най-старши бит, е чисто и просто шум (21 х 6 = 126 dB). Например, шума на един резистор 1 килоом, при стайна температура и широчина на честотната лента от 20 килохерца, е -122.7dbU / 124.9dBV.

 

Тези прости истини често се пренебрегват от несъобразителните "специалисти" и се говорят какви ли не празни приказки (някои от които водят до правене на огромни разходи). Затова, за да може човек да прави правилна преценка в света на аудиотехниката, който както знаем, е пълен с дилетанстски(но много убедени) мнения и спекулации, е необходимо да има поне основни технически и математически познания, както и относително широк и безпристрастен поглед върху историята на аудиотехниката.

 

Много хора смятат, че имат основни(че и средни, а някои - добри) познания по аудиотехника и електроника, само защото умеят да говорят с гръмки фрази, притежават малко техника, имат трима приятели - аудиофили, които много ги разбират тия неща, и си купуват аудиофилски списания ежемесечно.

 

Не, че добрият озвучител/студиен работник задължително трябва да е отличен инженер, или пък всеки добър инжинер е идеален тонрежисьор, но който претендира за добри технически познания, трябва да ги има, поне на основно ниво.

 

Това, освен всичко друго, ще му помогне да има представа къде е границата, между реалните ползи и ненужните разходи.

Редактирано от Evtim Djerekarov
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

e268fa07a51798a2.JPG

 

a09d94e7f5fa2307.JPG

 

92fb7f30c3a47679.JPGук

 

За сега съм до тук с грубата работа, чакам си волтметрите за панелите.

 

Има ли някакъв интерес от тая цялата работа или да спра да качвам поетапно нещата и просто да го кача на края сглобено?

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Кутията изглежда добре обработена, обаче има ли смисъл да утежняваш захранване за ефекти толкова много?

Все пак, не е твърде голямо инженерно предизвикателство, да се направи захранване и за 4-5(че и 8-10 с повечко напън) ефекта, което може да се побере в по-голям джоб на яке. А ако се ползва импулсна схема - дори в джоб на паналон(с малко, зор, де :)).

 

В такава кутия може да се смести захранване за повечко ефекти, с повече екстри(опции, защити, индикации).

Редактирано от Evtim Djerekarov
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Колкото и да е трябва да има място на панела за:

2бр. потенциометъри, 2бр. волтметри, 1бр бушон, 4бр изходни букси, 4бр ЦК ключове за обръщане на поляритета, 1бр букса 220V, 1бр он,оф ЦК ключ

За това е такъв размера това са обемисти неща. (поне тези, които имам налични)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Така мисля че може да се извади по-реална представа за мащаба.

Има още два дисплея на които ще се виждат волтовете но ги нямам налични:

 

be169edc59b4d513.JPG

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Без да имам претенциите че разбирам от електроника на ниво ''Млад конструктор" бих искал да кажа следното за да не остана и аз неразбран.Моите уважения когато някой влага труд и средства за да създаде нещо.Когато обаче отивам да си купя усилвател или китара или ефект не нося със себе си спектрален анализатор и не ме интересува спецификацията и топлинния шум на вложените елементи.Искам това с което свиря не да е безшумно а да е малошумящо в най лошият случай.Искам защото плащам.И плащам колкото струва.Плащам защото не съм специалист.Когато отивам да свиря някъде не искам в паузите между песните да се червя вместо непознати инженери конструктори и техници затова че нещо бръмчи пращи съска или пищи.За да не се случва това съм отговорен аз а не ''оня с поялника''.За това че съм допуснал да свиря с калпава техника.И тъй като се занимавам с музика от доста време и през това време съм бил в обкръжението на музиканти а не на радиолюбители  знам как трябва да се чува и как не трябва да се чува един усилен звук.Какви са били вложените усилия както и технологията за създаване на продукта не ме интересува.За това посещавам този форум а не форум за електроника.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Добре изглежда написано, правилни са разсъжденията, но си сбъркал раздела.

 

Този раздел не е предназначен за неразбиращи техника, наука или инженерни решения.

Ето аз например не се мяркам в раздели, от чиито тънкости не разбирам.

С право бих станал за смях, освен ако не ме наругаят. И с право.

Човек трябва да си знае мястото и да не раздава наляво надясно това дето го няма.

 

А за плащането - браво. Изключение от стандартните случаи, където се иска совалка за 100 лева

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Моите уважения към истинските професионалисти в раздела.Съгласен съм че  мястото ми не е съвсем тук.Просто исках да споделя, а не да натрапвам мнение.Важното е да запазим добрият тон.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

  • 2 weeks later...

5c1a770c7110ba49.JPG

 

141ffcc417dc7199.JPG

 

4b8bbb00e23e3c98.JPG

 

Дойдоха чарковете и вече съм готов да го събера. Волтметрите имат тримерчета за калиброване. Тука ще е малко по-про кутията ще се гравират разни части има една камара дребни елементи и платмасарии вътре. :)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното ви съдържание бе възстановено.   Свободно редактиране

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.