Jump to content
Българският форум за музиканти

DIY лампово мини ампче


Recommended Posts

Не съм напълно наясно как работи това и дали в импулсните захранвания има такова нещо:
http://www.maximintegrated.com/en/datasheet/index.mvp/id/1017

---

Но, като потребител имах проблеми при захранване на буустер за соло китара с импулсен адаптер и не ми харесва идеята. С осцилоскоп и донагласяне на някакви филтриращи вериги сигурно може да стане супер.

TS808 криви прекалено много според мен и вкарва малко омазване. Само с лампите би трябвало да изкараш по добър звук, плюс допълнително чист буустер или някакъв по-деликатен овърдрайв за контрол на гейна, но това си е въпрос на вкус.

Иначе, с лампи е супер и въпроса е принципен, знам :D. Но ако говорим за компактност и цена на изходящ траф плюс доставка, цена и живот на лампи за по-големи мощности, вариантa с подходящо солид крайно стъпало може да е доста добър.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

  • Отговори 39
  • Created
  • Последен отговор

Top Posters In This Topic

Идеята ми беше за малко лампово усилвателче за вкъщи не повече от 5W  които определено за вкъщи ми идват повечко, да не забравяме факта че лампата свири добре когато се надуе а с едни 5W със сигурност ще ме изгонят от блока..Скъпо е когато ватовете са повече, аз не търся мощност, относно TS 808  ползвам го за бустер при това не само аз, а и не маже! В репетиционната съм с транзисторен амп причината за това да е транзисторен предполагам е ясна и има разлика от нещо прилично и нещо истинско. Транзисторния хардуер има едни граници от които каквото и да правиш не можеш да излезнеш особено при търсенето на "high gain"

 

Почваме да излизаме лека полека от темата а на мен ми се вижда че може да се развие добре в положителна насока за всички!

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Това за драйвовете и буустерите е оф топик, извинявам се, и е въпрос на вкус. Все пак, има по прозрачни неща които могат да се ползват за буустер, дори  в хай гейн лампов усилвател.

---

За по малка мощност, отдавна съм замислил домашен амп с крайна лампа триод + пентод.
ecl82 или руска като 6ф3п.

Пентодната част, в пентоден режим е под 5 вата, в триоден - още по малко, но звука поне на мен не ми харесва в триоден режим.

(извинявам се, да не беше тетрод... но пак може така да се модне)

Така, за класически амп ти трябва един двоен триод и една крайна лампа, а с две преамп лампи и триод-пентод като крайна може да си направиш хай гейн усилвател.

---

Топологията на схемата може да я събереш от тук от там, с конкретните стойности на някои елементи тр. да си поиграеш за добър резултат.

Интересно ми е gregg какво мисли по- въпроса, аз си чеша езика и още не съм я събрал като хората тази идея :D

---

За изходен траф може да ползваш като донор почти всяко старо радио с 1 изходна лампа (ecl86,ecl82).
А и купешки малък траф няма да е особено скъп. Само да не е по-евтин от доставката...

Редактирано от emosms
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Може, ама тези триод/пентоди в китарен усилвател на мен ми звучат доста зле. Даже преработих един такъв, който бях сглобил за 6p1p. Значително по-добре. Но пък аз вече не търся и толкова хай гейн.

Иначе за апартамент, без третиране, всичко над 1 ват е много :)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Не си падам по усилватели с крайна лампа триод, особено ако е предусилвателна. Една лампа пентод (еднотактно стъпало) също не ми е по вкуса, но аз си падам по дебелите струни и тежките звуци, така че това си е мое мнение. Звукът на триода е по-особен и не е за всеки.

6Ф3П е малко странна лампа, особено в двутактно стъпало, но не е проблем да заработи и да извади 2-3 Вата, което за домашно свирене е достатъчно. Възможните комбинации са много, номерът е да имаш време за експерименти, за да нацелиш най-доброто за теб.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Колега чак такава огромна разлика ли има в звука?

В какво се изразява разликата?

Надявам се да не са ти досадни глупавите ми въпроси, но ти си единствения в този форум, който може да даде обективно мнение относно ламповия "DIY" звук, има много знаещи хора тук но теорията и практиката са две съвсем различни материи.  :yes:

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Разлика има и тя не е непременно лоша, но се чува. Това в голяма степен са субективни неща и както няма "най-добър" усилвател, същото се отнася и за звука - въпрос на вкус и на експерименти.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

За мен разликата между триоден и пентоден режим на крайната лампа е в по - 'умряла' динамика.
Може отчасти да е заблуда, поради по слабата сила на звука в триоден режим, но ако се разгледат кривити на усилване на един какъв да е триод и един какъв да е пентод, може графично да се придобие представа каква е динамиката на изходния сигнал спрямо входния в двата режима:

6BQ5, EL84

---

EL84T.gif

EL84P.gif

 

http://www.hawthorneaudio.us/forums/viewtopic.php?f=8&t=2758

---
Иначе наистина, ако се търси насищане и изкривяване от крайната лампа, 3.5W с 8,10,12'' кабинет може да е прекалено силно за домашен практис амп и тр. да се търсят още по-малки решения като мини ампчето на грег.
"Всичко над 1W е много" :)
Много преамп двойни триоди имат power dissipation до 1W на триод или пък 1W общо за целия корпус на лампата и с тях може да се направи пуш пул стъпалце, макар че не знам какво изходно трафче ще пасне като импеданс :)

Редактирано от emosms
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

За мен разликата между триоден и пентоден режим на крайната лампа е в по - 'умряла' динамика.

 

 

И аз така го чувам на живо. Субективно казано звукът става "по-мек" и "по-кръгъл", но пак казвам това е въпрос на вкус - за някои това може да е търсена характеристика.

 

...макар че не знам какво изходно трафче ще пасне като импеданс...

 

 

Има достатъчно схеми в нета, разгледай ги и си избери нещо като за начало.

Редактирано от Gregg
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

А вариант да се ползва една стандартна крайна лампа като ецл 82, не в триоден режим, стандартен изходящ траф, и чрез режима на крайната лампа и захранването и да се ограничи мощността до 1W?
Ще се 'насити' ли :D при пълна мощност?

Редактирано от emosms
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Това би следвало да се четеше поне на 6-та, 7-ма страница :greenball:  . Трябва да се почне от секциите на преампа различни архитектури и захранването!

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Нека да започнем с изграждането на преампа, това трябва да е триод гейн секция нарисувах я на Corel с цел дискусия:

1. кой елемент за какво служи

2.  изчисляване и изравняване на входа, изхода (в общи линии всичко)

Ще е много хубаво да систаматизираме нещата от-до но мисля че от тук трябва да се почне :)

 

 

R1 - ОПРЕДЕЛЯ СТОЙНОСТА НА ВХОДНИЯ ИМПЕДАНС В ГЕЙН СЕКЦИЯТА 
R2 - СЛУЖИ ЗА ОГРАНИЧАВАНЕ НА СИГНАЛНИЯ ТОК КЪМ ЛАМПАТА
R3 - СЪПРОТИВЛЕНИЕТО НА АНОДА НА ЛАМПАТА, СТОЙНОСТА МУ СЕ СЪОБРАЗЯВА СПРЯМО ХАРАКТЕРИСТИКАТА НА ЛАПАТА И Е СТАНДАРТ ЗА ВСЯКА ЕДНА ЛАМПА
R4 - СЪПРОТИВЛЕНИЕТО НА КАДОДА НА ЛАМПАТА СТОЙНОСТА МУ СЕ СЪОБРАЗЯВА СПРЯМО ХАРАКТЕРИСТИКАТА НА ЛАПАТА СЪЩО КАКТО ПРИ R3
R5 - СЛУЖИ ЗА СТАБИЛИЗИРАНЕ-ИЗРАВНЯВАНЕ НА ИЗХОДНОТО НАПРЕЖЕНИЕ СПРЯМО СЛЕДВАЩИТЕ СЕКЦИИ В ПРЕАМПА
 

5ab350cfde5dd110.png

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Теорията е хубаво нещо и трябва да се знае, но като за начало е добре човек да се спре на някакъв вече известен и разработен проект, да го копира колкото да види на живо за какво става въпрос и после вече варианти за модификации колкото искаш.

От приказка на приказка се сетих, че от тези експерименти са ми останали някои неща за последния проект (с руските лампи), който така и не реализирах, а именно неизползвана разпробита кутийка (рязана на лазер), платка и двете трафчета - захранващо и изходно (за реверб). Ако има мераклии за експерименти да ми пишат на лично.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

За основа на първия прототип съм ползвал схеми на Енгл със съотетните модификации съобразени с режимите на малките лампи.
 

Редактирано от Gregg
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното ви съдържание бе възстановено.   Свободно редактиране

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.