Jump to content
Българският форум за музиканти

Squier Classic Vibe Precision 50's


НиколайGK

Recommended Posts

Здравейте. Има ли хора във форума, които са запознати (т.е. свирили) с въпросния бас? Защото обмислям покупката му и ме интересува дали е подходящ за начинаещ, че напоследък много ме сърби да свиря на бас :) Най-вероятно ще свиря сайкъделик рок (т.е. музика от 60-те и 70-те). Доколкото знам Майк Олдфийлд е използвал Precision в Tubular bells и Ommadawn и там много ми харесва как звучи (не че искам да копирам някого). Също така най-вероятно няма да свиря през усилвател, а лаптоп + китарен интерфейс (ориентирал съм се към Focusrite Scarlett 2i2) и Amplitube (пуст Студентски град... трябва да съм тих с тия тънки стени). 

Също ще е добре, ако някой е сравнявал двата Precision-а на Classic Vibe (50's и 60's), да сподели дали има някаква драстична разлика в тях (като звук, удобство и т.н.). 

 

Благодаря предварително за отговорите!

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Здравей,не пиша от собствен опит,а каквото съм чел и то се свежда до две основни неща - 50ката има по-удебелен гриф и пикъпа е по-шумен ,докато 60ката се води с "модерн -Си" гриф и по-доближаващ се до класическия Пресижън звук.За разликата в саунда между двата - ако не ги пробваш рамо до рамо  няма как да я разбереш,според мен ,независимо кой как ти ги описва,най-малко защото единия е с палисандър, а другия с явор фингърборди.Сложи към това уравнение и разликата в пикъпите и....сам разбираш защо трябва ръка да пипне и ухо да чуе.

Примерно Fender SQ Mike Dirnt P-Bass е по-евтин със средно 100 еуро  от Fender SQ Classic Vibe P-Bass 50' и е със стандартен сплит-койл пикъп,така че,можеш да си вземеш добре изглеждащ 50 Пресижън с 60ски пикъп,но няма да имаш алнико-магнитите на втория.От това сам разбираш,че въпроса ти е безидеен -твоето ухо няма да е моето.

За съжаление,приятелю,отговора на този въпрос е  - риташ умрял кон.Намери къде можеш да ги пробваш и си отговори кой е по-доброто решение за тебе.

Успех. 

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

 

 

Благодаря предварително за отговорите!

 

http://www.thomann.de/de/fender_sq_classic_vibe_pbass_50bb.htm

 

Това е което можеш да поръчаш през Динакорд, без оскъпяване. Трудно е да се отговори навъпросите ти, още повече ти не си свирил до сега и нямаш база за сравнение. Няма да коментирам саунда, това е въпрос на вкус и лични предпочитания. лично на мен ми харесва, а винаги може да се смени адаптера с оригинален фендерски. Това, което може да ти създаде "проблем" е сравнително дебелият гриф, но с това се свиква. Това, че ще ползваш лаптоп си е твой проблем, но компютрите неса средства за възпроизвеждане на музика, даже некачествено. Не знам какво ще се чува, това е същото като онези, които слушат гнусните мр3 и други смачкани формати и твърдят, че слешат музика. Във всички случаи когато пробваш инструмента вземи някой, който разбира. И задължително пробвайте през усилвател, колкото по-голям, толкова по-добре. Успех и после кажи какво си наппавил.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

60's е с доста по-плитък (front to back) гриф, което почти сигурно ще ти е по-удобно в началото. Като звук също се различават, плюс със split coil адаптера на 60's няма да имаш проблеми с брумове.

Classic Vibe серията е с много добра изработка за цената си. Имах 60's Precision и понякога ме е яд, че го продадох. След смяна на адаптера с нещо по-качествено ще имаш инструмент, който според мен може да се сравнява с всеки мексикански Фендър.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Днес го пробвах баса - наистина шумът ми е непоносим, не си представям как ще свиря дълго време така :/ Посвирих малко и на още няколко баса и най-евтиният от всички (Career) ми беше най-удобен. Засега не съм взел никакво решение. 

Благодаря на всички, които се включиха в темата!

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Не си избирай инструмент по това колко ти е удобен на този етап. Ако си решил да се занимаваш сериозно, тепърва ще можеш да оцениш различните аспекти на удобството, както и други не по-малко важни неща. Ако си пробвал по магазините, имай предвид също, че много от инструментите са далеч от идеалния си setup, което влияе много на усещането за удобство.

Съветвам те да пробваш два баса: Fender/Squier Precision и Jazz Bass.  Препоръчвам именно тях защото голяма част от басовете днес са в една или друга степен разработки, базирани на един от тези два класически модела или дори директни техни копия.

Редактирано от blr
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Виж има обява в базара за Carrer - Presicion type.

Career изработват едни от най-добрите копия на Rickenbacker( и не само на тях) и не само като форма.Имал съм Корейски басове и даже китара и мога да ти кажа,че са малко по-ниско от Японското качество,така че,сам си направи изводите.ВСЕ ПАК - НЕ ГАРАНТИРАМ за този бас,но ако го пробваш някак си,може да имаш Пресижън с много добра изработка.Корейците,между впрочем,доста се заиграват и със звука - т.е. наблягат и на качеството на пикъпите,а не само на фретване и т.н.

BLR  ти е дал добър съвет по-горе.

Успешен ден.

Редактирано от evernas
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното ви съдържание бе възстановено.   Свободно редактиране

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.